Menu
Ajax O19 bijt zich stuk op De Graafschap

Ajax O19 bijt zich stuk op De Graafschap

Ajax O19 staat weer met beide benen op de grond. De koploper speelde vrijdagmiddag met 2-2 gelijk tegen De Graafschap O19. John Heitinga & Co kwamen 2 keer op achterstand, waardoor doelpunten van Scabolz Schön en Jurgen Ekkelenlamp niet genoeg bleken voor de 7e zege op rij.

Voetballen op vrijdag, het was even wennen voor de jongelingen. Het is normaal gesproken een middag om naar school te gaan. De positieve kant was dat de jeugdploeg geen 2, maar 3 dagen voorbereiding heeft op het Europese treffen met Legia Warschau.

Doetinchem, are you ready? 😏#AjaxO19 #graaja pic.twitter.com/l6CpB9ozdJ

— AFC Ajax (@AFCAjax) 27 oktober 2017

De Graafschap, nummer 13 van de ranglijst, liet direct zien over een duidelijk spelplan te beschikken. Een grote verdedigende muur, hard en fysiek spel en loeren op de counter was het recept. Het zorgde voor irritaties bij de Ajacieden, die vele tikken te verduren kregen. 

Valse start een feit
Danilo Pereira bereikte in de 15e minuut het kookpunt. Niet door de tegenstander, maar vanwege zijn enorme misser voor open doel. Aan de andere kant was het wĂ©l direct raak. Thijs van Amerongen verzilverde een lange sprint met een laag schot: 1-0. De valse start van Ajax was een feit. 

Het antwoord van Ajax volgde 3 minuten later. Via Sebastian Pasquali en Victor Jensen belandde de bal bij Schön, die de bal fraai in de lange hoek krulde. Het doelpunt had echter niet het gewenste effect, want het tempo bleef veel te laag. Pereira kreeg ondanks het mindere spel zijn kansen, maar het geluk en de scherpte ontbrak bij de Braziliaan. 

45. Rust. Geen makkelijke middag voor #AjaxO19. De jongelingen creëren weinig tegen de goed georganiseerde thuisploeg: 1-1. #graaja pic.twitter.com/YHDH3wzrAi

— AFC Ajax (@AFCAjax) 27 oktober 2017

John Heitinga greep begin tweede helft in. Jasper Ter Heide kwam in het veld voor Dean Solomons. De Ajax-coach hoopte op een betere opbouw van achteruit. Maar het stroeve kunstgrasveld en de slordigeden bij zijn spelers gooiden echter roet in het eten. Het tempo bleef laag en De Graafschap zorgde voor het grootste gevaar. 

Stormram ingebracht
Werd Pascal Struijk de redder in nood? De grote verdediger kwam in het veld voor de geblesseerde Pereira. Hij zorgde als stormram voor paniek bij De Superboeren, maar het laatste tikje ontbrak bij Ajax. Dat was aan de andere kant niet het geval. Joey Lieshout counterde de Superboeren, na het omspelen van Ajax-doelman Nick Plomper, naar 2-1. Ajax begon weer van vooraf aan.

Het woord 'opgeven' stond niet in het woordenboek van Ajax O19. Zelfs niet toen Saku YlÀtupa 5 minuten voor tijd zijn penalty miste. De getergde Ajacieden lieten het er niet bij zitten en voerden de druk in rap tempo op. Met resultaat: een hoge bal kwam via een grote scrimmage voor de voeten van Ekkelenkamp, die niet faalde: 2-2.

Kunst- en vliegwerk in Amsterdams nadeel
De gelijkmaker smaakte naar meer, maar de tijd bleek de grootste vijand. Een afgekeurd doelpunt en vele gemiste kansen stonden een Amsterdamse voorsprong in de weg. Het kunst- en vliegwerk werkte in het nadeel van de Ajacieden, met het eerste puntverlies als gevolg. 

De ploeg van Heitinga kan niet bij de pakken neer gaan zitten, want dinsdag wacht alweer een trip naar Polen. Legia Warschau is daar gastheer in de 2e ronde van de knock-outfase van de UEFA Youth League. Voor de jongelingen een mooie kans om de kater weg te spoelen.

De Graafschap O19 - Ajax O19 2-2 (1-1). 20. Van Amerongen 1-0, 23. Schön 1-1, 83. Lieshout 2-2. 87. Ekkelenkamp 2-2.

Opstelling Ajax O19: Plomper; Bakboord, Botman, Solomons (55. Ter Heide), Kemper; Pasquali, Ekkelenkamp, Jensen ; Schön, Pereira (70. Struijk), YlĂ€tupa. 

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: ProShots