Menu
Ajax onderuit in Groningen

Ajax onderuit in Groningen

Ajax heeft zondag opnieuw een nederlaag geleden. Een week na het verlies tegen PSV ging Ajax op bezoek bij FC Groningen met 2-0 onderuit. Een memorabele nederlaag aangezien Ajax ruim tweeënhalf jaar geleden voor het laatst twee Eredivisieduels op rij heeft verloren. Frank de Boer: ,,We hebben in een te lage versnelling gespeeld.”

De cijfers wezen vooraf al uit dat Ajax het de laatste jaren geregeld lastig heeft in de Euroborg. In de laatste zes thuiswedstrijden tegen Ajax pakten de Groningers acht punten. Evenveel als de twintig ontmoetingen daarvoor. Dat gemiddelde ging zondag nog eens stuk omhoog met drie punten tegen de regerend landskampioen. Voor Ajax betekende het de tweede sportieve domper in een week tijd.

Het was even wennen om Ajax voor het eerst zonder Daley Blind in actie te zien. De international ontbrak begin dit seizoen ook al even vanwege het WK, maar sinds zaterdag is zijn vertrek bij Ajax defintitief. De 24-jarige Blind vervolgt zijn loopbaan in de Premier League bij Manchester United. Hij was derhalve al niet meer aanwezig bij het duel tussen de twee clubs waarvoor hij in totaal 121 wedstrijden in de Eredivisie speelde. Het betekent het einde van een tijdperk van liefst 28 jaar waarin Danny en Daley Blind achtereenvolgens aan Ajax waren verbonden.

De teleurstelling druipt er vanaf bij de Ajacieden. De teleurstelling druipt er vanaf bij de Ajacieden.

Thulani Serero was de vervanger van Blind op het middenveld. Verder had Frank de Boer de opstelling van de verloren thuiswedstrijd tegen PSV (1-3) in tact gelaten. Dat betekende onder meer dat Anwar El Ghazi en Kolbeinn Sigthórsson opnieuw in de basis stonden. Bij de thuisploeg telde de basisopstelling liefst vijf spelers met een Ajax-verleden. Twee van hen (Danny Hoesen en Rasmus Lindgren) reikten tot Ajax 1. Sergio Padt, Johan Kappelhof en Jarchinio Antonia sloegen eerder een andere weg in het betaald voetbal in.

Onder toeziend oog van Richairo Zivkovic en een kleine 22.000 andere supporters kreeg Ajax in het eerste kwartier twee prima kansen. De Ajax-aanvaller (geschorst wegens zijn rode kaart bij Jong Ajax) zag vanaf de tribune dat zijn oude werkgever Ajax in de dertiende minuut bijna een doelpunt cadeau deed. Verdediger Eric Botteghin kopte de bal dermate gevaarlijk terug dat doelman Padt redding moest brengen. Twee minuten later loste El Ghazi een schot van afstand richting de Groningen-keeper. In het vervolg van de eerste helft kreeg het sterkere Ajax nog een aantal aardige kansen via onder anderen Davy Klaassen en Nick Viergever. Groningen was vlak voor rust in de buurt van een treffer, maar de voorzet van Hoesen werd door Nick van der Velden gemist.

Direct na rust vloog Groningen uit de startblokken. Eerst probeerde Antonia Ajax-keeper Cillessen te verrassen met een hoge bal, maar zijn inzet eindigde op het dak van het doel. Enkele minuten later was het wel raak voor de thuisploeg. Na voorbereidend werk van Van der Velden en Chery was het Botteghin die de bal van dichtbij in het doel tikte. Geheel tegen de verhouding in kwam Groningen daardoor aan de leiding. Dit tot teleurstelling van Frank de Boer: ,,Er was eigenlijk niets aan de hand. Maar als je dan ziet hoe makkelijk er ineens een paar mensen vrij staan. Dat kan gewoon niet.” Het was goed dat Cillessen enkele minuten later goed stond opgesteld, anders had Chery de score in de 53ste minuut zelfs nog kunnen verdubbelen.

Hoewel de groenwitte storm kort na de openingstreffer weer ging liggen, slaagde Ajax er maar niet in om er iets tegenover te stellen. Echte goede kansen op de gelijkmaker bleven uit en ook de invallers Ricardo Kishna, Lerin Duarte en ‘pinchhitter’ Mike van der Hoorn konden het tij in Groningen niet keren. Het bleef slechts bij plaagstootjes van Ajax-zijde. En dat was duidelijk niet voldoende om op z’n minst een punt mee terug naar Amsterdam te nemen. Drie minuten voor tijd was die hoop helemaal vervlogen. Invaller Michael de Leeuw kopte raak uit een voorzet vanaf de linkerkant: 2-0. Daardoor passeerde Groningen Ajax op de ranglijst. Het team van Frank de Boer moet vanwege het aanstaande interlandweekend twee weken wachten voordat er thuis tegen hekkensluiter Heracles Almelo kans op eerherstel is.

De Boer: ,,We speelden gewoon in een te lage versnelling vandaag. Voor rust bleven we in de vierde versnelling hangen en na rust kwamen we niet verder dan de derde versnelling. Op zo’n manier ga je het verschil niet maken. Een aantal van onze spelers speelden vandaag beneden hun stand. En de manier waarop we beide goals hebben weggegeven was ook vrij amateuristisch. Dat moet echt beter.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kolbeinn Sigthórsson probeert het met een snoekduik, maar ook deze poging mondde niet uit in een doelpunt. Kolbeinn Sigthórsson probeert het met een snoekduik, maar ook deze poging mondde niet uit in een doelpunt.
Ajax - hier in het nieuwe anthem jacket van adidas - trad voor het eerst aan zonder Daley Blind. Ajax - hier in het nieuwe anthem jacket van adidas - trad voor het eerst aan zonder Daley Blind.
Ajax was af en toe wel gevaarlijk, maar de landskampioen ging niet zorgvuldig met de kansen om. Ajax was af en toe wel gevaarlijk, maar de landskampioen ging niet zorgvuldig met de kansen om.
Danny Hoesen in de dekking bij zijn voormalig teamgenoot Joël Veltman. Danny Hoesen in de dekking bij zijn voormalig teamgenoot Joël Veltman.
Jasper Cillessen werd twee keer geklopt in de Euroborg. Jasper Cillessen werd twee keer geklopt in de Euroborg.
De ene Ricardo probeert de andere op te beuren. De ene Ricardo probeert de andere op te beuren.
Na afloop worden de meegereisde supporters bedankt voor hun steun. Na afloop worden de meegereisde supporters bedankt voor hun steun.