Menu
Ajax O19 start competitie met zege

Ajax O19 start competitie met zege

Ajax Onder 19 heeft aan de eerste competitiewedstrijd van het seizoen drie punten overgehouden. Het team van Aron Winter was met 0-1 te sterk voor NEC/FC Oss O19. Een fraaie kopbal van aanvoerder Dani de Wit zorgde voor een ideale seizoensstart van de Amsterdammers.

Hoofdcoach Aron Winter had gemengde gevoelens na de moeizame 0-1 zege: ,,Het was een lastige wedstrijd waarin we niet goed speelden. NEC gaf hoge druk en daardoor hadden wij moeite om aan voetballen toe te komen. Vervolgens maken we een prachtige goal en verzuimen we met een aantal grote kansen de voorsprong te vergroten. Maar het positieve is de strijdlust die ik heb gezien, en natuurlijk de drie punten die we pakken.''

Als titelverdediger - en winnaar van de Supercup - reisde Ajax O19 zaterdag vol vertrouwen af naar Nijmegen voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Tegenstander was NEC/FC Oss O19 (sinds 2009 samengevoegd). Een fitte Ajax-selectie hoopte op sportcomplex De Eendracht het competitieseizoen goed te beginnen

Heet middagje
‘Vechten te allen tijde, NEC wordt kampioen’, luidt de slotzin van het clublied van de thuisploeg. Of dat kampioenschap er komt is nog maar de vraag, maar dat beide ploegen onder het mom ‘vechtend te allen tijde’ van start gingen was een feit. Binnen vijf minuten waren de overtredingen van beide ploegen niet op één hand te tellen. Ajax-middenvelder Francesco Antonucci lag na zijn soms onnavolgbare draaibewegingen meer op de grond dan hem lief was. Het leek zowel qua temperatuur als qua voetbal een heet middagje te worden in Nijmegen.

38. Doelpunt #AjaxO19! Dani de Wit zorgt met een grandioze kopbal voor de openingstreffer: 0-1! 💪🏻 #necaja

— AFC Ajax (@AFCAjax) 10 september 2016


Na de drinkpauze halverwege de eerste helft begon de Ajax-trein eindelijk te lopen. Dit resulteerde kort voor rust in een uiterst fraaie openingstreffer. Bij het zien van de goal gingen de gedachten even terug naar Nederland - Spanje op het Wereldkampioenschap van 2014. Azor Matusiwa gaf vanaf de linkerkant een Daley Blind-achtige cross-pass op Dani de Wit, die de bal met een boogje over de NEC-doelman Maarten Paes heen kopte: 0-1. Na zijn doelpunt van vorige week tegen Duitsland O19 was dit de tweede treffer van het seizoen voor de aanvoerder van Ajax.

Verse Ajax-krachten
De tweede helft was nog geen minuut oud toen NEC een levensgrote kans om zeep hielp. Een strak aangesneden voorzet werd over het doel gekopt. De Amsterdamse ploeg ontsnapte zodoende aan de gelijkmaker. Het spel golfde op en neer en in de 60e minuut wisselde Aron Winter drie spelers: Kluivert, Matisuwa en Antonucci maakten plaats voor Ché Nunnely, Mees de Wit en Connor Blote. Deze verse krachten hadden een belangrijke opdracht: de overwinning over de streep trekken in Nijmegen. Terwijl Danilho Doekhi achterin duidelijk zijn mannetje stond was het de rappe buitenspeler Nunnely die tweemaal de kans had om het duel in het slot te gooien, maar het vizier van de aanvaller stond niet scherp genoeg.

Zwaar bevochte punten
De wedstrijd bleef spannend op tot de allerlaatste minuut. Na een klein slotoffensief van de Nijmegenaren stond de 0-1 ook na het eindsignaal op het scorebord. De Ajacieden verlieten met drie zwaar bevochte punten de oudste stad van Nederland. Volgende week wacht er een thuiswedstrijd op sportpark de Toekomst tegen Roda JC O19. 

Scoreverloop: 38. Dani de Wit 0-1.

Opstelling Ajax O19: De Lange, Bakboord, Doekhi, Matusiwa (60. Blote), Kemper. Lang, D. De Wit, Boultam (70. Flemming), Kluivert (60. Nunnely), Sierhuis, Antonucci  (60. M. de Wit).

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto: Pro Shots