Menu
Ajax O19 bekert met groot gemak naar laatste vier

Ajax O19 bekert met groot gemak naar laatste vier

Ajax O19 heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales van het bekertoernooi voor jeugdploegen. Roda JC werd in het Parkstad Limburg Stadion met 0-5 verslagen. De Ajacieden treffen in de volgende ronde AZ O19.

De opstelling van de Amsterdammers kende vijf wijzigingen ten opzichte van de mini-Klassieker van vorige week. Nick Plomper, Pascal Struijk, Zian Flemming, Reda Boultam en Martijn Kaars maakten allen hun opwachting in de basis. 

Het beginsignaal galmde nog door het Parkstad Limburg Stadion toen Flemming de stoute schoenen aantrok en het eerste schot van de wedstrijd loste. Zijn poging belandde één meter naast het vijandelijk doel, waarmee de toon was gezet door de 18-jarige middenvelder.

'Moest écht even'
De Ajacieden zetten vanaf minuut één hoog druk, grepen de controle, maar zochten aanvallend gezien vaak de moeilijke oplossing. Een van de eerste momenten van simpel combinatiespel leverde direct de openingstreffer op. Martijn Kaars was de gevierde man en tekende na een fijne steekbal van Jasper ter Heide voor de 0-1. 

45. Rust in Kerkrade. #AjaxO19 had duidelijk het overwicht en beloonde zichzelf twee keer: 0-2! #rodaja pic.twitter.com/NwFoJsV4vJ

— AFC Ajax (@AFCAjax) 14 maart 2017

De wedstrijd zat daarna lange tijd op slot en beide ploegen hadden moeite met het creëren van écht grote kansen. Toch verdubbelde Flemming vlak voor rust de score, door van ruime afstand een vrije trap laag in het doel te schieten. „Het moest écht even, ik had al lang niet meer gescoord“, was zijn opgeluchte reactie na het rustsignaal. 

Debuut Ekkelenkamp
Na rust tekende zich een mooi moment aan voor Jurgen Ekkelenkamp. De 16-jarige B1-speler loste Noa Lang af en maakte zodoende zijn debuut in het hoogste jeugdteam. Het werd in de 55ste minuut bijna nóg mooier; de middenvelder kwam echter één teenlengte te kort voor de voorzet van Ché Nunnely. 

45. Een mooi moment voor B-junior Jurgen Ekkelenkamp. De 16-jarige Ajacied maakt na rust zijn debuut voor #AjaxO19! #rodaja pic.twitter.com/5xLwmVKLm9

— AFC Ajax (@AFCAjax) 14 maart 2017

Het tempo van de Ajacieden ging omhoog, combinaties volgden elkaar op en het geloof van ‘De Koempels’ verdween met de minuut. In de 75ste minuut was een indraaiende hoekschop van Flemming voer voor Pascal Struijk, die er met een harde kopbal 0-3 van maakte. 

Loting door De Wit 
Tegen het einde van de wedstrijd tankten de Ajacieden het nodige vertrouwen met twee late doelpunten. Boultam (strafschop) en Flemming (afstandsschot) waren vlak voor tijd trefzeker en zorgden voor een afgetekende 0-5 op het scorebord. De ticket voor de halve finales van het bekertoernooi is binnen voor de jeugdploeg van Ajax.

Dani de Wit zat de gehele wedstrijd op de bank, maar kwam toch in actie deze middag. De aanvoerder van Ajax verrichte de loting voor de halve finales, waarin Ajax O19 met een thuiswedstrijd aan de jeugdploeg van AZ werd gekoppeld. 

Scoreverloop: 0-5 (0-2): 15. Kaars 0-1, 44. Flemming 0-2. 75. Struijk 0-3, 88. Boultam (pen) 0-4, 89. Flemming 0-5. 

Opstelling Ajax: Plomper; Bakboord, Doekhi, Struijk, Ter Heide; Boultam, Flemming, Lang (45. Ekkelenkamp), Nunnely, Kaars, Lopez (45. Benninga). 

Tekst & foto: Ajax.nl/Sven Koeneman