Menu
Ajax ontkomt aan Joey's kettingzaag

Ajax ontkomt aan Joey's kettingzaag

In een bijzondere atmosfeer speelde Ajax woensdagavond de laatste wedstrijd van het kampioensjaar. In stadion Jeld-Wen Field versloeg Ajax gastheer Portland Timbers met 0-2. Een primeur, want de Timbers hadden tot woensdag nog niet verloren in hun nieuwe onderkomen.

Ook mascotte Timber Joey moest werkloos toekijken. Er viel voor hem niets te zagen.
Het blijft een even merkwaardig als fascinerend gezicht: een man die met zijn kettingzaag een heel voetbalstadion op zijn kop zet. Bij Portland Timbers weten ze echter niet beter. Timber Joey is de grote held van Timbers Army, de harde kern van de club. Op gezette tijden laat hij met zijn zaag een oorverdovend geluid door het gloednieuwe stadion gaan. ‘Walking in a Timber Wonderland’, zingt Timbers Army. En zo is het ook eigenlijk wel een beetje.

Sinds de opening van het stadion anderhalve maand geleden heeft Portland Timbers nog niet verloren. Sterker nog; alle vijf thuiswedstrijden in de Major Soccer League werden tot dusver gewonnen door de debutant op het hoogste niveau. Mascotte Timber Joey heeft het er maar druk mee, want na elke goal en elk ‘clean sheet’ van de keeper mag Joey een stuk van de boomstam achter het doel afzagen. Tegen Ajax blijft zijn rol echter beperkt tot wat gezaag in de ruimte. Ondanks dat hij niet in actie hoeft te komen, heeft Joey het druk genoeg. Als hij langs de tribunes loopt blijkt hij een gewillig fotomodel. Iedere fan wil met hem vereeuwigd worden. ‘He’s our celebrity!, klinkt het uit het vak met de harde kern achter het doel. De afgelopen weken was hij al te horen op de Duitse, Engelse en Ierse radio. Het uithangbord van de MLS-debutant is een gewilde gast, ook buiten Amerika.

De Ajax-sjaal had een ereplaats op de boomstam achter het doel. De Ajax-sjaal had een ereplaats op de boomstam achter het doel.

De 31-jarige Timber Joey is vereerd dat Ajax zijn club deze woensdag met een bezoek vereert. ,,We hebben er met z’n allen naar uitgekeken om zo’n grote club uit Europa te mogen ontvangen. Zeker in ons nieuwe stadion is het geweldig om zo’n grote wedstrijd te spelen. Het was niet voor niets al snel uitverkocht. De hele week ging het op de radio over deze wedstrijd. We hebben Ajax de afgelopen dagen leren kennen. Daardoor kennen we ook alle namen. Dit is een heel speciale wedstrijd voor ons.”

Een enkele keer komt Portland Timbers in de buurt van het doel van Jeroen Verhoeven, maar Ajax blijkt simpelweg te sterk. De 0-2 zege van Ajax doet niets af aan het enthousiasme van de Timbers Army. Onder luid gejuich gaat de Schotse coach John Spencer richting de harde kern. Ook de Ajacieden hebben een applaus over voor de sfeermakers achter het doel. Timber Joey is alles behalve teleurgesteld over de nederlaag. ,,De uitslag maakt eigenlijk niet uit. Het is al mooi genoeg dat we zo’n geweldige avond hebben gehad. Ik heb genoten van onze keeper Adin Brown. Dankzij hem hebben is de nederlaag beperkt gebleven. En bovendien: in de Major League Soccer zijn we nog steeds ongeslagen in eigen huis. Zondag tegen DC United moeten we die reeks maar in stand houden.”

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Aan enthousiasme geen gebrek bij de fans van Portland Timbers. Aan enthousiasme geen gebrek bij de fans van Portland Timbers.
Timber Joey zweept de supporters op. Timber Joey zweept de supporters op.
Timbers Army laat van zich horen. Timbers Army laat van zich horen.
De boomstam bleef (bijna) onaangeroerd tegen Ajax. De boomstam bleef (bijna) onaangeroerd tegen Ajax.
Op de foto met Timber Joey. Op de foto met Timber Joey.