Menu

Ajax ontvangt sportiviteitsprijs voor bijzondere maatschappelijke betrokkenheid

Ajax is donderdag 23 oktober door de KNVB gehuldigd voor het feit dat de club al jarenlang maatschappelijke betrokkenheid toont. Bondsbestuurder Fred Habold overhandigde in de Amsterdam ArenA de Oranjespiegel, de sportiviteitsprijs van de KNVB, aan Simone Freling, manager public relations van AFC Ajax.

Ajax kreeg de prijs voor de ongelofelijke inzet van de club voor mensen met een levensbedreigende ziekte en gehandicapten. Eerder dit jaar werd voor de laatste groep door burgemeester Job Cohen en Marco van Basten het gehandicaptenplatform, dat plaats biedt aan 60 extra rolstoelgebruikers, geopend. Maar de public-relationsafdeling doet achter de schermen nog veel meer. De afdeling krijgt dagelijks gemiddeld zo’n vijftig verzoeken binnen. Deze lopen uiteen van bijvoorbeeld een bezoek aan Ajax of de vraag naar de aanwezigheid van spelers voor goede doelen.

De gepassioneerde Simone Freling probeert samen met haar collega Danny Hess alle verzoeken te honoreren. ,,Daarbij gaat het niet om directe financiële steun, maar we stellen bijvoorbeeld wel regelmatig shirts met handtekeningen van Ajax-spelers ter beschikking.” Ajax werkt ook nauw samen met de VU Kinderkliniek. Freling: ,,In het kader van die samenwerking organiseren we bezoeken van Ajax-spelers aan de patiëntjes. Tevens proberen we gelden te werven voor de Ronald McDonald VU Kinderstad.”

Simone Freling, die zich al zes jaar inzet voor de maatschappelijke betrokkenheid van Ajax, is erg blij met de waardering die Ajax vandaag heeft gekregen. ,,Ik ben trots op de club en de afdeling. Hoewel we het als niet meer dan normaal zien om mensen te helpen, is het toch hartstikke leuk om een keer in het zonnetje gezet te worden. Ik waardeer de erkenning enorm.”

Terugkijkend op de afgelopen zes jaar ziet Freling de opening van het gehandicaptenplatform als een absoluut hoogtepunt. ,,Ik lag ’s nachts echt wakker van de vele verzoeken van gehandicapten om een wedstrijd bij te wonen en die wij slechts deels konden honoreren”. De opmerking typeert de bevlogenheid, die zij onophoudelijk aan de dag legt. Maar Freling kijkt na de erkenning van de KNVB in de vorm van een oorkonde en de Oranjespiegel al weer vooruit. ,,We heb nog genoeg doelen voor de toekomst. Ik hoop dat we samen het stadion nog toegankelijker kunnen maken voor minder-validen. Daarbij moet je denken aan meer liften en roltrappen in het stadion. Verder moeten we rekening gaan houden met de toekomstige vergrijzing in de samenleving. Het zijn allemaal dingen waar we ons samen voor inzetten.”

Wanneer de club Ajax, Simone Freling en Danny Hess de komende jaren dezelfde fantastische passie en inzet aan de dag leggen, dan zullen ook deze doelstellingen worden gerealiseerd. De symbolische waarde die de Oranjespeiegel vertegenwoordigt, is voor nu in ieder geval van toepassing op de club en de mensen achter de schermen. Een ieder kan zichzelf recht in de ogen kijken. En Ajax kan aan het eind van het jaar mogelijk wederom een prijs aan de erelijst toevoegen. Dan wordt via www.knvb.nl bekendgemaakt wie van de winnaars van de acht Oranjespiegels die in 2003 zijn uitgereikt, de jaarprijs ontvangt.