Menu
Ajax niet opgewassen tegen Barcelona

Ajax niet opgewassen tegen Barcelona

Ajax was dinsdagavond niet opgewassen tegen FC Barcelona. In het derde groepsduel van de UEFA Champions League ging Ajax met 3-1 onderuit. Na goals van Neymar en Messi voor rust werd het kort voor tijd nog even spannend toen invaller El Ghazi de 2-1 maakte. In de slotseconde drukte Sergio Ramirez het krachtsverschil weer wat realistischer uit. Toch kon Ajax met opgeheven hoofd uit Camp Nou vertrekken.

Wat als een bijna kansloze missie begon, eindigde met een paar spannende laatste minuten. Het veel sterkere Barcelona startte de avond volgens het boek dat al zo vaak in Camp Nou geschreven is. Via goals van Neymar en Messi in het eerste half uur leek Barcelona zichzelf aanvankelijk een zorgeloze avond te bezorgen. Maar door het lange uitblijven van een derde goal bleef Ajax een grote nederlaag bespaard. Het geloven in eigen kunnen - vooraf gepredikt door Frank de Boer - borrelde in de slotfase zelfs even op toen Ajax scoorde. Het was pas de vierde tegengoal van Barcelona (eerste in eigen stadion) in de eerste elf officiële optredens dit seizoen. Dankzij dat ingrediënt werd het ook vanuit Ajax-perspectief uiteindelijk nog een mooie avond op bezoek bij de absolute wereldtop van het voetbal.

Joël Veltman probeert Neymar van de bal te houden. Joël Veltman probeert Neymar van de bal te houden.

De Boer moest vooraf enigszins puzzelen om tot de basiself te komen. Door de afwezigheid van Nicolai Boilesen (hersenschudding) en Thulani Serero (hamstring) startte Nick Viergever net als tegen FC Twente als linksback en bekleedde Niki Zimling de rol van controleur. Bij FC Barcelona trad het volledige sterrenensemble aan met Lionel Messi, Neymar en aanvoerder Andrés Iniesta als voornaamste blikvangers. Luis Suarez zat zijn laatste wedstrijd schorsing uit en zal komend weekend tijdens El Clásico in Madrid zijn langverwachte debuut voor Barça maken.
Eerder op de dag waren de contouren van het toekomstige Ajax en Barcelona al een beetje zichtbaar in de wedstrijd tussen de A-junioren van beide clubs in het naastgelegen Mini Estadi. Johan Cruijff was aandachtig toeschouwer bij het duel in de UEFA Youth League dat na een 2-0 voorsprong van Ajax in 2-2 eindigde. ’s Avonds bevonden ze zich onder de kleine 2.000 Ajax-fans in Camp Nou.

In de bespiegelingen vooraf gloorde er vanuit Ajax-perspectief aanvankelijk een klein sprankje hoop. Een punt, laat staan een zege in Camp Nou zouden uiteraard een stunt van jewelste betekenen. Toch boden de twee ontmoetingen van vorig seizoen Frank de Boer enige houvast. De 2-1 zege in de Amsterdam en de 4-0 nederlaag in Spanje (na een goede eerste helft) toonden aan dat Ajax het Barcelona lastig kan maken. ,,Maar om dit Barça te verslaan moeten we de hele wedstrijd top zijn", zei de Ajax-coach er direct bij. En dat was niet zo. Barcelona schotelde met het welbekende tiki-taka een aantrekkelijk en uiterst effectief schouwspel voor.

De gastheer raakte dinsdagavond al snel op stoom en zette daarmee al vroeg het fundament voor een simpele zege neer. Al in de zevende minuut was het raak nadat Neymar de bal op aangeven van Messi in het doel schoot: 1-0. Het was de passende beloning na een perfect uitgevoerde aanval. Na de openingstreffer was het Barcelona dat de klok sloeg. Halverwege de eerste helft resulteerde dat vrijwel onvermijdelijk in een tweede goal. Na balverlies van Zimling leverde Iniesta een pass af op Messi, die vervolgens zijn 69ste goal in de Champions League liet aantekenen: 2-0. Toen Pedro Rodríguez even later de bal tegen de paal knalde, mocht Ajax van geluk spelen dat het na een half uur nog geen 3-0 stond.

Pas in de laatste tien minuten voor rust slaagde Ajax erin iets van dreiging voor het doel van Barcelona te creëeren. Kishna (actie op de achterlijn tegen Piqué), Zimling (afstandsschot) en Sigthórsson (schot van richting veranderd) deden de meegereisde Ajax-fans in de nok van het stadion even opveren. Het Amsterdamse offensief stond echter in de schaduw van de kans die Iniesta enkele minuten voor de pauze kreeg. De man die Spanje in 2010 naar de wereldtitel loodste, sneed door het hart van de defensie en vond uiteindelijk Jasper Cillessen op zijn weg. Dankzij een knappe redding van de Ajax-doelman bleef de schade voor rust uiteindelijk tot twee treffers beperkt.

Ook in de tweede helft hield Barcelona vrijwel continu druk op de verdediging. Het had niet veel gescheeld of Messi had binnen vijf minuten al twee treffers bij zijn totaal kunnen optellen. Eerst werd zijn treffer afgekeurd wegens buitenspel en twee minuten later eindigde een flitsende aanval met een schot in het zijnet. En daar bleef het bij wat Messi betreft. Net als Neymar werd de Argentijn halverwege de tweede helft naar de kant gehaald.

Piqué zorgde ongewild nog even voor hachelijk moment toen hij een voorzet van invaller Arek Milik over zijn eigen doel schoot. Opgeteld bij een schot van Van Rhijn (zijnet) en een poging van Klaassen in kansrijke positie (over) waren daarmee aanvankelijk de Ajax-kansen genoemd. Tot de 87ste minuut. Toen was het woord aan de drie invallers. Jairo Riedewald (eerste CL-debutant die geboren is na de winst in 1995) en Milik zetten samen een aanval op die door Anwar El Ghazi met een treffer werd bekroond. Het leverde vlak voor tijd een 2-1 stand op. Toen El Ghazi vervolgens in de eerstvolgende aanval opnieuw gevaar stichtte, gingen de Ajax-harten even sneller kloppen. Heel even was de marge weer teruggebracht tot één goal. Het laatste woord was uiteindelijk aan Barcelona. Sergio Ramirez bepaalde de eindstand in de slotseconde op 3-1.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De basiself. De basiself.
Ricardo Kishna kwam alleen de eerste helft in actie. Ricardo Kishna kwam alleen de eerste helft in actie.
De boodschap is duidelijk: No To Racism De boodschap is duidelijk: No To Racism
Frank de Boer zag dat Ajax het moeilijk had in Camp Nou. Frank de Boer zag dat Ajax het moeilijk had in Camp Nou.
Piqué en Veltman in een luchtduel. Piqué en Veltman in een luchtduel.
Lucas Andersen had net als tegen Twente een basisplaats als linkshalf. Lucas Andersen had net als tegen Twente een basisplaats als linkshalf.
Arek Milik kwam in de rust in het veld voor Kishna. Arek Milik kwam in de rust in het veld voor Kishna.
Jairo Riedewald kwam in het veld voor Zimling en maakte zijn Champions League-debuut. Jairo Riedewald kwam in het veld voor Zimling en maakte zijn Champions League-debuut.
Goede ingreep van Van Rhijn bij Neymar. Goede ingreep van Van Rhijn bij Neymar.
Lionel Messi was constant dreigend. Lionel Messi was constant dreigend.