Menu

Ajax nog te lief voor RKC

Ajax heeft in de thuiswedstrijd tegen RKC genade getoond met de gasten. Waar een hoge score tot de mogelijkheden behoorde, bleef het ´slechts´ 3-1. Na een 1-0 ruststand, doelpunt Machlas, evenaarde de Griek zijn resultaat van vorig seizoen tegen RKC door ook de tweede binnen te schieten. Een slippertje van Bergdolmo bracht RKC terug in de wedstrijd, maar een benutte penalty van diezelfde Noor zorgde toch voor de uiteindelijke 3-1 overwinning.

Vorig seizoen ging de ontmoeting tussen Ajax en RKC de geschiedenisboekjes in als 'Holiday on Ice'. Die benaming gaf toenmalige Ajax-trainer Co Adriaanse aan het duel dat op weer een nieuwe mat werd gespeeld. Ajax won dat duel met 3-0 en Machlas scoorde tweemaal. Nu staat de Griek opnieuw in de basis. Hij heeft Zlatan uit de spits verdreven.

In de allereerste wedstrijd onder het bewind van Koeman viel Zlatan na rust in voor Machlas. Daarna stond hij afwisseld wel en niet in de basis. Tot de Groningse oefenmeester begin dit jaar uitsprak dat hij Zlatan het vertrouwen zou geven. Daardoor stond de van Malmö afkomstige spits tegen Den Bosch, Willem II en Groningen in de basis. Hij scoorde niet.

Reden voor Koeman om Machlas de voorkeur te geven. De Griek schoot namelijk drie keer raak in nog geen 80 minuten. Bij deze ene wijziging bleef het tegen RKC in het basisteam. Yakubu nam op de bank de plaats in van Richard Knopper.

In een goed gevulde Arena mocht RKC de aftrap nemen en daar ontfermde het spitsenkoppel Eddy Putter -matchwinnaar tegen PSV- en Hoogendorp zich over. Zij waren snel de bal kwijt en via Wamberto en Machlas en opnieuw Wamberto was de eerste kans voor Ajax. De verdediging van de gasten greep in en Van der Vaart kwam een paar tenen te kort om de bal nog te raken.

Van der Meyde slalomde vervolgens in de tweede minuut door de defensie van RKC heen, maar de rechtsbuiten ging tegen de grond. Zo was het Ajax dat via snelle aanvallen de organisatie bij de Waalwijkers trachtte stuk te spelen.

Maar Ajax moest natuurlijk wel alert blijven, want Hoogendorp en consorten zijn altijd gebrand op kleine kansjes. Gelukkig hadden Bergdolmo en Chivu de zaakjes in het begin goed onder controle.

In de elfde minuut koos Van der Vaart, in plaats van het spel te verleggen naar Wamberto, voor een schot vanaf zestien meter. Van Dijk stond echter op de goede plek.

Vierklau had het gevaar van de flanken van RKC nog niet onderkend toen hij in de dertiende minuut de bal verspeelde aan Garry de Graef. De nummer 11 van RKC zette tot geluk van de Utrechter niet zuiver voor en speelde zo in handen van Grim.

Na de flitsende start nam Ajax al na een kwartier spelen gas terug. De omschakeling ging minder snel en de verdedigers hielden de bal langer aan de voet. Ook de passing naar voren toe was niet meer zo zuiver als in de eerste vijftien minuten. Daardoor kwam RKC beter in het spel.

Omdat Machlas zo goed bewoog voorin, kreeg hij de ruimte tot een succesvol vervolg in de 24e minuut. Het terugleggen op Van der Vaart was goed, maar voor de tweede keer miste de middenvelder finaal. Een minuut later kopte het talent een voorzet van Wamberto goed in, maar ontbrak de power om het Van Dijk heel lastig te maken.

In de 29e minuut ging scheidsrechter Van Hulten in tegen het advies van zijn grens en gaf Ajax een corner. Maar nadat Wamberto en Van der Meyde de bal al niet op de juiste plaats wisten te krijgen, slaagde ook Van der Vaart daar bij de vierde corner niet in.

Hij gaf in de 31e minuut wel een mooie voorzet in de doelmond, maar oud-Ajacied Lamey maakte er een hoekschop van. Ook nu kreeg Wambeto de bal niet voor.

Het lukte Wamberto wel vanaf links nadat hij Lamey het bos in had gestuurd. De bal kwam goed voor, maar ging voor iedereen langs waardoor ook in de 34e minuut de beginstand nog op het bord stond.

De eerste vrije trap op een kansrijke plaats kreeg Ajax in de 35e minut. Van der Vaart bracht in en Van Dijk stompte de bal zijn doelgebied uit.

Vierklau voelde zich onbegrepen door de aanvallers. Hij zag nauwelijks kansen de bal bij hen te bezorgen, want Van der Vaart liep nog te ver achterin en Machlas, Wamberto en Van der Meyde stonden in de dekking.

De mogelijkheid op de openingstreffer kwam in de 39e minuut nadat Van der Vaart teruglegde op Chivu, maar hij struikelde en zo ging ook deze kans verloren.

Chivu stond wel aan de basis van de openingstreffer. In de 45e minuut vond hij Machlas die heel scherp stond. De Griek ging er als een haas vandoor en klopte Van Dijk met een lage schuiver, 1-0. Dat was ook de ruststand.

In de tweede helft keerde Vierklau niet terug in het veld. Voor hem kwam Johnny Heitinga in het veld. Koeman koos daarmee voor meer voetbal in plaats van verdedigend vermogen. Martin Jol wisselde niet.

Ajax trapte af, maar net als RKC 45 minuten eerder verloor ook de Amsterdamse formatie direct de bal en konden de gasten gaan bouwen. Maar al snel was het Ajax weer dat de toon zette.

In de 48e minuut mocht Machlas door hoewel Van der Vaart buitenspel stond. In plaats van door te gaan, passte hij op de Heemskerker en dus floot Van Hulten af.

Heitinga liet in de 50e minuut zien waarom hij in het veld was gekomen en zette Van der Meyde vrij voor Van Dijk. De doelman doorzag echter de pass en was eerder ter plaatse dan de rechtsbuiten van Ajax.

Bergdølmo bleef in de 56e minuut opmerkelijk koel met De Graeff in zijn nek. En inderdaad kwam de Noor als overwinnaar uit de bus met de bal onder zijn voet geklemd.

Korte tijd later mocht Hoogendorp, na een overtreding van Galasek (geel voor de Tsjech), een vrije trap nemen. De spits miste echter alle richting. Jol probeerde met nog een half uur op de klok wat extra aanvalskracht op te wekken door Van Wanrooij te wisselen voor Kolk.

Ook Koeman wilde vers bloed en stuurde Mido, Ikedia en Van Halst van de bank om de spieren op te warmen. In de 65e minuut was het zover. Van der Vaart verliet licht trekkenbenend met de dokter het veld. Voor hem kwam Mido in het veld.

Hoewel Ajax nog steeds de betere was, bleef de 1-0 stand een riskante. Een zondagsschot van bijvoorbeeld Van Diemen zou de gelijkmaker betekenen.

Ajax was dicht bij de tweede goal toen Wamberto uit een vrije trap - Lamey beging zijn zoveelste overtreding - de bal voor bracht. Mido kon er net niet bij. Een minuut later mocht de kleine Braziliaan vanaf de andere kant de bal bezorgen. Hij benutte de mogelijkheid slecht, want hij schoot in de muur.

In de 72e minuut kwam RKC inderdaad tot zo´n zondagsschot. Yuri Cornelisse trachtte met een curve de bal het net te laten bollen, maar zijn inzet ging naast. Direct daarna verliet Hoogendorp het veld voor Fuchs.

Treuzelen van Machlas voorkwam een vrije doortocht voor Mido. De Egyptenaar, dit jaar voor het eerst in actie voor Ajax na zijn Afrika Cupwedstrijden - kreeg nu de bal niet van Machlas. Maar in de 75e minuut deed Machlas waar hij beter in is. Scoren! De voorzet van Andy van der Meyde werd door de goaltjesdief laag ingeschoten, 2-0. Het was direct zijn laatse actie, want Ikedia stond aan de zijlijn te trappelen hem te vervangen. Na die wissel ging Wamberto achter spits Mido spelen, Van der Meyde op links en Ikedia kwam op de rechterkant terecht.

Hoewel het tweede doelpunt de verhoudingen wat beter weergaf, bleef Ajax slordig met de laatste pass en achterin ging de ploeg die nog niets had weggeven in de fout. Verkeerd uitverdedigen van Bergdølmo bracht de bal bij Govedarica en hij lepelde de bal over Grim, 2-1. Zo werd het toch weer spannend.

In de 87e minuut kreeg Ajax een strafschop omdat Van der Meyde onderuit ging. Uiteraard meldde Bergdølmo zich en kon zo zijn fout van een aantal minuten terug herstellen. Hij mocht van Van Hulten de bal niet nog even goed leggen. Toch bracht hem dat niet van de wijs en spatzuiver schoot hij binnen, 3-1.

Bijna vierde Mido zijn rentree met Ajax' vierde treffer, maar zijn schot ging in de 89e minuut net naast.