Menu
Ajax ontsnapt last-minute aan nederlaag

Ajax ontsnapt last-minute aan nederlaag

Lang leek Ajax in het IJsseldelta Stadion af te koersen op een verliespartij tegen PEC Zwolle. Invaller Kolbeinn Sigthórsson voorkwam dat het zover kwam voor de Amsterdammers. De IJslander schoot de gasten in de 89ste minuut alsnog naast bekerfinalist PEC: 1-1. Zo stelde Ajax de tweede plek in de Eredivisie en deelname aan de voorronde Champions League definitief veilig.

De échte beslissingen vielen in de 32ste speelronde vooral op de overige Eredivisie-velden. Ajax had in het Zwolse nog slechts een missie: een punt voor het definitieve veiligstellen van de tweede plek. Die positie kon de Ajacieden vooraf feitelijk al nauwelijks meer ontgaan. Daarvoor was de voorsprong op nummer drie Feyenoord (9 punten) te groot.

Opnieuw belangrijk voor Ajax: Kolbeinn Sigthórsson tekende vlak voor tijd voor de gelijkmaker. Opnieuw belangrijk voor Ajax: Kolbeinn Sigthórsson tekende vlak voor tijd voor de gelijkmaker.

Hoe anders begon PEC aan het treffen in het uitverkochte IJsseldelta Stadion. Hét hoogtepunt van dit seizoen wacht de Zwollenaars komende week in de Kuip. In de bekerfinale tegen FC Groningen krijgt de bekerhouder een nieuwe kans de KNVB Beker te winnen.

PEC-trainer Ron Jans eiste in aanloop naar het thuisduel ook een goede generale repetitie van zijn ploeg. De oproep bleef niet onbeantwoord. PEC Zwolle was hoofdrolspeler in de eerste helft. Tomás Necid (kopbal voorlangs), Sheraldo Becker (schot gered door Jasper Cillessen) en Mustafa Saymak (inzet naast) lieten de gasten kort sidderen.

Ajax kon daar voor rust maar weinig tegenover zetten. Davy Klaassen mikte in de openingsfase over. Met de rust in aantocht zag Anwar El Ghazi zijn inzet gekeerd door doelman Warner Hahn. Het angstgegnerschap dat de Zwollenaren afdwongen in de laatste ontmoetingen (onder meer winst op Ajax in de bekerfinale plus strijd om de Johan Cruijff Schaal) leek de Ajacieden opnieuw dwars te zitten. Zwolle koesterde bovendien een ongeslagen status van vier duels met Ajax. De Amsterdammers begonnen de zondagmiddag met een positieve reeks van tien wedstrijden op rij tegen PEC in de Eredivisie.

Dat Ajax de tweede plek normaal gesproken niet meer kon ontgaan, bood Frank de Boer kans om alvast richting komend seizoen te kijken. De Ajax-trainer trainde vrijdag al met Kenny Tete als rechtsback in zijn (beoogde) basisploeg. Hetzelfde gold voor centrumverdediger Jairo Riedewald. De twee youngsters verschenen in het IJsseldelta Stadion geheel naar verwachting ook aan de aftrap. De Boer liet vrijdag tijdens zijn persmoment al weten dat Fischer klaar was voor een basisplek. Een week na zijn rentree tegen NAC, de afsluiting van veertien maanden blessureleed, was de Deen dan ook Ajax’ startende centrumspits.

Waar de Zwollenaren een speelhelft op moesten wachten, volgde voor PEC direct na rust. Een Zwolse voorsprong bleek niet langer afwendbaar. In de 48ste minuut schoot Jesper Drost de bal overtuigend voorbij Cillessen: 1-0. Koersten de Ajacieden regelrecht af op hun eerste nederlaag ooit op kunstgras? Invaller Lasse Schöne – de Deen was direct na rust vervanger van Lucas Andersen – deed uit een vrije trap een verwoede poging het tij te keren. De zwabberbal stelde Hahn niet voor een onoverkomelijk probleem. Ook El Ghazi zag zijn schot stranden op de betrouwbare doelman van PEC. Tussen de twee Ajax-kansen door voorkwam Cillessen een nieuwe tegentreffer. De international van Oranje hield PEC-captain Bram van Polen van scoren af.

Ajax voerde de druk op, maar wachtte lang met oogsten. Zo lang dat een nederlaag gevaarlijk dichtbij kwam. Kolbeinn Sigthórsson was het laatste half uur vervanger van de moegestreden Fischer. Ajax’ enige échte breekijzer, Mike van der Hoorn, mocht zich in de laatste tien minuten laten gelden. De verdediger maakte eerder dit seizoen vooral in de uitwedstrijd tegen Excelsior naam als breekijzer.

Ook in Zwolle bewees Van der Hoorn in dat opzicht zijn waarde. Als extra aanvaller dwong hij in de slotfase een corner af. Uitgerekend uit die hoekschop sloeg Sigthórsson zijn waardevolle slag. Zo waren het na een sportief schrale middag twee supersubs die Ajax hielpen aan een gelijkspel.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Viktor Fischer stond voor het eerst sinds zijn rentree weer in de basis. Viktor Fischer stond voor het eerst sinds zijn rentree weer in de basis.
Ajax trof in Zwolle onder andere voormalig Ajacied Lukoki. Ajax trof in Zwolle onder andere voormalig Ajacied Lukoki.
Lucas Andersen speelde een ongelukkige eerste helft. Hij pakte geel en werd in de rust gewisseld. Lucas Andersen speelde een ongelukkige eerste helft. Hij pakte geel en werd in de rust gewisseld.
Kenny Tete kreeg een basisplaats van Frank de Boer en speelde de hele wedstrijd. Kenny Tete kreeg een basisplaats van Frank de Boer en speelde de hele wedstrijd.
Frank de Boer uit zijn onvrede over de eerste helft. Frank de Boer uit zijn onvrede over de eerste helft.
Jairo Riedewald stond centraal achterin. Jairo Riedewald stond centraal achterin.
Jasper Cillessen plukt de bal uit de lucht. Jasper Cillessen plukt de bal uit de lucht.
In de jacht op de gelijkmaker hanteerde Ajax de lange bal. In de jacht op de gelijkmaker hanteerde Ajax de lange bal.
Lasse Schöne kwam in het veld voor Lucas Andersen. Lasse Schöne kwam in het veld voor Lucas Andersen.
Kolbeinn Sigthórsson tekende voor de belangrijke gelijkmaker. Kolbeinn Sigthórsson tekende voor de belangrijke gelijkmaker.
De IJslander viert zijn zevende treffer van het seizoen. De IJslander viert zijn zevende treffer van het seizoen.