Menu
Ajax nipt onderuit in Portugal

Ajax nipt onderuit in Portugal

Ajax heeft zondag een nipte oefennederlaag tegen FC Porto geleden. In het Estadio do Dragão eindigde het oefenduel in een 1-0 nederlaag voor het team van Martin Jol.

Via de oefenduels met FC Porto en Chelsea (vrijdag in de Amsterdam ArenA) moet Ajax op tijd klaar zijn voor de belangrijke tweestrijd met PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League. Ondanks de nipte nederlaag gaf de wedstrijd tegen Porto toch een beetje vertrouwen. Enige minpunt was het uitvallen van Urby Emanuelson. Vlak voor tijd moest hij zich geblesseerd laten vervangen. De Amsterdammer heeft zijn middenvoetsbeentje geblesseerd, maar niet gebroken. Het is nog onduidelijk of hij weer snel inzetbaar is.

In vergelijking met de oefenwedstrijd tegen FC Horst had Jol de beginopstelling tegen Porto op twee posities gewijzigd. Rasmus Lindgren keerde terug in de basis en Jeffrey Sarpong speelde in plaats van Miralem Sulejmani, die wegens hamstringklachten ontbrak in Portugal. Daley Blind begon voor het eerst tijdens de voorbereiding op de bank. Zijn plek werd rechts achterin ingenomen door Oleguer. Siem de Jong, afgelopen donderdag als gelegenheidsspits nog zeven keer trefzeker tegen de amateurs van Horst, speelde tegen Porto opnieuw in de punt van de aanval. Jol: ,,Woensdag komen de WK-gangers terug, onder wie Suarez. Ik hoop dat hij honderd procent inzetbaar is, ook omdat de spitspositie dun bezaaid is. Suk is nog niet klaar om vast in de spits te staan. Siem kan in de spits, maar speelt natuurlijk liever op zijn eigen positie."

Na een klein kwartier kwam Ajax in het goed gevulde stadion, met op de tribune onder meer de door Ajax uitgenodigde Pieter Huistra die met zijn nieuwe club Groningen de wedstrijd bekeek, op achterstand tegen de 27-voudig Portugees kampioen. Spits Falcao kwam op via de rechterkant en verschalkte de uitkomende Vermeer met een voorzet vanaf de achterlijn. Voor de inlopende James was het vervolgens een eenvoudig karwei om de bal in het lege doel te schieten: 1-0. Vermeer over dat moment: ,,Ik liet de bal bewust gaan, omdat dat ik er honderd procent van overtuigd was, dat de bal achter was. Maar helaas kon het niet meer teruggedraaid worden. Verder hebben we geen kansen weggeven, daarom is het zuur dat we door zo’n doelpunt verliezen.”

De staf kijkt vanaf de kant toe. De staf kijkt vanaf de kant toe.

In het vervolg van de eerste helft kreeg het team van Martin Jol twee keer de gelegenheid om te scoren. Naast een afstandsschot van aanvoerder Jan Vertonghen kreeg Christian Eriksen - die op ‘10’ speelde - de beste kans namens Ajax. De Deen schoot de bal net naast het doel van keeper Helton.

Indien Ajax binnenkort het hoofdtoernooi van de Champions League haalt dan zal het Porto niet opnieuw tegenkomen. Afgelopen seizoen eindigde de bekerwinnaar als derde in de Portugese competitie, op acht punten achterstand van kampioen Benfica. Daardoor spelen Os Dragões deze voetbaljaargang voor het eerst in jaren niet op het hoogste Europese niveau.

In de tweede helft kreeg Ajax een sterk gewijzigd Porto tegenover zich. De jonge trainer André Villas-Boas (32 jaar) wijzigde zijn team halverwege op vijf posities. Gaandeweg de wedstrijd werden ook de overige spelers van de thuisploeg vervangen, waardoor bij het laatste fluitsignaal een compleet ander team het veld verliet. Buiten de vele wissels (Ajax wisselde vier keer) gebeurde er na rust niet veel meer. Na een uur spelen kreeg Eriksen nog een kans, maar zijn schot ging over.

Na de gebroken voorbereiding beschikt Ajax vanaf woensdag weer over een complete selectie. Die dag melden de laatste WK-gangers zich bij de club. Vrijdag, tot besluit van de Open Dag, wacht Ajax in Amsterdam de laatste serieuze krachtmeting op weg naar het treffen met PAOK. In de ArenA fungeert de wedstrijd tegen Chelsea als ‘generale repetitie’ voor de voorrondeduels op weg naar de Champions League.

Jol: ,,Dit was een goede oefenwedstrijd voor ons. Na het eerste kwartier, waarin we op achterstand kwamen hebben we de rest van de wedstrijd goed meegedaan. Het is jammer dat de scheidsrechter de goal goedkeurde, want de bal was over de achterlijn.” Uiteraard ging het na afloop ook even over de vermeende interesse van Fulham in Jol. ,,We zitten hier afgezonderd in ons hotel hier in Portugal. Daardoor heb ik er niet veel van meegekregen. Als ze in Engeland gaan speculeren, dan krijgt de Nederlandse pers daar ook wat van mee.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


* Eerder op de dag speelde de jeugd van Ajax een voorwedstrijd tegen FC Porto Onder 14. De ontmoeting met de Portugese leeftijdsgenoten werd door de jeugdige Ajacieden met 2-0 verloren.

Voor Eyong Enoh was het de tweede wedstrijd na het WK. Voor Eyong Enoh was het de tweede wedstrijd na het WK.
Met een subtiele voetbeweging tikt Urby Emanuelson de bal langs zijn opponent. Met een subtiele voetbeweging tikt Urby Emanuelson de bal langs zijn opponent.
Martin Jol verlaat het veld. Martin Jol verlaat het veld.