Menu

Ajax ontmoet Europese verrassing uit Kerkrade

Ajax reist zaterdag af naar Kerkrade voor de wedstrijd tegen Roda JC, nummer 13 op de ranglijst. Trainer Ronald Koeman heeft slechts zestien spelers tot zijn beschikking voor het treffen, want Tim de Cler voegde zich ook bij de geblesseerde spelers. Niet beschikbaar zijn daardoor Petri Pasanen, Ferdi Vierklau, Daniel Cruz, Cedric van der Gun, Nikos Machlas en Pius Ikedia. Mido is nog geschorst.

Met enige jaloezie kijkt Ajax naar Roda JC. De Limburgers overwinteren namelijk in de Europese competitie en om dat feit worden ze in Amsterdam benijd. Niet om de nationale prestaties, want met een 13e stek en uitschakeling in de Amstel Cup, vallen die in het niet bij die over de landsgrenzen zijn behaald.

Ajax doet voor de nationale prijzen nog volop mee. Woensdagavond verliep het moeizaam, maar nadat de Amsterdamse equipe de vorige twee edities al in de achtste finales sneuvelde is het bereiken van de kwartfinale weer een pluspunt. De manier waarop lezen we in de historische overzichten waarschijnlijk niet al te uitgebreid terug.

Toch kwam trainer Ronald Koeman een dag voor de wedstrijd tegen Roda JC nog wel op RBC terug. ,,Erg veel tijd om er bij stil te staan, hebben we niet gehad. We hebben nabesproken wat fout ging. Dat was dat we het misschien te makkelijk hebben opgevat waardoor we lang achter de feiten aanliepen. De nabespreking sloten we positief af omdat we toch een 1-3 achterstand hebben goed gemaakt. Daar heb je karakter voor nodig."

Rafael van der Vaart krijgt dubbele dekking van Roda JC. Deze foto komt uit de wedstrijd Roda JC-Ajax van vorig seizoen.

De trainer heeft wel enkele zorgen voor zaterdag. Tim de Cler raakte in aanloop op de wedstrijd geblesseerd. Ook over een spits zal hij diep moeten nadenken, want Mido is nog geschorst en Machlas heeft last van zijn buikspieren. Zlatan kwam tegen RBC niet verder dan een helft, waarna Ajax zonder echte spits verder ging. Rafael van der Vaart schoof door. ,,Op zich zou dat een optie kunnen zijn", vond Koeman. ,,Ik neem 16 spelers mee. Ik hevel niemand over van andere teams, omdat ieder team een wedstrijd heeft en ik voor de posities goed bezet ben. Nadat Zlatan woensdag met maagklachten het veld verliet, heb ik Van der Vaart als diepste spits neergezet en Wamberto daarachter. Zij waren daarna verantwoordelijk voor het feit dat we terugkwamen in de wedstrijd."

Over de verdediging was de oefenmeester minder te spreken. ,,Als je drie goals tegen krijgt, is dat niet goed. Er wordt niet agressief genoeg verdedigd en de organisatie staat ook niet goed. Maar op dit moment is er geen tijd om daar echt aan te werken. Daarom zal ik blij zijn als het winterstop is. Dan hebben we drie weken waarin ik de accenten kan leggen waar ik dat wil. Het manco van Ajax is dat er een veel te groot verschil zit in wat de spelers in balbezit doen en wat ze doen als ze de bal niet hebben."

Voor Koeman was de laatste thuiswedstrijd van Vitesse waar hij als trainer verantwoordelijk voor was die tegen Roda JC. Vitesse won met 2-0. ,,Roda is een moeilijk elftal om tegen te spelen, omdat ze vaak de lange en hoge bal hanteren. Met hun grote spelers zijn ze fysiek sterk."

De Ajax-trainer zal nog even moeten puzzelen over zijn ideale elf. ,,Ik moet snel een beeld vormen over de spelers. Daarom heb ik tegen RBC bewust Galasek en Trabelsi laten spelen. Nu ik ze allemaal heb gezien moet ik keuze maken."

Zijn collega George Leekens zal ook de nodige kopzorgen hebben. De wedstrijden die zijn ploeg speelde tegen AZ en Heerenveen waren niet van het niveau dat hij van zijn pupillen mag verwachten.

In Alkmaar werd gewonnen, maar faalde bijna de gehele as van het team. Anastasiou was onzichtbaar, Mark Nygaard liep iedereen in de weg en Regillio Vrede schutterde verdedigend op te veel momenten. Met de gevaarlijke pion Berglund heeft Roda echter wel kwaliteit in huis, waarmee een wedstrijd is te winnen. De vervanger van Tim de Cler, Tim hoopt er tegen Utrecht weer bij te zijn, op de linksbackpositie is gewaarschuwd voor deze Zweedse international.

Vorig seizoen deelden Ajax en Roda JC de punten in het Parkstad Limburg Stadion. Na een 0-0 ruststand eindigde de wedstrijd in 1-1. Anastasiou opende de score in de 62e minuut, terwijl Ajax drie minuten later via Arveladze uit een penalty langszij kwam.

In eigen huis verloor Roda JC dit seizoen vier van de acht thuiswedstrijden en eindigde een in een gelijkspel. Ajax won van de zes uitduels vier keer, speelde eenmaal gelijk en verloor van Heerenveen, de club die afgelopen dinsdag Roda uit het bekertoernooi knikkerde.

In totaal is de wedstrijd Roda JC-Ajax 28 keer gespeeld en de meeste van die duels eindigden in een puntendeling, 12 namelijk. Elf keer won Ajax en Roda JC proefde vijf keer de smaak van de overwinning, voor het laatst in maart 2000 toen de Limburgers met 3-0 te sterk bleken.

Mocht Ajax winnen, dan komt de ploeg van Ronald Koeman weer aan de leiding in de KPN Eredivisie. En de kans zit erin dat Ajax daar zondagavond ook nog prijkt, want dit weekeinde staat de topper Feyenoord-PSV op het programma. Bij winst van de Eindhovenaren komt Ajax een punt boven Feyenoord. Als ze het bij een gelijkspel houden, dan komen de Rotterdammers en Amsterdammers samen aan de leiding maar heeft Feyenoord een beter doelsaldo.