Menu
Ajax niet langs PEC

Ajax niet langs PEC

Ajax schreef zondag in het IJsseldelta Stadion een nieuw hoofdstuk in de serie over onnodig puntenverlies. Een week na het 1-1-gelijkspel tegen FC Utrecht prijkte een identieke eindstand op de scoreborden van PEC Zwolle. Ajax verzuimde daarmee optimaal te profiteren van de misstappen van titelconcurrenten Vitesse en FC Twente.

Net als een week eerder in de Domstad was de missie opnieuw glashelder voor de Ajacieden. Na het puntenverlies van Vitesse (vrijdag, gelijkspel) en FC Twente (zaterdag, verlies) kreeg de regerend kampioen een nieuwe kans om uit te lopen op de titelconcurrentie. Bij een zege zou het gat met Twente (dat tot nu toe wel een duel minder speelde), Feyenoord en Vitesse 7 punten groot zijn. Zo werd vooraf becijferd. Middenmoter PEC Zwolle moest daarvoor worden geslachtofferd. De Amsterdammers waren vooraf wel gewaarschuwd; vroeg in het seizoen ging het in de ArenA tegen de voormalige koploper bijna mis. Ajax boekte voor eigen publiek een gelukkige zege op PEC. Daarbij won de Zwolse club midweeks nog van FC Utrecht, de opponent die Ajax afgelopen weekend dus nog op een gelijkspel hield.

Ajax ging qua opstelling in Zwolle verder, waarmee het donderdag in de ArenA begon. Frank de Boer koos voor zijn beginopstelling precies dezelfde elf Ajacieden als midweeks tegen FC Groningen. Op de last-minute competitiezege in de hoofdstad (2-1, laat winnend doelpunt van Kolbeinn Sigthórsson) moest een overwinning kunnen volgen op PEC. De matchwinnaar van afgelopen donderdag begon in de IJsselstad opnieuw op de bank. Siem de Jong was wederom de startende spits van dienst. Kenneth Vermeer en Jairo Riedewald vervingen respectievelijk de geblesseerde Jasper Cillessen en de rust gegunde Nicolai Boilesen. De Deen was wel als toeschouwer aanwezig in Zwolle; Boilesen steunde zijn ploeg moreel vanaf de eretribune.

Siem de Jong baalt van het puntenverlies in Zwolle. Ajax had verder kunnen uitlopen op de concurrentie. Siem de Jong baalt van het puntenverlies in Zwolle. Ajax had verder kunnen uitlopen op de concurrentie.

Spits De Jong was halverwege het duel in het IJsseldelta Stadion - stadion waarin onder meer de extra speeltijd en wissels worden gesponsord - de meest besproken Ajacied. Over doelpuntenmaker Davy Klaassen, de middenvelder hielp Ajax al na 7 minuten aan een voorsprong, ging het minder frequent. De harde kopbal waarmee Klaassen koppend doel trof, was het waard gespreksstof te zijn. Met de vroege voorsprong op zak leek er (nog) geen vuiltje aan de lucht voor de gasten.

In plaats van het positieve werd bij rust vooral het negatieve benadrukt. Het ging halverwege vooral over de kolossale, maar door de Ajax-captain gemiste kansen. Een klein kwartier na de 0-1 van Klaassen volleerde de geheel vrijstaande De Jong de bal van dichtbij over. Negen minuten later kreeg de aanvoerder nogmaals ruim baan om uit te halen. De Jong raakte de bal niet voluit, waarna Diederik Boer hem simpel op kon pakken. Na een half uur had de tussenstand 0-3 kunnen, of eigenlijk ook wel moeten zijn.

De missers waren waarschijnlijk minder vaak over de tong gegaan als Guyon Fernandez PEC Zwolle niet aan de gelijkmaker had geholpen. De Zwolse spits hielp zijn ploeg in de 36ste minuut aan de gelijkmaker. Dat de 1-1 elke veld- of kansenverhouding tartte, was alle Zwollenaren in het uitverkochte stadion uiteraard een worst. Het gemak waarmee de uitblinkende middenvelder Mateusz Klich zijn spits lanceerde, was opvallend. Aanspeelpunt Fernandez ontsnapte al even simpel aan de Amsterdamse defensie en buitenspelval, waarna de bal vakkundig voorbij Vermeer werd gewerkt. Ajax was tot aan de treffer van Fernandez heer en meester; de gelijkmaker gaf het treffen een bizarre wending.

,,We hebben verzuimd om voor rust het verschil te maken’’, blikte Frank de Boer na afloop teleurgesteld terug. ,,Als dat niet gebeurt, krijg je het deksel op de neus. Een onoplettendheid bracht Fernandez voor Vermeer. Daarna gingen we wéér de rust in met 1-1.’’ Over De Jong: ,,Siem heeft duidelijk nog niet de vorm die hij voor zijn blessure had. Die komt ook alleen terug door veel te spelen. Het gaat om de laatste details. Wat dat betreft ben ik blij dat hij vandaag 90 minuten heeft gespeeld. Siem blijft ontzettend belangrijk voor ons. Je kunt hem nooit verwijten dat hij niet hard werkt.’’

De wending in het wedstrijdverloop gaf de thuisploeg extra moed en kracht. Ajax herstelde zich maar matig van de klap. Vooral na rust speelde PEC met moed en een onvervalst leeuwenhart. Kort na reddingen van Boer op inzetten van Lasse Schöne en De Jong ontsnapte Ajax miraculeus aan een achterstand. Invaller en oud-Ajacied Fred Benson mikte de bal in een van zijn eerste acties op de paal, waarna Jesper Drost in de rebound op de lat schoot. Viktor Fischer was toen al een nieuwkomer in de ploeg van De Boer. Na de sensationeelste Zwolse acties werden ook Lerin Duarte (voor Serero) en Sigthórsson (Riedewald) ingebracht.

,,We waren slordig, terwijl PEC zijn organisatie wel goed had staan’’, vervolgde De Boer, over het spel van zijn ploeg na de gelijkmaker. ,,Over de kansen van PEC op paal en lat: ,,Als je met 21 man op een speelhelft voetbalt, en er dus veel ruimte ligt in je rug, loop je wel eens in een mes. Het was bij Zwolle soms een flink mes.’’

Van een beslissend en – gezien het puntenverlies van de concurrenten – extra waardevol winnend Ajax-doelpunt kwam het uiteindelijk niet. Dat de Ajacieden in het laatste kwartier nauwelijks een noemenswaardige kans afdwongen, was veelzeggend. Ajax leek in de slotfase vooral tegen zichzelf te voetballen. PEC Zwolle gaf geen sjoege onder de Amsterdamse druk. Het tafereel na afloop was dan ook pijnlijk. De Zwollenaren vierden het gelijkspel als een overwinning.

De spelers van Ajax dropen teleurgesteld af. De koploper liet zondag in Zwolle een gouden kans liggen om de concurrenten voor het kampioenschap op grotere achterstand te zetten. De voorsprong op het trio Twente, Feyenoord en Vitesse is nu nog vijf punten groot. ,,Uiteindelijk moeten we blij zijn dat het 1-1 is geworden’’, besloot De Boer.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De opstelling van Ajax was ongewijzigd. Lasse Schöne stond daardoor als vertrouwd op rechtsbuitenpositie. De opstelling van Ajax was ongewijzigd. Lasse Schöne stond daardoor als vertrouwd op rechtsbuitenpositie.
Daley Blind strijdt voor de bal. Daley Blind strijdt voor de bal.
Bojan baalt na een gemiste kans. Bojan baalt na een gemiste kans.
Davy Klaassen haalt uit. Davy Klaassen haalt uit.
Lasse Schöne is het niet eens met de arbitrage. Lasse Schöne is het niet eens met de arbitrage.
PEC-coach Ron Jans en Frank de Boer langs de lijn. PEC-coach Ron Jans en Frank de Boer langs de lijn.
Vreugde na de vroege openingsgoal van Klaassen. Vreugde na de vroege openingsgoal van Klaassen.
Jairo Riedewald stond voor de tweede keer in de basis. Jairo Riedewald stond voor de tweede keer in de basis.
Viktor Fischer verving Bojan na een uur spelen. Viktor Fischer verving Bojan na een uur spelen.
Lerin Duarte loste Thulani Serero in de tweede helft af. Lerin Duarte loste Thulani Serero in de tweede helft af.
Invaller Kolbeinn Sigthórsson in duel met keeper Boer. Invaller Kolbeinn Sigthórsson in duel met keeper Boer.
Siem de Jong speelde een ongelukkige wedstrijd. Siem de Jong speelde een ongelukkige wedstrijd.
Daley Blind in duel met Guyon Fernandez, de maker van de 1-1. Daley Blind in duel met Guyon Fernandez, de maker van de 1-1.
Balende gezichten na afloop. Ajax verspeelt twee punten, maar blijft wel koploper. Balende gezichten na afloop. Ajax verspeelt twee punten, maar blijft wel koploper.