Menu
Ajax O17 moet kampioenschap aan directe concurrent Groningen laten

Ajax O17 moet kampioenschap aan directe concurrent Groningen laten

Ajax O17 heeft woensdagavond naast het kampioenschap gegrepen. De Ajacieden verloren in een rechtstreeks duel om de titel van concurrent FC Groningen (5-2). Ajax O17 had in Groningen aan een gelijkspel genoeg, maar gaf het na het maken van de openingstreffer binnen een kwartier helemaal weg.

Een ideale voorbereiding richting het kampioensduel kende Ajax O17 niet. Op (paas)maandag werd nog de finaledag van de ABN AMRO Future Cup gespeeld. Daarin wonnen de Ajacieden bij de laatste 4 van Anderlecht, maar werd vervolgens de eindstrijd verloren van Juventus.

Teleurstelling bij doelman Calvin Raatsie.
Teleurstelling bij doelman Calvin Raatsie.

Drie dagen intens voetbal op het prestigieuze jeugdtoernooi van Ajax lieten hun sporen na. Los van eventuele vermoeidheid hadden ook een aantal spelers fysieke klachten. Zo ontbraken Dillon Hoogewerf en Kenneth Taylor door blessures. Naci Ünüvar startte op de bank.

Fout van de Groningen-doelman
Ajax had in Groningen aan een gelijkspel genoeg en ging aanvankelijk nog goed van start. Max de Waal schoot in de 7e minuut, met hulp van de Groningen-doelman, uit een vrije trap de openingstreffer binnen.

Het gaat hard in Groningen. Stand na 12 minuten is 2-1.

Dit was de openingstreffer van Max de Waal.

We need one more! 👀⚽#AjaxO17 pic.twitter.com/LTR6VfwtpD

— AFC Ajax (@AFCAjax) April 24, 2019

Uit die vroege openingstreffer had Ajax vertrouwen kunnen putten, maar dat gebeurde niet. Een kwartier later was het plots 4-1 voor Groningers, die in de vorm van Romano Postema (3 goals) hun uitblinker hadden.

Tot overmaat van ramp
En of het allemaal nog niet erg genoeg was, werd Devyne Rensch ook nog eens van het veld gestuurd en moest Ajax O17 met 10 man verder. De opdracht leek bijna onmogelijk.

Donny Warmerdam duelleert.
Donny Warmerdam duelleert.
Jaymillio Pinas zet de Groningen-doelman onder druk.
Jaymillio Pinas zet de Groningen-doelman onder druk.

Na het stormachtige begin qua doelpunten werd er in het vervolg van de eerste helft niet meer gescoord. Na een aantal minuten in de tweede helft voerde Vos een dubbele wissel door. Ünüvar en Julian Brandes kwamen binnen de lijnen. Even later maakte ook Kik Braspenning zijn opwachting. Hij verving de gehavende Raphaël Sarfo.

Ünüvar op de paal
Niet veel later sorteerde de omzettingen bijna effect, maar Ünüvar had pech met een inzet op de paal. Even daarvoor was aan de overzijde een goal van Groningen afgekeurd.

Toch kwam er even later alsnog een soort van aansluitingstreffer. Na 61 minuten kopte De Waal de 4-2 binnen. In de buurt van een goed resultaat kwamen de bezoekers echter niet meer. Milan de Koe maakte met zijn goal aan de Amsterdamse illusies een einde.

FC Groningen O17 – Ajax O17 5-2 (4-1). 6. De Waal 0-1, 8. Postema 1-1, 10. Postema 2-1, 14. Slor 3-1, 16. Postema 4-1, 61. De Waal 4-2, 72. De Koe 5-2

Rode kaart: 26. Rensch (Ajax)

Lees ook: Sagan Tosu versloeg Ajax O17 door kennis uit Amsterdam

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/