Menu
Ajax O19 revancheert zich op PSV

Ajax O19 revancheert zich op PSV

Ajax O19 heeft zaterdagmiddag revanche genomen op PSV O19. De ploeg van John Heitinga zegevierde in Eindhoven met 2-3 en spoelde daarmee de zure smaak van de verloren Super Cup (0-5) weg. Mitchel Bakker, Jurgen Ekkelenkamp en Sven Botman zorgden voor de dikverdiende overwinning.

Heitinga voerde een opvallende wijziging door in zijn elftal. De Ajax-coach had een plek in de spits over voor Ryan Gravenberch. De van nature middenvelder had de taak om terug te zakken naar de nummer 10-positie en zo ruimte te creëren voor buitenspelers Saku Ylätupa en Scabolz Schön.

1. We zijn begonnen. Succes #AjaxO19! ✖️✖️✖️#psvaja pic.twitter.com/wz8G3Cv6vX

— AFC Ajax (@AFCAjax) 18 november 2017

Binnen 3 minuten hadden beide ploegen al een grote kans op de openingstreffer gemist. Joël Piroe schoot een afvallende bal over het doel van Ajax en aan de andere kant zag Schön zijn schot gepakt worden door PSV-doelman Mike van de Meulenhof. Toen Ylätupa minuten later de paal raakte was de opwinding compleet. De toeschouwers zaten op het puntje van hun stoel.

Vlot combinatiespel van Ajax
Ajax maakte indruk met vlot positiespel op de helft van de tegenstander. De bal sneed door de linie’s van PSV, dat zelf grote moeite had om de bal in eigen bezit te houden. Schön en Ylätupa zorgden op hun beurt voor veel dreiging, maar geluk en scherpte ontbrak in de afronding.  

Het geluk stond in de 31ste minuut wél aan de zijde van Bakker. De linksachter zag zijn hoge voorzet uit een vrije trap in een keer in het doel vliegen. Geen speler die de bal had geraakt, dus waren de felicitaties voor hem: 0-1. 

Onaangename verrassing
Ajax O19 bleef de bal snel rondspelen en verdubbelde binnen 10 minuten de score. Ekkelenkamp toonde zich zoals vaker messcherp bij een afvallende bal. Hij tekende met een hard schot voor de 0-2. Heitinga en co leken de zaken uitstekend op orde te hebben, maar zij werden vlak voor tijd onaangenaam verrast.

De scheidsrechter wees tot verbazing van velen naar de stip, nadat een PSV’er naar de grond ging in het strafschopgebied. Het ongelukkige moment kreeg een extra nare nasmaak voor Ajax-doelman El Maach. Hij pakte de strafschop, maar zag de rebound vervolgens binnenvliegen. Piroe zette de aansluitingstreffer op het scorebord: 1-2.

Op het scherpst van de snede
Daar bleef het niet bij. De spits van PSV O19 bracht de thuisploeg vlak na rust zelfs op gelijke hoogte. Dit keer had hij oog in oog met El Maach maar 1 poging nodig. Piroe zorgde met een geplaatst schot voor de verrassende 2-2. Het leidde tot een duel op het scherpst van de snede, met vele opstootjes en frustraties tot gevolg. 

Ajax O19 werd wederom te hulp geschoten door een verdediger. Dit keer toonde Botman zich een geleerd afmaker. Hij kopte een indraaiende voorzet van Ekkelenkamp hard in het doel: 2-3. Heitinga wisselde de moegestreden Gravenberch en koos met Serginho Dest voor veel snelheid in de voorhoede. 

Vers bloed
Ook Pascal Struijk kwam in het veld voor Ylätupa. De sterke verdediger nam plaats in de punt van de aanval. Met vers bloed in de gelederen kwam Ajax O19 niet meer in de problemen. De revanche op de 0-5-nederlaag was een feit en de 3 punten gingen mee naar Amsterdam.

Ajax O19 maakt dinsdag alweer zijn opwachting, dan in de UEFA Youth League. De jeugdploeg verschafte zich met een 1-4-zege in het heenduel met Legia Warschau een riante uitgangspositie.

Scoreverloop: 2-3 (1-2). 31. Bakker 0-1, 39. Ekkelenkamp 0-2, 45. Piroe 1-2, 49. Piroe 2-2, 58. Botman 2-3. 

Opstelling Ajax O19: El Maach; Bakboord, Botman, Kemper, Bakker; Ekkelenkamp, Ter Heide, Pasquali; Ylätupa (80. Ylätupa), Gravenberch (64. Dest), Schön (89. Kaars)

Lees ook: Honderd procent score Ajax-jeugd voor eigen publiek

Tekst en beeld: Ajax.nl/Sven Koeneman