Menu
Ajax O19 kent uitstekende competitiestart in Volendam

Ajax O19 kent uitstekende competitiestart in Volendam

Ajax O19 is zaterdagmiddag uitstekend begonnen aan de competitie. De jonge ploeg was duidelijk een maat te groot voor de leeftijdsgenoten van Volendam: 0-5. Treffers van Ché Nunnely, Navajo Bakboord, Saku Ylätupa, Sven Botman en Martijn Kaars zorgden voor drie punten. Een welkome reactie op de 0-5-nederlaag tegen PSV.

John Heitinga had drie basisplekken ingeruimd voor de buitenlandse aanwinsten van afgelopen zomer. Victor Jensen was de centrale middenvelder. Danilo Pereira Da Silva stond in de punt van de aanval, met naast zich linkeraanvaller Ylätupa. 

Genieten
De start van de ploeg van Heitinga was veelbelovend. De jongelingen oogden gretig en lieten de bal snel van voet naar voet gaan. Het leidde in de achtste minuut tot een mooi schoolvoorbeeld. Via Ylätupa, Pereira, Boy Kemper en wederom Ylätupa eindigde de bal via een voorzet bij Ché Nunnely. De rappe aanvaller bekroonde de fraaie aanval door met een lage schuiver de 0-1 aan te tekenen. 

Het aandeel van Kemper bleek geen toeval, want de vleugelverdedigers van Ajax toonden zich aanvallend. Het bewijs werd gegeven door Navajo Bakboord. De rechtsback oogste in de 23ste minuut bewondering in het stadion. Zijn afstandsschot, vanaf 30 meter, eindigde via de onderkant van de lat in het doel. Met verbaasde gezichten feliciteerden zijn teamgenoten het goudhaantje. 

Wijzigingen
Heitinga voerde na rust een wijziging door in zijn elftal. Jurgen Ekkelenkamp kwam in de ploeg voor Pereira. Het inbrengen van de 17-jarige middenvelder zorgde voor twee positiewisselingen: Jensen werd linkeraanvaller en Ylätupa kreeg de rol van van centrumspits toegewezen. De Ajacieden moesten wennen en gingen op zoek naar het ritme van de eerste helft.

Ylatüpa had echter weinig aanvoer nodig om toch gevaarlijk te worden in het vijandelijk doelgebied. De Finse aanvaller maakte een individuele actie, kreeg een tackle te verduren en zag de scheidsrechter naar de stip wijzen, strafschop. Hij toonde zich ijskoud en benutte het buitenkansje: 0-3. 

Experiment Botman
Heitinga begon een kwartier voor tijd met experimenteren. Sven Botman, normaal gesproken verdediger, stond in de aanval. Samen met het inbrengen van Martijn Kaars bleek het een gouden greep. Botman sloeg in de 90ste minuut toe, na een goede kapbeweging. Zijn gemikte schot was goed voor de 0-4. In de laatste minuut deelde Kaars mee in de feestvreugde door voor de 0-5 te zorgen. 

De ruime overwinning betekent voor Ajax O19 een uitstekend begin van de competitie. De ploeg van Heitinga hoopt volgende week de lijn door te zetten tegen AZ O19, thuis op Sportpark de Toekomst. De jacht op de vijfde landstitel op rij is ingezet. 

Opstelling Ajax O19: El Maach; Bakboord, Botman, Bakker, Kemper (78. Dest); Pasquali, Ter Heide, Jensen (79. De La Vega); Ylatupa (75. Kaars), Pereira (52. Ekkelenkamp), Nunnely. 

Scoreverloop Volendam O19 - Ajax O10 0-5 (0-2) 8. Ylätupa 0-1, 23. Bakboord 0-2, 63. Ylätupa (p) 0-3, 90. Botman 0-4, 90+3 Kaars 0-5.