Menu

Ajax ontmoet degradatiekandidaat

Ajax zal er komende zondag alles aan doen het thuispubliek en zichzelf in de competitie weer met een zege te verblijden. Na de slechte resultaten tegen ADO Den Haag en FC Twente staat FC Den Bosch als opponent tegenover de Amsterdammers. De Brabanders staan onderaan in de eredivisie.

Statistisch gezien valt er voor FC Den Bosch geen eer te behalen in Amsterdam. Alleen in 1985 wisten de mannen de formatie van toenmalig trainer Aad de Mos een punt afhandig te maken. Dat blijft natuurlijk een gevaarlijke constatering, want hoewel FC Den Bosch slechts negen punten heeft en maar elf (!) doelpunten wist te maken, krijgen de Bossenaren wel vaak de complimenten van de tegenstander.

Maar daar koopt trainer Henk Wisman ondertussen niets meer voor. Hij wil directe degradatie ontlopen en moet daarvoor nog twee punten ergens goed te zien maken op RBC Roosendaal. Voor een echte Amsterdammer als Wisman is de wedstrijd van vandaag extra speciaal. ,,Ik heb acht jaar in de jeugd van Ajax gespeeld en ben opgegroeid met de bijzondere voetbalcultuur uit de hoofdstad. De typische bluf en prestatiegerichtheid van Ajax probeer ik ook als trainer van FC Den Bosch te gebruiken. Met deze club wil ik het maximale er uit halen. Voor dit seizoen geldt dat we niet direct willen degraderen.’'

Afgelopen weekeinde kon Den Bosch een goede stap zetten om aan te sluiten bij RBC en De Graafschap in de onderlinge confrontatie met de Doetinchemmers . Maar Den Bosch verloor met 0-2.

En zo gaat het al maanden. De laatste keer dat de Brabanders een goed resultaat neer konden zetten, is al weer negen wedstrijden geleden. De laatste acht gingen verloren. Tegen NEC werd op 21 november het laatste punt gehaald door thuis 0-0 te spelen. Gewonnen heeft de ploeg alleen van ADO Den Haag, wat Ajax dit seizoen niet kan zeggen, en RBC.

Deze week moest Wisman een nieuwe tegenslag verwerken, want zijn jonge rechtsback Paul Verhaegh moet drie tot vier weken geblesseerd toekijken. Voor hem rest er niets anders dan toekijken of zijn ploeg zondagmiddag in staat is tot een daverende stunt in de Amsterdam ArenA. In de uitwedstrijd was Ajax heer en meester en won met 0-5, ondere andere door twee doelpunten van Rafael van der Vaart.