Menu
Ajax nog punt verwijderd van titel

Ajax nog punt verwijderd van titel

Het podium op het ArenA-park stond klaar, de banier lag hoog in de ArenA te wachten tot de Ajacieden hem omhoog zouden hijsen en met nog een kwartier op het bord hieven de fans ‘ga staan voor de kampioen’ aan. Maar ze moeten nog geduld hebben. Want hoewel Ajax met 3-2 van ADO won, moet het kampioensfeest, dankzij de zege van Feyenoord in Eindhoven, nog minstens twee weken worden uitgesteld.

Daley Blind haalde het afgelopen week al eens aan. Het zal maar weinig zijn voorgekomen in de historie dat tijdens de mogelijke kampioenswedstrijd zoveel basisspelers moesten toekijken. Want behalve de geschorste Blind, zaten ook Ricardo van Rhijn (eveneens geschorst), aanvoerder Siem de Jong (hamstringblessure) en Niklas Moisander (niet fit genoeg om te starten) langs de lijn. Vier op een elftal dat is natuurlijk best veel en dan hebben we het nog niet eens over Viktor Fischer gehad. Toch is het wel leuk dat nu de meeste van die spelers misschien wél kampioenswedstrijd kunnen spelen, over twee weken in Almelo.

Maar zoals trainer Frank de Boer regelmatig sprak: ‘kampioen word je niet met z’n elven.’ Zondag had De Boer voor het duel met ADO Den Haag, dat een ijzersterke reeks van tien ongeslagen duels kon overleggen, twee gedwongen wijzigingen moeten doorvoeren. Ruben Ligeon was opgeroepen als rechtsback en als diens achtervang riep de trainer voor het eerst Kenny Tete van Jong Ajax bij de wedstrijdselectie. Voor Daley Blind speelde zoals gebruikelijk Christian Poulsen, die door de absentie van De Jong én Moisander ook gelijk de aanvoerder was.

Davy Klaassen knalt de 2-1 binnen. Davy Klaassen knalt de 2-1 binnen.

De wedstrijd begon vier uur later dan oorspronkelijk op het programma stond. Ajax - ADO kende een vastgestelde tijd van half één, maar omdat een eventueel kampioenschap afhankelijk was van het om 16:30 uur vastgestelde duel tussen PSV en Feyenoord besloot de KNVB tot verschuiving van het Ajax-duel.

In het eerste kwartier speelde Ajax verzorgd en attractief voetbal met een excellerende Bojan en een uitstekende Ligeon. De thuisploeg kreeg bovendien goede mogelijkheden om een voorschot te nemen op de titel. De beste kans was voor Davy Klaassen die een fijne pass van Stefano Denswil echter niet onder controle kreeg.

Na een half uur moest het kampioensscenario in de koelkast. Feyenoord was in Eindhoven op 0-1 gekomen en Ajax was nog altijd zonder doelpunt in de ArenA. Al was Bojan er in de 32e minuut heel dicht bij toen hij opdook voor Coutinho, maar de Barcelona-huurling punterde tegen de doelman op. Kort daarop kopte Klaassen bijna binnen.


Een heerlijke Deense combinatie betekende in de 36e minuut de 1-0. Christian Poulsen kopte de bal uit een vrije trap van Lasse Schöne schitterend binnen. Maar in dezelfde minuut was het alweer gelijk. Stefano Denswil passeerde Jasper Cillessen met een zeer ongelukkig schot, 1-1.

In de tweede helft trok ADO Den Haag de muur nog wat verder op en had Ajax nóg meer moeite om zich er doorheen te voetballen. De kansjes die er kwamen, werden aanvankelijk niet op waarde geschat. Zo maaide Sigthórsson in de 66e minuut finaal over de bal heen en iets daarvoor zocht Bojan het doel veel te hoog. Maar Davy Klaassen liet drie minuten later de ArenA ontploffen toen hij vanaf rechts de bal hard in de korte hoek langs Coutinho schoot, 2-1. Tien minuten later tekende Thulani Serero voor de ‘bevrijdende’ 3-1.

In de tussentijd breidde Feyenoord in Eindhoven de marge uit naar 0-2. Dus de festiviteiten konden in de ijskast. Volgende week kan Ajax de eerste prijs van het seizoen pakken als in de Kuip de bekerfinale tegen PEC Zwolle wordt gespeeld. Twee weken later wordt de competitie hervat met speelronde 33. Dan reist Ajax naar het kunstgras van Almelo. Dan volstaat een gelijkspel om de 33e titel binnen te halen. ,,Wij hebben onze plicht gedaan vandaag en drie punten gepakt", sprak Frank de Boer. ,,We wisten dat Feyenoord het PSV lastig kon maken en dat is gebeurd. Het enige voordeel dat we nu hebben, is dat we met een volle bak naar de bekerfinale kunnen kijken en dat de spanning daarvoor niet weg is door het feestgedruis."

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Ruben Ligeon nam de plaats in van de geschorste Ricardo van Rhijn. Ruben Ligeon nam de plaats in van de geschorste Ricardo van Rhijn.
Thulani Serero zorgde voor dynamiek op het middenveld. Thulani Serero zorgde voor dynamiek op het middenveld.
Frank de Boer zat - niet heel lang overigens - rustig op zijn stoel. Frank de Boer zat - niet heel lang overigens - rustig op zijn stoel.
Joël Veltman sticht gevaar in het vijandelijke strafschopgebied. Joël Veltman sticht gevaar in het vijandelijke strafschopgebied.
De stemming zat er bij het publiek goed in. De stemming zat er bij het publiek goed in.
Boilesen, uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd, was weer ouderwets op dreef. Boilesen, uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd, was weer ouderwets op dreef.
De bal vliegt langs Coutinho. Christian Poulsen, niet zichtbaar op de foto, scoort de 1-0. De bal vliegt langs Coutinho. Christian Poulsen, niet zichtbaar op de foto, scoort de 1-0.
De blijdschap na de 1-0 was van korte duur. Vijftig seconden later zette Denswil met een eigen doelpunt ADO op 1-1. De blijdschap na de 1-0 was van korte duur. Vijftig seconden later zette Denswil met een eigen doelpunt ADO op 1-1.
Goede redding Jasper Cillessen. Goede redding Jasper Cillessen.
De Ajacieden bedanken het publiek. Volgende week staan ze in de bekerfinale. De Ajacieden bedanken het publiek. Volgende week staan ze in de bekerfinale.