Menu

Ajax ontmoet Ajax

De eerste officiële verplichting voor de Ajacieden was dinsdagmorgen vroeg. Al om half negen (half acht Nederlandse tijd) schoven Ronald Koeman, aanvoerder Tomás Galásek, Steven Pienaar en Hans Vonk aan voor de persconferentie van Total, de sponsor van het toernooi dat Ajax gaat spelen.

Na een rustige vlucht van bijna twaalf uur landde de selectie op de internationale luchthaven van Cape Town. De spelers werden door de supporters van Cape Town muzikaal en swingend onthaald. Maar jammer genoeg duurde het wachten bij de douane voor sommige Ajacieden, onder wie John O'Brien, lang en zij kregen dus niks mee van het gezellige geheel van enkele trompettonen aan de andere kant van de schuifdeuren.

Na aankomst in het hotel doken de Ajacieden direct hun kamers in om er weer heel even uit te komen om de tassen, die later arriveerden, op te pikken. Na een korte nacht meldden de Zuid-Afrikanen, de aanvoerder en de trainer zich met Gordon Igesund, de trainer van Ajax Cape Town voor de persconferentie.

Voor Hans Vonk wordt het elke keer dat hij in Zuid-Afrika is leuker. ,,Mijn Zuid-Afrikaanse achtergrond bestaat eruit dat ik hier geboren ben in een voorstadje van Johannesburg, een soort Diemen van Amsterdam. Na twee jaar zijn we weggegaan en in 1998 kwam ik in contact met de bond. Zuid-Afrikaanse journalisten hadden mij twee jaar eerder voor het eerst geïnterviewd. Nadat de bond vroeg of ik voor het nationale team wilde uitkomen, moest ik daar goed over nadenken. Ik overwoog mijn kansen om voor Nederland te gaan spelen en kwam tot de conclusie dat er in Zuid-Afrika meer kansen liggen. Ik vind het steeds leuker worden hier. Dit is pas de tweede keer dat ik in Kaapstad ben."

Op de persconferentie kwamen uiteraard de vragen over de twee Ajax-clubs. Igesund is blij met de meeting, woensdagavond. ,,De spelers vinden het fantastisch om tegen Ajax te spelen. Het is voor hun ook een kans om te laten zien wat ze kunnen. Ze hebben allemaal het voorbeeld van Steven Pienaar."

Ook Pienaar kijkt uit naar de wedstrijd tegen zijn oude club. Nadat hij al een helft speelde tegen Spakenburg hoopt hij natuurlijk speeltijd te krijgen tegen Cape Town. ,,Het voelt goed om hier terug te zijn", aldus de Ajacied. ,,Mijn hart ligt hier, maar ik speel natuurlijk voor mijn team, dus ik zal niet terughoudend zijn als ik tegen Ajax Cape Town scoor, want wij willen winnen."

Mocht Koeman Pienaar niet willen opstellen, dan wil Igesund hem graag hebben. ,,Steven is welkom bij ons als Ronald hem niet gebruikt", grapte de coach.

Koeman vindt de trip naar Zuid-Afrika 'nice'. ,,Voor mij persoonlijk is het de eerste keer dat ik in Zuid-Afrika ben. Maar het zal geen grote plezierreis worden, want over een kleine twee weken moeten we de voor ons moeilijke uitwedstrijd tegen FC Utrecht spelen. Het is leuk dat we de accommadatie van Ajax Cape Town kunnen benutten. Woensdagavond is een vriendschappelijke wedstrijd, maar natuurlijk willen we wel winnen."

De toernooiopzet is simpel, doch apart. Ajax speelt twee wedstrijden en krijgt 1,5 punt voor een overwinning. Mocht Ajax Cape Town of Moroka Swallows weten te winnen krijgen zij er drie. Voor een doelpuntloos gelijkspel krijgt Ajax een half punt, de opponent 1 punt. Voor een gelijkspel met goals schrijven de Amsterdammers een punt bij, de Zuid-Afrikanen twee.