Menu
Ajax 'niet inventief genoeg' tegen Roda JC

Ajax 'niet inventief genoeg' tegen Roda JC

Ajax hield aan de uitwedstrijd tegen de Roda Juliana Combinatie een punt over. Tien Amsterdammers, na rood voor Urby Emanuelson in de slotfase, bleven in Kerkrade steken op 2-2. Ajax’ topscorer Luis Suarez nam beide Ajax-treffers voor zijn rekening.

Ajax was vanuit Brussel, waar het donderdag in de Europa League nog Anderlecht tegenover zich vond, doorgereisd naar Limburg. In de zuidelijke provincie bereidden de Ajacieden zich op vrijdag en zaterdag voor op het vervolg in de Eredivisie.

Miralem Sulejmani had een basisplaats in het met 17.500 toeschouwers volgepakte Parkstad Limburg Stadion. De Serviër nam in de basisploeg de plek in van Kennedy, donderdag in de Belgische hoofdstad nog basisklant. Drie dagen na het gelijkspel (1-1) in het Constant Vanden Stock-stadion bekeek de Zweedse aanvaller het treffen in Kerkrade vanaf de tribune. Marko Pantelic en Luis Suarez verzorgden de (puur) aanvallende inbreng in de ploeg van Martin Jol. De aanvallers werden natuurlijk bijgestaan door Sulejmani (die zich ook vaak liet zakken naar het middenveld) en de ‘pure’ middenspeler Ismaïl Aissati. Demy de Zeeuw – donderdag nog uitblinker tegen Anderlecht - en Eyong Enoh bewaakten de balans in de middenlinie. Vooral De Zeeuw dacht en speelde ook vooruit. Defensief had Jol, vergeleken met het laatste Europa League-duel, niets veranderd aan zijn formatie.

Net als in Brussel was het eerste kwartier van de wedstrijd onbetwist voor de Amsterdammers. Ajax bepaalde het beeld van de wedstrijd en creëerde zichzelf kans op kans. Pantelic bewees zich opnieuw als balvast aanspeelpunt. Ook met een tegenstander in de rug bleef de Serviër overeind en leed hij de eerste helft weinig balverlies. Sulejmani verlengde de prima steekpass van zijn aanvoerder Suarez tot op de Limburgse paal. De Zeeuw zag zijn, vallend ingekopte inzet, net naast het doel verdwijnen. Het waren de grootste kansen die Ajax tijdens de openingsfase kreeg.

Na het eerste kwartier knokten de Limburgers zich beter in de wedstrijd. De spaarzame kansjes die de ploeg van Harm van Veldhoven kreeg, konden Maarten Stekelenburg niet verontrusten. Al bleef waakzaamheid vereist bij de snelle, geelzwarte counters. Anouar Hadouir ontpopte zich voor rust nog tot de grootste kwelgeest voor de Amsterdammers. De aanvallende middenvelder zag zijn inzet via een Ajacied op het dak van het doel eindigen.

Miralem Sulejmani begon als basisspeler aan het treffen met Roda JC. Miralem Sulejmani begon als basisspeler aan het treffen met Roda JC.

Ajax nam na 24 minuten spelen wel een voorsprong. Suarez schoot een strafschop onberispelijk voorbij doelman Castro, nadat Roda-verdediger Davy de Fauw hands had gemaakt. Nauwelijks een minuut later stonden de Kerkradenaars alweer naast Ajax. Matig verdedigen vormde de inleiding op de gelijkmaker van Arnaud Sutchuin Djoum. Hadouir slaagde er in om twee Ajacieden bij de cornervlag van zich af te schudden. De ‘rommelige’ inzet van de Kameroener leverde de thuisploeg de razendsnelle gelijkmaker op: 1-1.

Ook na de treffer van Djoum bleef het spel zich vooral afspelen richting Castro en daarmee richting het doel van de thuisploeg. De Limburgse keeper kreeg een inzet van Suarez klemvast, terwijl Pa Modou Kah, houwdegen in de defensie van Roda JC, Pantelic meerdere keren afhield van een treffer.

Dennis Rommedahl begon als vervanger van Sulejmani aan de tweede helft. Een klein kwartier na de hervatting werd ook Siem de Jong ingebracht. Aissati maakte plaats voor de laatstgenoemde Ajacied. De Amsterdammers incasseerden negen minuten in de tweede helft een nieuwe, dit seizoen toch zeldzame, tegentreffer. Willem Janssen kon opkomen over links, waarna Boldiszar Bodor toesloeg met een vlijmscherpe schuiver in de rechter benedenhoek. Roda JC had de aanvankelijke achterstand daarmee omgebogen naar een voorsprong: 2-1.

Luis Suarez wist de schade – een achterstand – snel weer te repareren. Kort na de treffer van Bodor werd Urby Emanuelson op de rand van het strafschopgebied neergehaald. De terecht gegeven vrije trap was een ideale prooi voor Suarez. De Uruguayaanse balvirtuoos stuurde de bal perfect voorbij de Roda-muur richting de linker bovenhoek: 2-2.

Weer sloeg Suarez deze middag onberispelijk toe uit een stilstaande situatie en opnieuw bewees de Ajacied buiten zijn voetballende inbreng met twee treffer ook zijn waarde als goaltjesdief. De Ajacied verstevigde er zijn positie als topscorer mee. Met twaalf doelpunten doet Suarez bovendien uitstekende zaken in het nationale klassement van topschutters. De Ajacied blijft de topscorerslijst ruimschoots aanvoeren.

In de slotfase werden onderling – voor beide doelen – nog wat speldenprikjes uitgedeeld. Extra doelpunten leverde het niet meer op. ,,De kansen die we krijgen moeten erin’’, sprak Martin Jol tijdens de persconferentie na het treffen. ,,Uiteindelijk waren we vandaag niet inventief genoeg om te winnen, maar ook niet om te verliezen. Ajax moet er altijd zelf voor zorgen dat ze de muur slechten die een tegenstander optrekt en daarmee drie punten mee terug neemt naar huis.’’

Schadevrij bleven de Ajacieden niet in het Parkstad Limburg Stadion. In twee opzichten zelfs niet. Met het 2-2 gelijkspel liet Ajax twee punten liggen; in de slotfase verloor het ook Urby Emanuelson. De linkerverdediger kreeg rood na een overtreding op Hadouir. ,,Het is moeilijk te zien voor een scheidsrechter, maar ik denk dat niemand in het stadion dacht aan een rode kaart na de actie van Urby’’, besloot Jol, die in Van Veldhoven een medestander had. ,,Volgens mij was het geen rood. Maar het was de beslissing van de scheidsrechter.’’

Bekijk ook de reacties van de Ajacieden op Ajax TV

Maarten Stekelenburg stompt de bal uit zijn doelgebied. Maarten Stekelenburg stompt de bal uit zijn doelgebied.
Urby Emanuelson speelde tachtig minuten lang een degelijke wedstrijd tegen de Limburgers. Urby Emanuelson speelde tachtig minuten lang een degelijke wedstrijd tegen de Limburgers.
Na 81 minuten was de voetbalmiddag voorbij voor de linksback. Emanuelson kreeg voor zijn actie tegen Hadouir rood... Na 81 minuten was de voetbalmiddag voorbij voor de linksback. Emanuelson kreeg voor zijn actie tegen Hadouir rood...
Jan Vertonghen in (vliegende) actie. Jan Vertonghen in (vliegende) actie.
Na het laatste fluitsignaal van Braamhaar beseft ook Gregory van der Wiel dat Ajax twee punten heeft laten liggen. Na het laatste fluitsignaal van Braamhaar beseft ook Gregory van der Wiel dat Ajax twee punten heeft laten liggen.