Menu

Ajax ongelukkig tegen Celta de Vigo

Ronald Koeman en de zijnen slaagden niet in de opzet om op zijn minst een punt uit Vigo mee terug te nemen naar Amsterdam. Na een redelijk begin kreeg Ajax een onterechte penalty tegen. Het doelpunt voor Vigo betekende een omslag in het spel van Ajax, dat slordiger ging spelen. In de tweede helft werd Ajax iets beter, twee keer kon de achterstand worden verkleind, maar uiteindelijk bleek Celta met 3-2 te sterk. Ajax staat nu tweede in de poule.

Ronald Koeman koos voor een aanvallende speelwijze, met Nicolae Mitea als linkervleugelaanvaller. ,,De rechtsback van Celta is geen echte verdediger, vandaar dat ik met Mitea voor meer gevaar wilde zorgen. En ik vind dat hij met name in aanvallend opzicht goed heeft gespeeld. Knap, voor een jongen van achttien jaar'', verklaarde de trainer. Een andere verrassing in de basiself was Yakubu als centrale verdediger. Koeman: ,,Ik verkoos Yakubu boven Pasanen omdat hij meer kan 'doordekken' op Mostovoi. Pasanen loopt wat meer achteruit en ik vond dat er in dit geval meer vooruit gespeeld diende te worden.''

En Ajax begon redelijk. Celta startte fel, maar het leek of Ajax het spel onder controle kon krijgen. Tot ongeveer halverwege de eerste helft. Milosevic voerde weer het toneelstukje op dat hem in Amsterdam weinig opleverde. De spits deed in het strafschopgebied alsof hij geraakt werd door Yakubu en ging vol overgave naar de grond. Het was echter duidelijk dat de Ghanees hem helemaal niet raakte, sterker nog, de Ajacied trok zijn been in. Veissiére was blijkbaar onder de indruk van de acteerprestaties van Milosevic en kende hem een penalty toe. Lobont dook naar de hoek waar Luccin schoot, maar kon er niet bij: 1-0.

,,Het moment van de penalty was beslissend'', vond Koeman. ,,Ik kon niet goed zien of het terecht was, maar het veranderde voor ons de wedstrijd.'' En Ajax verloor inderdaad de controle. Er werd slordig gespeeld, passes kwamen niet aan en verdwenen in ruimtes waarin niemand liep. Escudé onderschepte een aantal keer op tijd en Maxwell kon af en toe mee opkomen, maar in elke linie was er eigenlijk wanorde. Tot een paar keer toe konden Vagner en Angel vanuit het Spaanse middenveld ongehinderd doorlopen. Ook Sylvinho kon aan de rechterkant een paar keer op avontuur gaan zonder dat hij werd tegengehouden. Zoals een paar minuten voor rust. De lange Braziliaan had alle ruimte tot aan de achterlijn en zag Milosevic voor het doel staan, die alleen maar hoefde binnen te koppen. ,,Een goede goal'', oordeelde Koeman.

Ronald Koeman besloot niet te wisselen in de rust. Toch moest er iets veranderen, wilden de Amsterdammers dat zo belangrijke ene punt winnen. En dat gebeurde, want in de tweede helft werd eindelijk iets zichtbaar van de capaciteiten van de Ajacieden. Nog geen tien minuten na rust maakte Wesely Sonck de aansluitingstreffer. Maxwell zette vanaf de achterlijn voor, en de Belg stond in het midden klaar om in te koppen.

De Ajacieden begonnen er weer in te geloven. Hoewel het spel iets beter werd, bleven de Ajacieden wel slordig in de passing. Niet lang na de goal van Sonck kreeg Ajax dé kans om langszij te komen. Uit een corner die op links door Mitea werd genomen kopte Yakubu op de lat. ,,Als Yakubu had gescoord, had het heel anders kunnen lopen'', zei Koeman na afloop.

Toch was het Celta dat weer scoorde. Vagner werd aangespeeld aan de linkerkant van het strafschopgebied, terwijl bijna iedereen zich aan de rechterkant bevond. Yakubu maakte een sliding, die door de Braziliaan werd ontweken. Vervolgens schoot hij onder de uitgekomen Lobont door en bracht Ajax in feite de genadeklap toe. Want hoewel Ajax meer risico ging nemen, een op een ging spelen, bleek het niet genoeg.

Van der Vaart, die nog niet zijn stempel op de partij kon drukken, zorgde wel voor de tweede aansluitingstreffer. Op knappe wijze schoot hij uit de draai in de verre hoek: 3-2. De aanvoerder spoorde, met nog een kleine tien minuten officiële speeltijd te gaan, zijn teamgenoten aan er nog een schepje bovenop te doen, maar het mocht niet meer baten, zelfs niet met Johnny Heitinga, Jari Litmanen en Wamberto voor Yakubu, Zlatan Ibrahimovic en Tomás Galásek.

Kort voor tijd kwam Ajax zelfs nog met tien man te spelen, toen de scheidsrechter voor de tweede keer een gele kaart trok voor Zdenek Grygera. Het betekende de achtste kaart in de wedstrijd voor de Amsterdammers. Rafael van der Vaart en de Tsjechische verdediger zullen hierdoor tegen AC Milan over twee weken in ieder geval niet van de partij zijn. ,,Wij waren iets 'ongelukkiger' in de kaarten'', sprak Koeman voorzichtig. ,,Die tweede gele kaart voor Grygera was eigenlijk belachelijk. Het was een open wedstrijd en totaal geen wedstrijd voor acht kaarten en een rode. Maar volgens de regels van de UEFA zal deze man het ongetwijfeld goed hebben gedaan'', klonk het cynisch

De trainer was natuurlijk teleurgesteld met het resultaat. ,,Uiteindelijk vind ik dat we beter hebben gespeeld dan twee weken geleden in Amsterdam. Maar gezien het aantal kansen en het balbezit denk ik dat het een terechte uitslag is. Het enige positieve, is dat het onderling resultaat met Celta in ons voordeel is.''

En met nog twee wedstrijden te spelen en slechts drie punten verschil tussen de nummer een (Milan) en de nummer vier (Brugge) in groep H is dat geen slechte gedachte.