Menu

Ajax ontmoet nummer laatst van eredivisie

Op basis van de posities op de ranglijst mag Ajax komende zaterdagavond geen moeite hebben op de Vijverberg. Als koploper ontmoeten de Amsterdammers het zieltogende De Graafschap, dat op de laatste positie in de Holland Casino Eredivisie verblijft. Acht punten sprokkelde de ploeg van Peter Bosz bijeen, door twee winstpartijen en twee gelijke spelen. Als Ajax zaterdagavond twee keer scoort dan heeft het als eerste ploeg in de eredivisie 4000 doelpunten gemaakt.

Van die acht punten wist De Graafschap - waar Ajacied Jason Culina op huurbasis speelt - er maar liefst vier de afgelopen twee wedstrijden te behalen. In het Gelredome hielden de Doetinchemmers Vitesse knap op 1-1. Een week eerder was er zelfs een sensatie waar te nemen in het eigen stadion. Na een 0-2 achterstand tegen NAC bogen de elf van Bosz de wedstrijd compleet om en wonnen ze nog met 3-2. Zo legde de trainer de media het zwijgen op.

Aansprekender dan de competitieresultaten was de bekerwinst van De Graafschap afgelopen woensdag in en tegen Zwolle. Met 1-4 zegevierde de formatie van Bosz over die van Peter Boeve. Daarmee is het zelfvertrouwen van De Graafschap uiteraard een stuk groter geworden en dat kon de ploeg goed gebruiken. Zeker met het oog op komende zaterdag, dus Ajax is gewaarschuwd. De Graafschap kan wel laatste staan, Ajax moet niet te licht denken over de bespeler van de Vijverberg.

Bij De Graafschap kwam onlangs Jean Paul van Gastel vanuit Italië aanwaaien, maar de oud-international is geblesseerd geraakt en zal zeker tot de winterstop zijn uitgeschakeld. Ook kan Bosz niet beschikken over Peter van Vossen. De oud-Ajacied kreeg deze week een schorsing van drie duels opgelegd wegens een trappende beweging in het duel tegen NAC.

Vorig seizoen had Ajax overigens alle moeite met De Graafschap. De score bleef toen bij 1-1 steken.

Als Ajax dit seizoen in Doetinchem een keer vaker scoort dan vorig jaar, heeft de Amsterdamse ploeg weer een mijlpaal bereikt. Als eerste ploeg heeft het dan 4000 doelpunten gemaakt in de eredivisie. Ajax heeft een straatlengte voorsprong op zowel PSV als Feyenoord op de eeuwige ranglijst van de eredivisie. Ajax heeft de meeste zeges, de meeste doelpunten gemaakt en de minste doelpunten tegen. Ajax speelde net als Feyenoord en PSV 1562 wedstrijden, won er 1029, speelde 277 keer gelijk en verloor 256 keer. Ajax maakte 3998 doelpunten en kreeg er 1639 tegen. Ter vergelijking: PSV won 910 keer, speelde 351 keer gelijk en verloor 301 keer (3562-1719) en Feyenoord won 894 keer, speelde 373 keer gelijk en verloor 295 keer (3397-1756).

De grootste overwinning op De Graafschap in Doetinchem kwam in 1998 tot stand. Toen won Ajax met 8-1.