Menu
Ajax O19 wint eenvoudig na geslaagd debuut Botman

Ajax O19 wint eenvoudig na geslaagd debuut Botman

Ajax O19 heeft zaterdag goede zaken gedaan in de strijd om het kampioenschap. De koploper won dankzij doelpunten van Darren Sidoel, Ché Nunnely (foto) en debutant Sven Botman met 3-0. Het verschil met achtervolger PSV O19 blijft zes punten.

Coach Aron Winter had op het middenveld een plek ingeruimd voor Reda Boultam, die vorige week een prima invalbeurt kende in het gewonnen duel met Willem (1-0). Topscorer Kaj Sierhuis (knieblessure) en verdediger Danilho Doekhi (rugblessure) zaten niet bij de wedstrijdselectie.

Succesvol countervoetbal
Ajax O19 begon sterk aan de wedstrijd en de eerste kans kwam op naam van centrumspits Zian Flemming. Hij stelde met een laag schot de Sparta-keeper voor het eerst op de proef. De bezoekers uit Rotterdam trokken zich verdedigend terug op eigen helft, met de hoop om gevaar te stichten via de counter. 

1. #AjaxO19 trapt af op Sportpark de Toekomst. Op naar de achtste zege op rij! ❌❌❌#ajaspa pic.twitter.com/0F2jqtjMHs

— AFC Ajax (@AFCAjax) May 6, 2017

Dit lukte toen Spartaan Roy van Beek uit het niets oog in oog stond met Ajax-goalie Jeffrey de Lange, maar door lang twijfelen week het gevaar snel. Minuten later schoot de aanvaller wel raak, maar wegens buitenspel ging ook ditmaal het 'feest' niet door. Het tactische plan van coach Nourdin Boukhari en co bleek steeds beter te werken. 

Breekpunt 
Darren Sidoel schoot het zoekende Ajax vlak voor rust te hulp. De 19-jarige verdediger kopte een indraaiende hoekschop van Ché Nunnely met een boogje in het doel. De treffer van Ajax kwam op een uitstekend moment, want niet veel later klonk het rustsignaal en kon Winter orde op zaken stellen. 

45. Rust op de Toekomst. #AjaxO19 zoekt met een 1-0-voorsprong de kleedkamer op. #ajaspa pic.twitter.com/Pmww0nPlAJ

— AFC Ajax (@AFCAjax) May 6, 2017

De Ajacieden pakten na rust de draad weer op. De verdediging bleek counter-proef en invallers Mees de Wit en Martijn Kaars zorgden voor een frisse wind in de aanval. Ché Nunnely beloonde een zeer goede fase van de Amsterdammers via een lage schuiver met de 2-0. Het team zat op rozen en begon steeds beter te voetballen. 


Debuut Botman
Voor Sven Botman tekende zich in de 70ste minuut een bijzonder moment aan. De 17-jarige verdediger, normaal spelend bij O17, maakte zijn eerste minuten in de hoogste jeugdploeg van Ajax. Het elftal van Aron Winter bleek een warm bad voor jongeling.

De boomlange verdediger debuteerde met verve en zette zichzelf - als kers op de taart - ook nog op het scoreformulier. Botman was scherp bij de tweede paal en kopte de 3-0 binnen. Hier bleef het bij, waardoor de Ajacieden steeds dichter bij de landstitel komen. 

68. Sven Botman maakt zijn eerste minuten voor #AjaxO19. De verdediger van O17 mag nog 20 minuten aan de bak! #ajaspa pic.twitter.com/bapM5MqoZY

— AFC Ajax (@AFCAjax) May 6, 2017

Ajax O19 - Sparta Rotterdam O19 3-0 (1-0)

Scoreverloop: 33. Sidoel 1-0, 66. Nunnely 2-0, 77. Botman 3-0. 

Opstelling Ajax: De Lange; Bakboord, Struijk (57. Benninga), Sidoel, Kemper; D. De Wit, Ter Heide (69. Botman), Boultam (57. M. De Wit); Nunnely, Flemming (45. Kaars), Lang (69. Matusiwa). 

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Archieffoto: Ajax.nl/Gerard van Hees