Menu

Ajax oefent in eigen huis

De meeste eredivisieploegen hebben een dezer dagen een oefenwedstrijd ingelast vanwege het competitieloze weekeinde. Vitesse treft bijvoorbeeld Haarlem en Heerenveen speelde tegen Veendam. Ajax oefende ook. Op het eigen trainingsveld tegen Jong Ajax. Het 'grote' Ajax won het van het 'kleine', met 4-0.

Goede tegenstand heeft Ajax zelf in huis, dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. De jongens van Jong moesten wel anderhalf uur eerder op het trainingsveld staan dan gebruikelijk, maar daar stond wel een wedstrijd in plaats van een training tegenover. En dat vindt elke voetballer wel een stuk leuker.

Bij Ajax stond Timmer in het doel, O´Brien rechtsachter, Winter/Heitinga in het centrum en Maxwell stond linksachter. Van Halst, Pienaar en Witschge bezetten het middenveld en Wamberto, Machlas en Boukhari vormden de aanval. Sikora en Mido stonden op het bijveld met Jong Ajax-doelman Robert Zwinkels andere trainingsvormen af te werken.

Want Zwinkels stond niet onder de lat bij het team van trainer Gerard van der Lem. Daar stond de weer helemaal fitte Joey Didulica. De Australiër had een verdedigingscentrum van Mofokeng en De Jong voor zich, Valencia en Cruz stonden op de flanken, Sneijders, Seedorf en Kujala vormden het middenveld en Bechan, Hosé en Krohn-Dehli waren de aanvallers.

De eerste kans was voor Ajax, maar Didulica lag succes van Machlas in de weg. Een minuut of vijf later kon de doelman alleen maar toekijken toen de Griek de openingstreffer voor zijn rekening nam. Ruim tien minuten later schoot Pienaar de tweede binnen na een pass van Machlas en de Zuid-Afrikaan was een ademzucht verder Didulica de baas nadat de keeper verkeerd uitverdedigde. Het was voor Machlas een koud kunstje om 3-0 binnen te tikken uit de voorzet van Pienaar.

In de tweede helft haalde Koeman Machlas en Wamberto uit het veld en mochten Sikora en Mido trachten het beter te doen dan het Grieks-Braziliaanse koppel. Dat lukte niet, hoewel Sikora toch direct na rust de 4-0 vanaf rechts binnenschoot.

Jong Ajax stelde er weinig tegenover. Ajax scoorde weliswaar niet meer, maar Jong Ajax creëerde nauwelijks kansen. Alleen Wesley Sneijder dook af en toe gevaarlijk op voor de doelman van dienst, Timmer of Didulica. De keepers wisselden namelijk niet van helft. Dus Timmer stond de eerste helft bij Ajax 1onder de lat en in de tweede helft moest hij juist Mido en consorten afstoppen.

Mido kreeg overigens compliment na compliment van trainer Ronald Koeman, die zijn spits vorige weekeinde nog bekritiseerde maar nu zijn waardering weer duidelijk liet blijken.

Mido had het trouwens moeilijk met Daniel Cruz en Jussi Kujala die niet bepaald zachtzinnig met de Eygptenaar omsprongen. Maar ze hielden hem van scoren en dat zal zwaar wegen bij de jongelingen die zelf dromen van een dienstverband als vaste waarde in Ajax 1.