Menu

Ajax ondermaats in Alkmaar

Ajax heeft ondanks een ondermaats optreden in de Alkmaarder Hout de leiding heroverd in de KPN Eredivisie. Feyenoord verloor namelijk in Arnhem van Vitesse, maar verder dan een punt liep Ajax niet uit. AZ was zondag de betere ploeg, maar in de slotfase kreeg Ajax toch nog enkele mogelijkheden. Hoewel het zeker geen bloedeloze wedstrijd was, vielen er geen doelpunten, 0-0.

Ajax leek er een mooie wedstrijd van te willen maken, want in de eerste minuten liet Machlas zich gelden in het strafschopgebied. Genoeg voor een doelpunt was het niet, maar Ajax gaf een seintje - het zou een van de weinige blijken - af.

Het eerste schot op doel kwam echter van de thuisploeg. In de vierde minuut drukte Max Huiberts van een meter of twintig af: zijn inzet ging over.

Uiteraard maakte Mido een gretige indruk op de linkerflank. De Egyptenaar stond voor het eerst na de Afrika Cup weer in de basis en wilde de duels met Ervin Lee in de beginfase graag aan gaan.

Het grootste gevaar kwam in de zesde minuut en weer was het AZ dat dicht bij de openingstreffer was. Kenneth Perez was gevaarlijk weg en Didulica kwam onnodig en ver zijn doel uit. De Deen speelde de Australier uit, maar Chivu voorkwam ternauwernoord het eerste doelpunt.

AZ was zeer agressief in de spannende openingsfase en draaide Ajax de duimschroeven aan. Dat leverde in de achtste minuut ook een corner op en gezien de slechte communicatie bij Ajax kon dat gevaarlijk worden. Didulica, getooid met pet, greep mis, maar Chivu ruimde op. Van Galen probeerde het vervolgens met een lob. Nu was de doelman wel attent.

Met snelle doorsteekballetjes trachten de AZ-middenvelders de aanvallers te lanceren en meestal kwam daar gevaar uit. Ook in de twaalfde minuut toen Nelisse weg was. Chivu greep in maar stond wel een vrije trap toe. Die werd door Van Galen in de muur geschoten.

Chivu in een kopduel Chivu in een kopduel

Het was opvallend hoe fanatiek en gretig Van Galen was. De middenvelder baarde vorige week nog opzien door om een wissel te vragen omdat hij zich niet happy voelde in het veld. Zondagmiddag in de beginfase tegen Ajax deed hij er alles aan om de indruk te wekken dat het slechts een incident was.

Een knappe aanval had Ajax tot in de 18e minuut nog niet afgeleverd. De middenvelders kwamen keer op keer een stapje te laat en opbouwend straalde het team nog geen dreiging uit.

Bij AZ daarentegen stonden altijd mensen vrij, zelfs op de meest gevaarlijke posities op het veld. Zo kon Robbemond in de twintigste minuut makkelijk uithalen en had hij zelfs nog de keuze om de plaatsen op de eveneens vrijstaande Perez. Waar de Ajax-verdediging mee bezig was, werd nog niet duidelijk. Duidelijk was wel dat AZ uitgerekend tegen Ajax probeerde de negatieve reeks van de laatste weken om te buigen.

Halverwege de eerste helft kwam Ajax wel tot een doelpoging. Wamberto, die af en toe met Mido van positie wisselde, schoot vanaf de rand van het strafschopgebied. De bal ging net over. Ajax leek te begrijpen dat de defensie de zwakke plek in het AZ-team was en voerde de druk op. In de 24e minuut leverde dat een corner op, maar ook nu stichtte die te weinig gevaar.

Na de 25e minuut zakte het duel in. De passes waren slecht en de agressie in de duels was van Ajax-kant maar matig aanwezig. De keren dat de Ajacieden in het strafschopgebied van doelman Nijkamp kwamen, waren op de vingers van een hand te tellen. De - bij het begin van het seizoen- derde doelman van AZ - Moens is nog steeds geblesseerd en tweede doelman Timmer is verhuurd aan Feyenoord- werd nog nauwelijks op de proef gesteld.

En over Feyenoord gesproken. In de 32e minuut leefden de Ajax-supporters op. Niet dat hun helden het op het veld opeens beter deden, maar Feyenoord had in Arnhem een 2-1 nederlaag opgelopen. De kans voor Ajax om alleen aan de leiding te komen, maar dan moesten ze wel - op een zeer matige grasmat - beter gaan voetballen dan tot dan toe het geval was geweest.

Zlatan schiet Zlatan schiet

Met de beslissende eindpass zat het echter nog steeds niet goed. De mogelijkheid tot een kans was er in de 38e minuut. Wamberto zette voor uit een vrije trap vanaf links, maar het was weer een AZ-verdediger die weg kon koppen. Een vrije trap van Chivu werd door Fortes Roderiquez bijna langs zijn eigen - aan de grond genagelde- doelman gekopt. Jammergenoeg huppelde de bal net naast. Daardoor bleef de stand 0-0 tot rust gehandhaafd.

Maar direct na de aftrap voor de tweede helft was het weer AZ dat een bijna vrije doortocht kreeg richting Didulica. Ook nu liet de doelman zien in een-tegen-eensituaties uitstekend uit de voeten te kunnen.

Koeman had wel een wijziging in de opstelling doorgevoerd. Mido en Machlas stonden samen in het centrum en Wamberto - verhuisd naar rechts- en Van der Meyde -verhuisd naar links- stonden achter hen op de flanken.

Na tien minuten in de tweede helft maakte een AZ-verdediger hands. Scheidsrechter Haverkort was het ontgaan, maar de grensrechter niet. Jammergenoeg voor Ajax zag de assistent niet dat de Alkmaarder in de zestien stond en niet erbuiten. Ajax kreeg slechts een vrije trap. De Cler ontfermde zich over de bal, maar schoot in de muur. Een kleine serie corners was het resultaat, maar Ajax kon dat voordeel niet uitbuiten.


Galasek staat Lindenbergh in de weg

Ajax had het geluk ook niet aan zijn zijde. Chivu had ronduit pech in de 60e minuut. Galasek bracht de bal laag in de zestien en de aanvoerder tipte onder de ogen van de eigen fans en met zijn rug naar het doel net naast.

Met nog 23 minuten op de klok wisselde Koeman voor de eerste maal. Wamberto kon gaan zitten en Ikedia moest met zijn snelheid of Opdam uitspelen of Opdam verleiden tot een tweede gele kaart. Direct na die wissel reeg AZ twee grote kansen aaneen. In beide gevallen bleef Didulica op de been en behoedde hij Ajax voor een achterstand.

Met Ikedia in het veld kwamen wel, al was het sporadisch, de voorzetten voor de spitsen. Maar achter de hoge bal kon Mido geen kracht zetten. Daardoor bleef Ajax kwetsbaar.

Koeman haalde in de 78e minuut de matig spelende Machlas naar de kant. Uiteraard was Zlatan zijn vervanger en de Zweed zette direcht goed voor op Mido die de krusing op een haar miste. Vervolgens vond de Zweedse spits Wijker en Nijkamp op zijn weg bij een eigen inzet.


Mido ontfutselt de bal

Mido leek de winnende treffer in de 85e minuut te gaan maken. De Egyptenaar speelde voor het oog iets te ver naar links, waardoor de hoek een moeilijke was. Te moeilijk zo bleek, want Mido schoot in het zijnet.

Bijna liep het zo af als in de thuiswedstrijd. Toen scoorde Van der Vaart in de slotminuut de winnende treffer voor Ajax. Nu echter was het bijna AZ dat zo aan de winst kwam. In de 89e minuut was invaller Kromkamp vrij voor Didulica, maar opnieuw redde de Ajax-doelman. Ajax moest alle zeilen bijzetten en vooral Galásek scheen dat te beseffen. De middenvelder had nu wel de agressie die nodig was, maar dat was bijna te laat.


Zlatan krijgt te maken met de felle Peter Wijker

Wel bleef het, in een van Ajax-kant ondermaats duel, spannend tot het laatste fluitsignaal. Zlatan stond niet buitenspel op een goede pass van Vierklau, maar hij liet zich naar de achterlijn dringen. Wel leverde het nog een paar corners op. De Cler kon niet lekker aanlopen en kreeg de bal tot twee maal toe niet eens bij de eerste paal. Een derde keer hoefde hij het niet te proberen. Haverkort maakte een einde aan het duel.

Ondanks het puntenverlies staat Ajax nu alleen aan de leiding. Tevens was het voor de 750e keer dat Ajax in een officiele wedstrijd de nul hield.

Mido in duel Mido in duel