Menu
Ajax O19 swingt langs Volendam

Ajax O19 swingt langs Volendam

Ajax Onder 19 heeft in het begin van het seizoen de smaak te pakken. De talenten wonnen dinsdagavond ook de derde (officiële) wedstrijd op een rij. In het Kras Stadion van FC Volendam werden de leeftijdsgenoten uit het vissersdorp vooral voor rust van het kastje naar de muur gespeeld: 0-6. Justin Kluivert (2), Mees de Wit (2), Martijn Kaars en Kaj Sierhuis kroonden de Ajacieden tot koploper van de jeugdcompetitie.

Afgelopen zaterdag trapten de Nederlandse O19-elftallen af voor de eerste competitieronde van het nieuwe voetbalseizoen. Het hoogste jeugdelftal van Ajax sloot een moeizame uitwedstrijd tegen NEC/FC Oss O19 winnend af met 0-1. Bij de Volendammers viel het dubbeltje de eerste speelronde de andere kant op: het thuisduel met PSV O19 ging nipt verloren met 2-3. 

Goed begin, halve werk
Al binnen twee minuten waren het de buitenspelers van Ajax die voor de perfecte start van de wedstrijd zorgden. Justin Kluivert werd via de rechterkant gelanceerd en legde de bal op het presenteerblaadje van linksbuiten Mees de Wit: 0-1. De Volendammers werden niet gespaard en minuten later greep Volendam-keeper Kyle Saffrie bij een 1-op-1 situatie tegen Kluivert naar de benen van de passerende aanvaller. Dit resulteerde in een penalty. De Ajacied trok zich weinig aan van het feit dat hij het slachtoffer was voor de charge en met een laag schot in de linkerhoek verdubbelde hij de score.

Sproeiers aan! Een beetje verkoeling was wel nodig dinsdagavond in Volendam.
Sproeiers aan! Een beetje verkoeling was wel nodig dinsdagavond in Volendam.
Vreugde bij Justin Kluivert en Mees de Wit na de vroege openingstreffer.
Vreugde bij Justin Kluivert en Mees de Wit na de vroege openingstreffer.
Coach Aron Winter zag zijn team een prachtige uitslag neerzetten.
Coach Aron Winter zag zijn team een prachtige uitslag neerzetten.
Justin Kluivert was met twee goals en drie assists de uitblinker bij Ajax O19.
Justin Kluivert was met twee goals en drie assists de uitblinker bij Ajax O19.
Er viel genoeg te juichen voor de jonge Ajacieden in Volendam.
Er viel genoeg te juichen voor de jonge Ajacieden in Volendam.
Captain Dani de Wit geeft zijn teamgenoten instructies.
Captain Dani de Wit geeft zijn teamgenoten instructies.
De aanvallers van Volendam hadden dinsdag weinig in te brengen tegen de Amsterdamse defensie.
De aanvallers van Volendam hadden dinsdag weinig in te brengen tegen de Amsterdamse defensie.

De honger naar doelpunten was nog alles behalve gestild bij de Amsterdammers. Na wederom een geslaagde aanval belandde een Bergkampiaanse stift van Mees de Wit op de onderkant van de lat en ook de rebound van Dani de Wit vond het houtwerk. Kaj Sierhuis dacht voor de 0-3 te zorgen, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Een woeste Volendam-coach Stanley van Kesteren probeerde in de drinkpauze de ontspoorde Volendamse trein weer terug op de rails te krijgen.

Plaaggeest Kluivert
Maar ook na de intermezzo bleef het eenrichtingsverkeer actief. De 18-jarige Kluivert zat op rozen en bezorgde het eerste half uur de Volendam-linksback Kevin van Gasteren hoofdbrekens. In de 17e minuut was het voetbal-recept exact hetzelfde als bij de eerste treffer van de avond. Een steekbal naar Kluivert, een piekfijne voorzet met rechts en de afronding bij Mees de Wit. En alsof de koek niet op was, zorgde wederom een formidabel-spelende Kluivert met een lage schot voor de 0-4. Met twee assists en twee doelpunten was hij voor rust dé plaaggeest van de thuisploeg. 

Speldenprik Volendam
In het tweede bedrijf was het eindelijk de thuisploeg die via aanvaller Derry Murkin die voor gevaar zorgde in het Amsterdamse strafschopgebied. Tot twee keer toe was het Ajax-goalie Jeffrey de Lange die zelfs liggend op de grond een sta in de weg bleek. Een verrassing is dat allerminst bij het team van hoofdcoach Aron Winter. De Amsterdamse doelman heeft in het seizoen 2016-2017 namelijk nog geen enkele officiële tegengoal geïncasseerd. 

Na rust nam het Amsterdamse geweld minder grote vormen aan. Een beter georganiseerde Volendam-verdediging zorgde ervoor dat twee voorzetten op aanvaller Sierhuis geen gevaar opleverde. Invaller Ché Nunnely werd een kwartier voor tijd weggestuurd en bediende een andere invaller Martijn Kaars op zijn wenken. De goaltjesdief nam in zijn eerste officiële minuten van het seizoen de 0-5 voor zijn rekening. Een rake kopbal van Sierhuis betekende uiteindelijk het slotakkoord én de 0-6 van de avond.

Droomstart
Een monsterzege was een feit op de dinsdagavond. Drie officiële duels gespeeld: drie overwinningen, negen doelpunten voor en nul tegen. Aankomende zaterdag wacht op sportpark de Toekomst de krachtmeting met Roda JC O19. Voor de koploper van de O19-competitie een kans om de succesvolle week een passend gevolg te geven.

Scoreverloop: 2. M. De Wit 0-1, 11. Kluivert 0-2, 18. M. De Wit 0-3, 33. Kluivert 0-4, 75. Kaars 0-5. 80. Sierhuis 0-6. 

Ajax O19:
De Lange, Bakboord, Doekhi, Kemper (63. Struijk), Blote, D. de Wit (50. Lang), Boultam (57. Flemming), Antonucci (57. Nunnely); Kluivert, Sierhuis, M. de Wit (Martijn Kaars). 

Justin Kluivert & Mees de Wit: samen goed voor 4⃣ doelpunten en 3⃣ assists! 👏 #volaja pic.twitter.com/QPoWvJhurA

— AFC Ajax (@AFCAjax) 13 september 2016
Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst