Menu
Ajax O9 schrijft geschiedenis op de Crossing Cup

Ajax O9 schrijft geschiedenis op de Crossing Cup

Ajax O9 won op 20 april voor de 3e keer op rij de prestigieuze Crossing Cup in Brussel. Ook ging de prijs voor beste speler van het toernooi opnieuw naar een Ajacied.

De Crossing Cup is een jaarlijks toernooi waar internationale topclubs aan deelnemen, legt Ajax O9-trainer Rik Verhage uit. “Maar liefst 200 verschillende clubs spelen een kwalificatietoernooi, waarvan 64 teams doorstromen naar het hoofdtoernooi. Clubs als FC Barcelona, Manchester City, Liverpool, Juventus, Chelsea en AS Roma zijn slechts een aantal van de ‘grote jongens’ die hier actief zijn.”

Ajacieden imponeren
In de poulefase speelde elk team 7 wedstrijdjes. De Ajacieden imponeerden en wonnen al deze duels. Als Verhage terugdenkt aan de groepswedstrijden springt er 1 duel uit. “Tegen Paris Saint-Germain voetballen was geweldig. Een heel sterke tegenstander. Op het moment dat het publiek hoorde dat onze wedstrijd begon, zag je iedereen naar ons veld verschuiven. Dat was heel indrukwekkend.”

‘We speelden zo goed dat er op een gegeven moment minutenlang alleen maar Ajax gescandeerd werd’

"Wat ik bijzonder vind, is dat deze Ajacieden van 8 of 9 jaar voor 3.500 man publiek zo goed voetbalden. Dat ze de tegenstander kunnen passeren op gevoel en intuïtie, waarbij ze eigen keuzes durven te maken en spelplezier hebben, is geweldig. We speelden zo goed dat er op een gegeven moment minutenlang alleen maar Ajax gescandeerd werd. Die wedstrijd is mij wel echt bijgebleven.”

Grand final
Nadat de groepswinst was binnengesleept, speelden we in de knock-outfase tegen ACB Billancourt, Chelsea en Cardiff City FC. “Uiteindelijk stonden we, net als vorig jaar, in de finale tegen Sevilla. In deze wedstrijd bogen we een 1-3-achterstand om naar een 6-3-overwinning. De jongens deden dit door de Ajax-filosofie toe te passen. Daar kan ik ze alleen maar voor complimenteren.”

Speler van het toernooi: Denzel Darko
Speler van het toernooi: Denzel Darko

Speler van het toernooi
Niet alleen gingen de Amsterdammers met de beker huiswaarts, ook werd er voor het 3e jaar op rij een Ajacied verkozen tot speler van het toernooi. Dit keer ging Ajax O9-captain Denzel Darko met de prijs aan de haal.

Maar het mooiste was de teamspirit, stelt Verhage. “Er waren tijdens dit toernooi ook jongens die thuisbleven. Als je dan in de groepsapp ziet hoe blij iedereen voor elkaar is en wat voor leuke berichtjes de spelers elkaar sturen, dan zie je dat het één team is. Dat is prachtig.”

Lees ook: Zware domper voor Ajax O19 in mini-Klassieker

Tekst: Ajax.nl/Stef van de Kimmenade
Beeld: Ajax.nl