Menu
Ajax ongeslagen tegen Excelsior

Ajax ongeslagen tegen Excelsior

Ajax wacht statistisch gezien een 'makkie' tegen Excelsior. De Amsterdammers koesteren een ongeslagen status tegen de Rotterdammers. De laatste Ajax - Excelsior was desondanks allesbehalve een makkie.

Illustratief beeld voor de laatste editie van Ajax - Excelsior. De inbreng van aanvoerder Cristian Chivu bleek in het seizoen 2002-2003 broodnodig om Ajax alsnog langs Excelsior te loodsen. Illustratief beeld voor de laatste editie van Ajax - Excelsior. De inbreng van aanvoerder Cristian Chivu bleek in het seizoen 2002-2003 broodnodig om Ajax alsnog langs Excelsior te loodsen.

Was het matige spel dat de ploeg van trainer Ronald Koeman, vier jaar terug, aan de dag legde te wijten aan een motivatieprobleem? De laatste editie van Ajax tegen Excelsior was op 16 maart 2003 een tussendoortje tussen twee ‘grote’ Champions Leaguewedstrijden in. Vijf dagen voor het thuisduel tegen Excelsior speelden de Ajacieden in de Amsterdam ArenA gelijk tegen Valencia: 1-1. Drie dagen na de competitiestrijd wachtte de Amsterdammers een zware uitwedstrijd tegen AS Roma. Het treffen met de nummer zestien in de Eredivisie sprak de bewuste zondagmiddag iets minder tot de verbeelding. De Zuid-Hollanders behoorden met FC Zwolle en De Graafschap tot de laagvliegers in de competitie. Met het oog op de lonkende confrontatie in het Stadio Olimpico wenste Koeman zijn belangrijke pionnen Cristian Chivu en Tomás Galásek te sparen. De beide steunpilaren begonnen op de bank.

De ploeg van trainer Adrie Koster profiteerde al na vier minuten van de vermeende onderschatting. Spits Cecilio Lopes wist Bogdan Lobont te verslaan. De tegentreffer miste zijn uitwerking niet op de thuisploeg. De Ajacieden moesten aan de bak. Zlatan Ibrahimovic bracht Ajax twintig minuten na de openingsgoal naast Excelsior. Helemaal bij de les waren de Amsterdammers desondanks (nog) niet. Ajax kon ook na de gelijkmaker slechts bij vlagen overtuigen. Het duurde zelfs heel lang voordat de thuisploeg een tweede maal scoorde. Tien minuten voor tijd tekende opnieuw Ibrahimovic voor de bevrijdende 2-1. Chivu was toen al bijna een helft van de partij. Gezien het Amsterdamse gebrek aan overtuiging achtte Koeman het in de rust toch noodzakelijk de verdediger in te brengen. ,,Als we ooit van Ajax hadden kunnen winnen was het vandaag’’, was het veelzeggende commentaar van Excelsior-trainer Adrie Koster.

Eerder dit seizoen verlieten de Ajacieden Woudestein met een 3-1 zege. Klaas Jan Huntelaar nam de gehele Amsterdamse doelpuntenproductie voor zijn rekening. Het was opnieuw een zege zonder al te veel overtuigingskracht. Verschillende Ajacieden namen naderhand, zelfkritisch, het begrip ‘wanvertoning’ in de mond. ,,Alleen het resultaat stemt tevreden’’, hield Ajax-trainer Henk ten Cate het journaille voor na de wedstrijd. De Rotterdammers speelden de wedstrijd uit met negen man. Aanvoerder Jos van Nieuwstadt ontving nog voor de rust zijn tweede gele kaart. Sieme Zijm werd na de pauze uit het veld gestuurd. Dat de Amsterdammers tegen een negental Kralingers nauwelijks overtuigden, zat heel Ajax dwars. Uiteindelijk maakte vooral een verschil in routine en klasse verschil.

Dit seizoen bevindt Excelsior zich vooral in het gezelschap van de laagvliegers RKC Waalwijk en ADO Den Haag. Drie jaar terug degradeerden de Rotterdammers uit de Eredivisie. De ploeg van Ton Lokhoff hoopt die sportieve stap terug dit seizoen te voorkomen.

De statistieken
Ajax en Excelsior treffen elkaar zondag (14.30 uur) voor de zestiende keer in een officieel duel. De Ajacieden sloten alle vijftien eerder in Amsterdam gespeelde duels af met een overwinning. De grootste zege van Ajax stamt uit het seizoen 1972-1973: 8-0.

Lees hier meer over de voorverkoop van Ajax - Excelsior.