Menu
Ajax ontmoette Dinamo acht keer eerder

Ajax ontmoette Dinamo acht keer eerder

Ajax speelt dinsdagavond de derde groepswedstrijd in de Champions League tegen Dinamo Zagreb. Ajax ontmoette de Kroatische club acht keer eerder. De kampioen van Nederland won vier duels, verloor er drie en speelde een keer gelijk.

In de jaren '70 speelde het gouden elftal van Ajax twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Dinamo Zagreb. In 1998 stonden de gasten nog als Croatia Zagreb tegenover de Ajacieden. De eerste wedstrijd in Zagreb eindigde doelpuntloos. Croatia won zijn uitwedstrijd destijds met 0-1.

In seizoen 2007-2008 trof Ajax Dinamo voor het eerst in de UEFA Cup, de voorganger van de UEFA Europa League. In de eerste ronde van de UEFA Cup won Ajax met 0-1 van de voetbalclub uit Zagreb. Het elftal van Henk ten Cate startte, door veel blessureleed, met een behoudende instelling in plaats van de vertrouwde aanvallende variant. De spelers kregen vooraf een belangrijke opdracht mee: Dinamo Zagreb het scoren beletten en proberen kansen te benutten door het aanvalsduo Dennis Rommedahl en Klaas Jan Huntelaar. Na ruim een uur spelen, schudde Rommedahl de Dinamo-keeper en oud-PSV’er Georg Koch van zich af en schoot beheerst de 0-1 binnen. Ajax behield de 'heilige nul' dankzij sterke staaltjes verdedigend werk en een op de beslissende momenten prima ingrijpende keeper.

In het seizoen 2009-2010 trof Ajax Dinamo Zagreb in de Europa League. In het seizoen 2009-2010 trof Ajax Dinamo Zagreb in de Europa League.

Tijdens de return twee weken later trok Ajax verrassend genoeg niet aan het langste eind. Dinamo Zagreb won in de Amsterdam ArenA met 3-2. Over twee wedstrijden bleek de Kroatische club uiteindelijk te sterk. Tot de negentigste minuut behield Dinamo een 1-0 voorsprong. In de verlenging scoorden zij twee keer. Klaas Jan Huntelaar probeerde met twee doelpunten vlak voor tijd er een positieve draai aan te geven, maar helaas. Ajax werd in eigen huis uitgeschakeld voor Europees voetbal. ,,Dit hadden we niet verwacht”, zei Ten Cate op die avond in 2007. ,,We hebben kansen gecreëerd, maar niet benut. Dinamo sprong beter om met de kansen. Dit komt aan als een mokerslag, dit is killing.”

In het seizoen 2009-2010 trof Ajax Dinamo Zagreb opnieuw in de Europa League. De eerste wedstrijd in de ArenA won de formatie van Martin Jol met 2-1. Al na twee minuten kwam Ajax op een 1-0 voorsprong na een benutte penalty van Luis Suarez. Ajax’ nummer 16 werd onderuit gehaald door Robert Kovac en kreeg een strafschop toegekend. Dennis Rommedahl bekroonde zijn invalbeurt met een fraai doelpunt in de tachtigste minuut. Vlak voor tijd moest Ajax een tegentreffer incasseren van Ivan Tomecak.

De tweede ontmoeting in de groepsfase van de Europa League won Ajax met 2-0 dankzij doelpunten van de inmiddels vertrokken Marko Pantelic en Demy de Zeeuw. De wedstrijd werd gespeeld in een spookdecor. Doordat de UEFA Dinamo strafte voor supportersrellen tijdens de wedstrijd tegen FC Timisoara, moest Dinamo twee duels zonder supporters afwerken. De lege banken in het Maksimir Stadion intimideerden de Ajacieden niet. Het elftal deed waarvoor het gekomen was en won op prima wijze van Dinamo. Dankzij de fraaie zeges op de Kroatische tegenstander plaatste Ajax zich uiteindelijk voor de volgende ronde van het Europees voetbaltoernooi.

Dinsdagavond opent Ajax - op het niveau van de Champions League - een nieuw hoofdstuk tegen Dinamo. Twee weken later, op woensdag 2 november, is de return in Amsterdam. Beide wedstrijden zijn voor Ajax cruciaal in de strijd om overwintering in de CL.

Volg Ajax in Zagreb via @AFCAjax op Twitter, Ajax.nl en Ajax TV!

Tekst: Ajax.nl/Nadia Marhoum
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst