Menu
Ajax nog één zege van titel verwijderd

Ajax nog één zege van titel verwijderd

Ajax is nog slechts één overwinning verwijderd van de dertigste landstitel. Dankzij de 1-2 zege in Heerenveen kan Ajax de kampioensstrijd over twee weken in de Amsterdam ArenA zelf beslissen. In een rechtstreeks gevecht met koploper FC Twente zal blijken wie zich op de laatste speeldag tot kampioen mag kronen. In tegenstelling tot eerdere ontknopingen heeft Ajax het dit keer zelf in de hand.

De verjaardag van Frank de Boer staat toch echt pas 15 mei op de kalender, maar twee weken voor zijn 41e verjaardag werd De Boer zondagmiddag in Friesland al een paar jaar ouder. Samen met Ajax beleefde hij een bloedstollend spannende middag die uiteindelijk wonderwel goed afliep. Als een kat met negen levens sleepte Ajax een overwinning weg uit het Abe Lenstra Stadion. De zege brengt Ajax op pole position voor het kampioenschap. Als Ajax over twee weken FC Twente wint, is de club kampioen. Maar eerst wacht Ajax volgende week zondag nog de bekerfinale. Ook in die eindstrijd is Twente de tegenstander, waardoor voor zowel Ajax als Twente de dubbel nog mogelijk is.

Dat Heerenveen nergens meer om speelde, was totaal niet te merken. De thuisploeg was er alles aan gelegen om de laatste thuiswedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten en het thuispubliek te vermaken. Ajax mocht nog van geluk spreken dat de rol van de geschorste Ouassim Assaidi slechts een ceremoniële voor de wedstrijd was. Vlak voor de aftrap werd hij tot Heerenveen-speler van het seizoen uitgeroepen. Met de gevaarlijke aanvaller erbij had Ajax het immers wellicht nog lastiger gehad, dan dat de middag in Friesland uiteindelijk werd.

Frank de Boer koos in Heerenveen voor Siem de Jong als diepe spits. Het kostte Mounir El Hamdaoui zijn basisplaats en leverde Demy de Zeeuw een basisplaats op doordat hij de plek van de doorgeschoven De Jong op het middenveld kon innemen. De Boer: ,,Ik had het Mounir donderdag al verteld. Natuurlijk was hij niet blij, maar hij heeft zich professioneel opgesteld en goed getraind. Dat er vandaag ook geen rol als invaller voor hem was weggelegd, kwam omdat ik de keuze in deze wedstrijd op andere spelers liet vallen.”

In de negentiende minuut sloeg de Ajacieden de angst even om het hart. Mika Väyrynen zag Kenneth Vermeer te ver voor zijn doel staan en passeerde de keeper van Ajax van grote afstand met een bekeken inzet. De teruglopende Vermeer raakte de bal nog wel, maar kon niet voorkomen dat de thuisploeg een voorsprong nam: 1-0. Een tegenvaller voor Ajax en Vermeer. Zeker ook omdat de doelman even daarvoor twee keer uitstekend redde na gevaar uit een Friese hoekschop. De vreugde bij de Friezen over de goal van Väyrynen bleek van korte duur. Binnen een minuut bracht Miralem Sulejmani Ajax namelijk alweer naast Heerenveen. Op aangeven van Christian Eriksen scoorde de Serviër al snel de belangrijke gelijkmaker in het stadion van zijn oude werkgever: 1-1. De gelijkmaker werd ook met grote opluchting begroet door Vermeer, die daarmee de tegentreffer ongedaan gemaakt zag worden.

Nog geen minuut na de 1-0 van Mika Väyrynen tekende Miralem Sulejmani alweer voor de gelijkmaker tegen sc Heerenveen. Nog geen minuut na de 1-0 van Mika Väyrynen tekende Miralem Sulejmani alweer voor de gelijkmaker tegen sc Heerenveen.

In het vervolg van de eerste helft kwam Ajax een paar keer goed weg. Michel Breuer en Philip Haglund (op slag van rust) kregen twee uitstekende kopkansen, terwijl ook Roy Beerens (goede ingreep Boilesen) dicht bij een tweede Friese treffer voor rust was. Het gevaarlijkste moment dat het team van De Boer daar tegenover kon stellen was een schot van Eriksen. De Deen schoot de bal in de 37e minuut van dichtbij over het doel van zijn landgenoot Kevin Stuhr-Ellegaard.

Na rust kwam Ajax flitsend uit de kleedkamer. De tussenstanden op de andere velden (FC Twente en PSV op voorsprong) maakten nogmaals duidelijk dat alleen een overwinning telde om de kampioenskansen echt levend te houden. Een snel doelpunt was dan ook het beste wat Ajax kon overkomen. Onder aanvoering van Siem de Jong zocht Ajax direct het doel van Heerenveen. En met succes. De Jong gaf de bal bijzonder fraai mee aan Eriksen, die er vervolgens wel raad mee wist. Pal voor het bezoekersvak zette hij Ajax voor het eerst op voorsprong in het Abe Lenstra Stadion: 1-2. Het was tevens het moment waarop Ajax de titelkansen virtueel weer in eigen hand kreeg.

Het doelpunt van Eriksen gaf Ajax vertrouwen, maar zeker geen rust. Net als in de eerste helft bleef Heerenveen met grote regelmaat gevaarlijk voor het doel van Vermeer opduiken. Het bleef voor Ajax gelukkig alleen bij schrikmomenten, al zorgden al die momenten bij elkaar wel voor een zinderende driekwartier, waarin Ajax met hangen en wurgen overeind bleef. Door het uitblijven van de een derde Ajax-doelpunt bleef Heerenveen zoeken naar de gelijkmaker. Eerst was er vlak na de 1-2 een moment van onachtzaamheid bij Vertonghen die doelpuntenmaker Väyrynen even aan zijn aandacht liet ontsnappen. De aanvoerder herstelde zijn fout echter zelf, waardoor zijn misrekening Ajax niet fataal werd.

Een kwartier voor tijd redde de Belg Ajax opnieuw toen hij de bal van de lijn kopte. Ook Vermeer toonde zich in de tweede helft meerdere keren de redder van Ajax. De keeper redde uitstekend toen Väyrynen van dichtbij zijn tweede van de middag kon binnenschieten. Rechtsback Jeffrey Gouweleeuw was twaalf minuten voor tijd nog het dichtst bij een tweede doelpunt van Heerenveen, maar tot geluk van de Ajacieden schoot de verdediger de bal hard tegen de paal. Ajax stelde er na rust een aantal goede kansen tegenover, maar ook Heerenveen bleef tot het laatste moment gevaarlijk.

Het eindsignaal van scheidsrechter Braamhaar zorgde uiteindelijk voor grote opluchting. ,,Het was een knotsgekke en leuke wedstrijd die net zo goed in 6-6 had kunnen eindigen”, vond De Boer na afloop. ,,De grote winnaar was vandaag denk ik het publiek.” Heerenveen-trainer Ron Jans kon zich vinden in de woorden van zijn Ajax-collega, maar had toch echt een andere winnaar gezien. ,,Volgens mij is Ajax de grote winnaar. Zeker nu ze het over twee weken tegen Twente kunnen afmaken.” Het zou het ultieme verjaardagscadeau voor De Boer zijn.

Houd Ajax TV in de gaten voor een uitgebreide samenvatting van sc Heerenveen – Ajax en reacties na afloop

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Aanvoerder Jan Vertonghen behoudt de controle over 'zijn' defensie. Aanvoerder Jan Vertonghen behoudt de controle over 'zijn' defensie.
Nicolai Boilesen speelde een compleet en degelijk duel als linksback. Nicolai Boilesen speelde een compleet en degelijk duel als linksback.
Juichmoment na de 1-2 van Christian Eriksen. 'Assistgever' Siem de Jong feliciteert de Deense doelpuntmaker. Juichmoment na de 1-2 van Christian Eriksen. 'Assistgever' Siem de Jong feliciteert de Deense doelpuntmaker.
Kenneth Vermeer ging niet vrijuit bij de 1-0, maar was erg belangrijk en keepte verder een foutloos duel. Kenneth Vermeer ging niet vrijuit bij de 1-0, maar was erg belangrijk en keepte verder een foutloos duel.
Vurnon Anita was waardevol als controleur op het middenveld. Vurnon Anita was waardevol als controleur op het middenveld.
Eriksen laat zijn tegenstander stijlvol achter zich. Ook de middenvelder speelde een prima duel. Eriksen laat zijn tegenstander stijlvol achter zich. Ook de middenvelder speelde een prima duel.
Bezorgen zijn Ajacieden Frank de Boer op 15 mei een 'historische' 41e verjaardag? Bezorgen zijn Ajacieden Frank de Boer op 15 mei een 'historische' 41e verjaardag?
Grote vreugde onder de Ajacieden na het laatste fluitsignaal van Eric Braamhaar. Grote vreugde onder de Ajacieden na het laatste fluitsignaal van Eric Braamhaar.
De Ajacieden bedankten na afloop de trouwe, meegereisde aanhang. De Ajacieden bedankten na afloop de trouwe, meegereisde aanhang.