Menu

Ajax ontvangt Superboeren uit Doetinchem

Ajax ontmoet voor de dertiende keer in de historie van de eredivisie in eigen huis De Graafschap. In de twaalf voorgaande ontmoetingen konden de Superboeren uit Doetinchem twee keer een gelijkspel afdwingen. De overige duels werden door Ajax in winst omgezet.

De historie tussen Ajax en De Graafschap gaat nog geen dertig jaar terug. Op 24 november 1973 troffen beide ploegen elkaar voor het eerst in Amsterdam. Ajax won die eerste confrontatie met 4-0. In de twaalf thuiswedstrijden in De Meer en in de Arena passeerde De Graafschap slechts zeven keer de Amsterdamse doelman.

In de jaren tachtig stonden beide opponenten slechts een keer tegenover elkaar. Dat was op 30 augustus 1981 en die ontmoeting zullen ze in Doetinchem ongetwijfeld willen vergeten. Ajax liep destijds namelijk uit naar een monsterscore van 9-1. Opvallend was dat acht verschillende spelers voor de doelpunten zorgden.

Wim Kieft, momenteel voetbalcommentaar, Keje Molenaar, Dick Schoenaker, Jesper Olsen, Tscheu la Ling, Gerald Vanenburg, Sonny Silooy en Edo Ophof scoorden voor de Amsterdammers. Zonder doelpunten bleven Piet Schrijvers, Wim Janssen, Soren Lerby en Frank Rijkaard. Uit een penalty redde Hein Schreur bij een 5-0 stand de Doetinchemse eer.

Twee keer, in 1996 en in 1998, konden de Superboeren met een punt de A10 oprijden. In 1996 was een doelpunt van Jari Litmanen niet genoeg, want Erik Redeceker scoorde acht minuten voor tijd tegen. In 1998 kwam Ajax zelfs op achterstand door Robert Fuchs. Tien minuten later maakte Litmanen (weer hij) gelijk. Die ruststand van 1-1 bleek ook de eindstand. In die wedstrijd keerden overigens de gebroeders De Boer terug in de basis bij Ajax nadat zij de club in de steek hadden gelaten.


Vorig seizoen, op 12 november 2000, won Ajax met 4-1. Wamberto, Chivu en Cedric van der Gun (2) waren de doelpuntenmakers.

Cedric van der Gun is er zondag zeker nog niet bij. Hij trainde vrijdag wel even buiten. Ook Petri Pasanen, Daniel Cruz, Johnny Heitinga en Rafael van der Vaart vallen wegens blessures buiten de selectie. Ferdi Vierklau trainde met looptrainer Laszlo Jambor op het veld. Andy van der Meyde verliet het trainingsveld met een hamstringblessure, maar hijzelf en trainer Koeman denken dat hij wel kan spelen. Cristian Chivu trainde ondanks zijn pinkblessure gewoon mee.

,,Het herstel van Johnny Heitinga gaat langzaam", vertelde trainer Ronald Koeman over zijn jonge verdediger. ,,Er zit nog steeds vocht in zijn knie. De blessure van Rafael van der Vaart gaat volgens planning. Ik denk dat hij volgende week iets buiten kan gaan doen, maar het duurt nog wel twee weken voordat hij weer speelt."

In de training lag de nadruk op afwerken op het doel. Niet zo vreemd, als je nagaat dat er in de laatste vier duels slechts drie keer is gescoord. De spitsen Mido en Zlatan kregen een speciale training. Op het tweede trainingsveld moest Mido de voorzetten van Tim de Cler achter Fred Grim werken. Dat ging redelijk goed.

Na Mido was het de beurt aan Zlatan die de assists van Jelle van Damme achter Joey Didulica moest knallen. Maar Zlatan kreeg weinig bruikbare ballen en daardoor won Didulica die tweestrijd.

Voor Zlatan was het een aparte week geweest. Woensdag moest de Zweed voortijdig het trainingsveld verlaten. Koeman: ,,Ik hoop daarmee te bereiken dat Zlatan nu begrepen heeft dat er maar een manier is om uit zijn moeilijke situatie te komen. Dat is hard werken en je best doen. Hij moet en wil zich verbeteren. Als je zoals Zlatan krediet mist bij de fans is er maar een manier en dat is het gras opvreten. Dat mis ik bij hem."

,,Zlatan straalt dat niet uit. Het is aan ons dat te veranderen. Natuurlijk is het moeilijk voor een jongen van 19 jaar. Hij wil schitteren. Dat is begrijpelijk. Maar niet begrijpelijk is het dat hij zijn best niet wil doen. Ik hoop dat hij in het veld, in plaats van op de mooie manier te willen spelen, weer op nul begint. Dan komt het vanzelf wel weer. Ik zie op de training dat-ie kwaliteit heeft, maar in het hedendaagse voetbal red je het niet als je alleen voetbalt met de bal aan de voet."

Mido is een ander type, aldus Koeman. ,,Hij sleurt en rent veel meer dan Zlatan. Maar als je op zaterdagavond naar Cairo vliegt en maandagochtend vroeg weer landt terwijl je weet dat je bij het tweede moet spelen, dan gedraag je je niet als een professional."

Nikos Machlas kwam niet ter sprake tijdens het persmoment. Maar de Griek heeft in de historie tegen De Graafschap wel van zich laten spreken. De spits speelde tien keer tegen de blauwwitte formatie en schoot negen maal raak. Jan van Halst maakte tien procent van al zijn competitiedoelpunten in duels met De Graafschap - namelijk 2 van de 20. Ook Wamberto schoot twee keer raak tegen de tegenstander van zondag. De Braziliaan had daar zes wedstrijden voor nodig.

Kortom, genoeg potentie om tegen De Graafschap weer eens iets vaker dan een keer doel te treffen, lijkt ons zo.