Menu
Ajax O19 richt zich op en wint mini-Klassieker

Ajax O19 richt zich op en wint mini-Klassieker

Ajax O19 heeft eindelijk weer een wedstrijd gewonnen. En niet zomaar een wedstrijd, maar de mini-Klassieker tegen Feyenoord. Na een 1-2-achterstand boog het team van trainer John Heitinga de stand om naar een 3-2-overwinning.

Op een koud maar zonnig sportcomplex de Toekomst trof Ajax O19 aartsrivaal Feyenoord. In de beginfase kwam Ajax aardig onder druk te staan, maar de thuisploeg wist zich daar steeds goed onderuit te voetballen. Na een snelle uitbraak via Mitchel Bakker was ook Ajax gevaarlijk en in de 11e minuut namen de gastheren de leiding. Een prachtige voorzet vanaf rechts werd door Danilo Pereiro - onder toeziend oog van spitsentrainer John Bosman op de bank - feilloos binnengekopt: 1-0.

Gelijkmaker
Kort daarna had Jürgen Ekkelenkamp de kans de voorsprong te verdubbelen, maar zijn inzet ging net over. Ajax leek de controle te hebben, maar nadat iedereen aan Amsterdamse zijde mistastte bij een hoge bal in het strafschopgebied, zag Wouter Burger zijn kans schoon om de gelijkmaker achter El Maach te werken.

Ruim 10 minuten later had Pereira de pech dat zijn vrijetrap net naast draaide. Illustratief was de tegenaanval. Die leverde Feyenoord een vrijetrap op. De bal ging naar links, werd voorgebracht en daar stonden 2 Rotterdammers klaar om hun club aan een voorsprong te helpen. El Maach redde in eerste instantie nog, maar de Ajax-doelman moest het antwoord schuldig blijven bij de inzet van Geertruida.

Nadat Kemper tevergeefs een strafschop claimde en El Maach het slippertje van Liam van Gelderen repareerde, vond de arbitrage het genoeg voor de eerste helft.

Nunnely zet voor en...
Nunnely zet voor en...
Pereira kopt raak.
Pereira kopt raak.
Jürgen Ekkelenkamp is blij met de openingstreffer.
Jürgen Ekkelenkamp is blij met de openingstreffer.
Goal! 2-2 Noa Lang.
Goal! 2-2 Noa Lang.
Ekkelenkamp juicht om zijn 21ste seizoensgoal!
Ekkelenkamp juicht om zijn 21ste seizoensgoal!
Met dank aan Saku Ylätupa.
Met dank aan Saku Ylätupa.

In de tweede helft keerde Bakker niet terug op het veld. Hij werd vervangen door Saku Ylätupa. Een aanvallende wissel, die heel erg goed zou uitpakken. Want in de 62e minuut behield Ylätupa het overzicht en passte naar Noa Lang. Die haalde maar eens uit: 2-2. Vier minuten later begon een prachtige aanval van Ajax bij een goede interceptie van aanvoerder Boy Kemper. Na een snelle omschakeling bracht Ylätupa de bal voor en daar stond Ekkelenkamp al te wachten om zijn 21e van het seizoen binnen te koppen: 3-2.

#AjaxO19 weer op voorsprong! ��
Door wie anders dan... ✨ Jurgen Ekkelenkamp! ✨#ajafey pic.twitter.com/5Fm6hHzbwF

— AFC Ajax (@AFCAjax) 16 februari 2018

Koppositie
Heitinga had nog een paar wissels in petto: Jurriën Timber moest de geblesseerde aanvoerder Boy Kemper in de laatste 20 minuten vervangen en Brobbey voor Nunnely gaf Ajax nieuw elan in de aanval.

Toch was Feyenoord in de 89e minuut dichtbij de gelijkmaker maar uitblinker El Maach pakte de bal in de korte hoek. Het bleef nog 6 minuten spannend, maar Ajax hield stand en behoudt door de winst de koppositie op de ranglijst.

Ajax: Issaam El Maach; Sergino Dest, Liam van Gelderen, Boy Kemper (72. Jurriën Timber), Mitchel Bakker (46. Saku Ylätupa); Jasper ter Heide, Jürgen Ekkelenkamp, Ryan Gravenberch, Ché Nunnely (82. Brian Brobbey), Danilo Pereira (90. Szabolcs Schön), Noa Lang

Bekijk ook: Neres de sambakoning van Ajax

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhe