Menu
Ajax O19 geeft goede competitiestart vervolg tegen AZ

Ajax O19 geeft goede competitiestart vervolg tegen AZ

Ajax O19 heeft de zaken in de competitie uitstekend op orde. De ploeg van John Heitinga rekende in eigen huis overtuigend af met de leeftijdsgenoten van AZ: 4-0. Danilo Pereira, Saku Ylätupa, Jurgen Ekkelenkamp en Giovanni De la Vega zorgden op een moeilijk bespeelbaar veld voor de Amsterdamse doelpuntenproductie.

Het hoofdveld was door grote regenval een groot twijfelgeval. De scheidsrechter en coaches waren echter eensgezind: het veld was bespeelbaar en kunstgras was geen alternatief. Beide ploegen hadden de eerste tien minuten duidelijk moeite om het gewenste positiespel op de slechte mat te leggen.

Waarschuwing serieus genomen
De eerste grote kans kwam op naam van Anton Fase. De aanvaller van AZ schoot een strakke voorzet hard tegen het zijnet. De Ajacieden namen de waarschuwing serieus en trokken het initiatief naar zich toe. In de jacht op de openingstreffer stuitten zij echter op de muur van AZ, dat ver op eigen helft stond gepositioneerd. 

Het gaatje in de Alkmaarse verdediging werd in de 27e minuut gevonden. Mitchell Bakker ontpopte zich diep aan de linkerflank tot de architect van het doelpunt. De linksachter kreeg de bal in de diepte, sneed de bal uitstekend voor en zag Pereira koelbloedig afronden. Een aanval uit het boekje: 1-0. 

Danilo Pereira viert het maken van de openingstreffer.
Danilo Pereira viert het maken van de openingstreffer.

Voor Pereira was het zijn eerste officiële treffer in dienst van Ajax. De 18-jarige Braziliaan voegde tien minuten later direct zijn eerste assist toe aan zijn C.V. Hij frommelde de bal richting de achterlijn, behield het overzicht en bood Ylätupa een niet te missen kans. De Fin zorgde met een lage schuiver voor de 2-0 en zijn tweede doelpunt van het seizoen.

En de 2-0 was van Finse makelij: Saku Ylätupa! 🇫🇮🔥#AjaxO19 - #ajaaz pic.twitter.com/ShEUTjuKPo

— AFC Ajax (@AFCAjax) 16 september 2017

De hoop van AZ kreeg een extra knauw toen Kevin Duin met rood van het veld werd gestuurd. De verdediger ontving een gele prent na het vasthouden van Ajacied. Een grove tackle later in de wedstrijd gaf de scheidsrechter geen keus. AZ moest met tien man verder.

AZ O19 wordt tot een tiental gereduceerd.
AZ O19 wordt tot een tiental gereduceerd.

De Ajacieden bleven ook in het tweede bedrijf hongerig als een leeuw, zo bewees de veldbezetting. Het strafschopgebied AZ bleek populair grondgebied, waarbij 21 man op de helft een veelvoorkomend fenomeen was. De derde treffer bleef lang uit, door een te laag baltempo.

Slotakkoord van invallers
De jeugdploeg kreeg in de 64ste minuut toch de beloning na hard werken. Wederom stond Bakker aan de basis van het doelpunt. Zijn perfect aangesneden vrije trap werd binnen gekopt door Ekkelenkamp. Vlak voor tijd verzorgden twee invallers het slotakkoord. De La Vega kreeg de bal van Martijn Kaars. De behendige middenvelder kapte een tegenstander uit en zette met een gemikt schot de 4-0 op het scorebord.

Instructies van John Heitinga
Instructies van John Heitinga
Mitchell Bakker speelde een sterke wedstrijd en leverde twee assists.
Mitchell Bakker speelde een sterke wedstrijd en leverde twee assists.
Saku Ylätupa, maker van de 2-0, neemt de bal stijlvol aan.
Saku Ylätupa, maker van de 2-0, neemt de bal stijlvol aan.
Jurgen Ekkelenkamp kopt de 3-0 tegen de touwen.
Jurgen Ekkelenkamp kopt de 3-0 tegen de touwen.

John Heitinga en co kunnen terugkijken op een uitstekende start van de competitie. Twee duels resulteerden in zes punten, negen doelpunten voor en nul tegen. Het is een uitstekende generale voor de belangrijke duels tegen sc Heerenveen en Hammarby (UEFA Youth League) vande komende weken.

Scoreverloop: 4-0 (2-0): 27. Pereira 1-0, 35. Ylätupa 2-0, 64. Ekkelenkamp 3-0. 89. De la Vega 4-0. 

Opstelling Ajax: El Maach, Bakboord, Botman, Kemper, Bakker; Ekkelenkamp (65. De la Vega), Ter Heide, Pasquali (86. Farcas); Schon (69. Kaars), Pereira, Ylatupa (86. Struijk)

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees