Menu
Ajax O19 naar Warschau na dubbele zege op Hammarby

Ajax O19 naar Warschau na dubbele zege op Hammarby

Het Europese avontuur van Ajax O19 duurt voort. De ploeg van John Heitinga boekte dinsdagavond een 2-0-zege op Hammarby IF. Het was na de uitzege in Zweden (0-4) ruimschoots voldoende voor een ticket voor de 2e ronde van de UEFA Youth League. De volgende halte: Legia Warschau.

Säku Ylätupa en Ché Nunnely waren met hun treffers de gevierde mannen. Het enige wat de Ajacieden te verwijten viel, waren de vele gemiste kansen. Een goede les voor de volgende Europese wedstrijden.

Vreugde bij Säku Ylätupa na het maken van de openingsgoal.
Vreugde bij Säku Ylätupa na het maken van de openingsgoal.

Heitinga had te maken met een dunne spoeling in de voorhoede. Leo Thethani, Martijn Kaars en Kaj Sierhuis (dispensatie) moesten vanwege blessures afzeggen. Ook voor Szabolcs Schön kwam het duel te vroeg. De buitenspeler liep zaterdag in het duel met Sparta O19 een gebroken neus op. 

Oude bekenden Ekkelenkamp
Ajax drukte al vlot het gaspedaal in, waarbij de bezoekers grote moeite hadden om het tempo bij te benen. Al vroeg in de wedstrijd volgde de 1e kans van Jurgen Ekkelenkamp. De middenvelder wilde een voorzet met de hak verlengen, maar zijn uitvoering was minder dan het idee. 

De Amsterdamse aanvalsstorm bleef razen, met Nunnely als meest opvallende aanvaller. Zijn snelheid, behendigheid en overzicht zorgden voor een spervuur van voorzetten vanaf de rechterflank. Wederom Ekkelenkamp kon bijna profiteren, maar zijn kopbal ging rakelings naast. De grote vrijheid van die laatste Ajacied was opmerkelijk, want de bezoekers moeten hem toch kennen, na zijn 2 goals in Zweden.

De basiself.
De basiself.
Het was niet de wedstrijd van Jurgen Ekkelenkamp.
Het was niet de wedstrijd van Jurgen Ekkelenkamp.
Vreugde na de 1-0 van Ylätupa.
Vreugde na de 1-0 van Ylätupa.
Na zijn 2 goals tegen Sparta Rotterdam wist Pereira het net niet te vinden
Na zijn 2 goals tegen Sparta Rotterdam wist Pereira het net niet te vinden
Saku Ylätupa op snelheid.
Saku Ylätupa op snelheid.
Aanvoerder Boy Kemper haalt uit
Aanvoerder Boy Kemper haalt uit
Ché Nunnely speelde een ijzersterke wedstrijd.
Ché Nunnely speelde een ijzersterke wedstrijd.
En de ontlading na de 2-0.
En de ontlading na de 2-0.
Toch een klein glimlachje bij Heitinga.
Toch een klein glimlachje bij Heitinga.

Van bijrol naar hoofdrol
Terwijl Nunnely, Pereira en Ekkelenkamp voor het grootste gevaar zorgden, speelde Ylätupa aanvankelijk een bescheiden bijrol op het veld. Daar bracht hij in de 35e minuut echter verandering in. De Finse aanvaller ontving de bal van Mitchel Bakker en schoot na een subtiele aanname diagonaal binnen. Het was zijn 1e treffer in het Europese jeugdtoernooi.

✅'Assisten-koning' Bakker slaat weer toe
✅ Eerste Europese goal voor #AjaxO19 van Ylätupa#UYL #ajaham pic.twitter.com/eKvEHyCCeg

— AFC Ajax (@AFCAjax) 17 oktober 2017

Het eenrichtingsverkeer naar het doel van Hammarby bleef ook na de 1-0 van kracht. Maar de beloning bleef keer op keer uit. De magere ruststand zorgde voor verbazing op de Toekomst. ‘Hoe kon het nog maar 1-0 staan?’, was de gedachten op de tribunes. John Heitinga mocht in de kleedkamer het antwoord geven aan zijn ploeg.  

Schiettent zonder prijzen
De Ajacieden leken van de 2e helft een kopie te maken van het 1e bedrijf. De hoofdrolspelers bleven Nunnely en Ekkelenkamp, waarbij laatstgenoemde dichtbij de 2-0 was. Het bleef wederom bij ‘dichtbij’, want zijn poging eindigde op de paal. Het vizier stond telkens verkeerd bij de Ajacieden. 

De late 2-0 van Ché Nunnely.

🔝 De vleugelaanvaller bekroonde een sterk optreden met een ⚽️#UYL #ajaham pic.twitter.com/f9S6DrGLqo

— AFC Ajax (@AFCAjax) 17 oktober 2017

Hetzelfde gold voor Ylätupa. De doelpuntenmaker anticipeerde goed op een schot van Sebastian Pasquali en de rebound leek een koud kunstje. Maar de bal wilde er zelfs voor een open doel niet in. De Fin schoot vluchtig over. Het strafschopgebied van Hammarby was omgeturnd tot een Amsterdamse schiettent, maar zonder prijzen. 

Kroon op het werk gezet
Nunnely koos vlak voor tijd voor een andere route. Zijn afstandsschot bleek effectiever dan de voorzet, want de bal zeilde prachtig in de verre hoek. Het paste als een kroon op zijn wedstrijd. Ondanks de gemiste kansen mocht het uiteindelijke resultaat er wezen: een 6-0-zege over 2 wedstrijden én kwalificatie voor de volgende ronde.

In het tweede ronde van het zogenoemde Domestic Path mogen de Ajacieden zich opmaken voor Legia Warschau. De Poolse jeugdploeg rekende over 2 wedstrijden af met het IJslandse Breidablik (3-1). De heenwedstrijd wordt gespeeld in Polen, waarna de beslissing van het tweeluik valt op de Toekomst. Hopelijk inclusief een Amsterdamse schiettent mét prijzen. 

Ajax O19 - Hammarby O19 2-0 (1-0). 35. Ylätupa 1-0, 87. Nunnely 2-0. 

Opstelling Ajax O19: El Maach; Bakboord, Solomons, Kemper, Bakker; Ter Heide (62. Jensen), Ekkelenkamp, Pasquali; Nunnely, Pereira (72. Margaret), Ylätupa (83. De La Vega)

Bekijk ook: Highlights Ajax O19 - Hammarby O19
Check ook
: Ylätupa: 'We verdienden de overwinning'

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees