Menu
Ajax ontvangt hekkensluiter RBC

Ajax ontvangt hekkensluiter RBC

Rodelantaarndrager, hekkensluiter; RBC Roosendaal kan op uiteenlopende manieren worden aangeduid of benoemd. Feit blijft dat Ajax zondag gastheer speelt voor de nummer laatst in de Eredivisie. Een tegenstander die de Ajacieden geen problemen op mag leveren.

Cynisch en vol zelfspot waren het applaus en sommige spreekkoren in de laatste thuiswedstrijd tegen Willem II. Het Amsterdamse spel sprankelde geen moment tegen de Tilburgers, op de ranglijst slechts een plaats hoger geposteerd dan RBC. Spreekkoren over ‘kampioen worden’ en ‘Europa in gaan’, klonken vooral na de treffer van matchwinner Markus Rosenberg. De rake kopbal van de Zweed leverde de ploeg van trainer Danny Blind uiteindelijk wel drie kostbare punten op. Ook de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag leverde drie punten op. In de strijd om Europees voetbal mag Ajax geen punten meer laten liggen. Blind trok na de wedstrijd tegen Willem II de terechte conclusie dat zijn ploeg het doel (drie punten halen) had bereikt.

De ontmoeting met de ploeg uit Roosendaal, gecoacht door voormalig Willem II-trainer Robert Maaskant, biedt kans op revanche en eerherstel, vooral voor het povere spel. Waar Willem II nog strijdt om lijfsbehoud, daar is RBC al zo goed als zeker gedegradeerd. Maaskant trok al een vergelijkbare conclusie na het recent verloren duel met concurrent Willem II.

Afgelopen seizoen boekten de Ajacieden nog een riante (4-1) overwinning op RBC. Tien minuten na de openingsgoal van Yannis Anastasiou tekende Edwin de Graaf voor de gelijkmaker. Tot zes minuten na rust behielden de gasten uitzicht op een goede afloop. Op de 2-1 van Maxwell, voor rust gescoord, liet Julien Escudé na de thee de 3-1 volgen. Mauro Rosales liet Ajax die middag verder weg lopen bij de opponent.

De enige ontmoeting waarin Ajax niet van RBC kon winnen, stamt uit de voetbaljaargang 2003-2004. Op 18 april 2004 besloten Ajax en RBC hun duel in de Amsterdam Arena met een gelijkspel: 1-1. Nadat Eric Hellemons al in de derde minuut koppend had toegeslagen, produceerde Ajax-captain Rafael van der Vaart de gelijkmaker. Niet geheel onterecht concludeerde RBC-trainer Maaskant (hij zou later naar Willem II verkassen, om dit seizoen terug te keren op het oude nest) dat er meer had ingezeten voor zijn ploeg.

Zover mogen de Ajacieden het zondag niet laten komen. Wat dat betreft spreekt uit de allereerste eredivisieontmoeting in 46 jaar tussen Ajax en RBC meer (Amsterdams) vertrouwen. Ajax zegevierde in het seizoen 2000-2001 met 2-0 over de gasten. De ploeg van toenmalig trainer Co Adriaanse maakte beide treffers na rust. Eerst kopte Cristian Chivu een corner van Van der Vaart snoeihard in, waarna tien minuten later vleugelspeler Jesper Grønkjaer het duel met Ajax’ tweede treffer besliste. Met iets meer scherpte voor het doel hadden de Amsterdammers hun productie flink op kunnen drijven. Al moet ook worden gezegd dat keeper Sieb Dijkstra de Ajacieden die middag flink in de weg zat. Dijkstra’s opvolger Mark Volders zal ongetwijfeld hopen op eenzelfde rol tegen Ajax.

Ajax - RBC Roosendaal de laatste vijf keer:

2000-2001 2-0
2001-2002 4-3
2002-2003 4-1
2003-2004 1-1
2004-2005 4-1

Er zijn nog kaarten voor dit duel. Kijk op de volgende pagina >>