Menu
Ajax ontvangt verrassend sterk Twente

Ajax ontvangt verrassend sterk Twente

Ajax tankte afgelopen seizoen zelfvertrouwen in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. De Ajacieden besloten een povere reeks wedstrijden met een 2-0 overwinning op de Tukkers.

Een eigen doelpunt van Daniël Majstorovic bracht de thuisploeg op de winnende weg. Markus Rosenberg stelde de zege vervolgens veilig door snoeihard toe te slaan. Zondag om 14.30 uur staan Ajax en FC Twente opnieuw tegenover elkaar.
Op 19 november 2005 zullen de Amsterdammers even hebben gevreesd voor het scenario van het seizoen daarvoor. In de voetbaljaargang 2004-2005 ging Ajax onverwacht onderuit (1-2) tegen de Twentenaren. En dat terwijl de thuisploeg nog zo voortvarend was gestart in de Amsterdam ArenA. Na zes minuten spelen bezorgde Julien Escudé de rootwitte ploeg met een kopbal de voorsprong. De hoop op tien treffers (luidkeels gescandeerd door de supporters) bleek al snel ijdel. Blaise N'Kufo ontpopte zich als de grootste plaaggeest. Na ruim een half uur spelen profiteerde de lepe spits van een dekfout van Nigel de Jong.

Zdenek Grygera stopt de opmars van FC Twente. De laatste thuiswedstrijd tegen de Tukkers leverde Ajax een 2-0 overwinning op. Zdenek Grygera stopt de opmars van FC Twente. De laatste thuiswedstrijd tegen de Tukkers leverde Ajax een 2-0 overwinning op.

Na een dik uur verdubbelde de Libanees Sharbel Touma de productie van de ploeg uit Enschede. De Amsterdammers - die middag aangevoerd door John Heitinga - zagen koploper PSV verder uitlopen.
Sinds afgelopen zondag is PSV de nieuwe koploper in de Eredivisie. Ajax verloor in de eigen, sfeervolle ArenA drie punten (waar het minstens recht had op één punt) en de koppositie op de ranglijst. Timmy Simons tekende in de uitverkochte ArenA voor de enige goal van de wedstrijd (0-1). De ploeg van trainer Ronald Koeman nam daarmee revanche voor de eerder dit seizoen verloren strijd om de Johan Cruijff Schaal. In die openingswedstrijd van het seizoen 2006-2007 gingen de Eindhovenaren met 3-1 onderuit. Na zondag weten de Ajacieden wat nodig is: minstens in het spoor blijven van PSV. Na het verlies van vorig weekeinde mogen de Ajacieden niet opnieuw punten morsen.

De ontmoeting met het verrassend sterk presterende FC Twente wordt zeker geen makkie. De ploeg van trainer Fred Rutten imponeerde vorig weekeinde nog met een 7-1 overwinning op FC Groningen. De Tukkers boekten daarmee hun vijfde thuiszege op rij. Na PSV, Ajax en AZ bezetten de Twentenaren op dit moment de vierde plaats. FC Twente koestert een minimale voorsprong, een punt, op de nummer vijf, Feyenoord.

De meest ervaren steunpilaar in de Twentse formatie is oud-Ajacied Sander Boschker. De doelman stond in het seizoen 2003-2004 bij Ajax onder contract. Toenmalig trainer Ronald Koeman wist Boschker te verleiden tot een vertrek bij de club die de Lichtenvoorder al sinds 1989 diende. Na een seizoen zonder officiële wedstrijden keerde Boschker terug bij zijn oude, maar nog steeds grootste voetballiefde. Afgelopen weekend keepte Boschker zijn 424ste wedstrijd voor 'zijn' FC Twente. Sinds afgelopen zondag speelde niemand meer wedstrijden voor de ploeg uit Enschede dan Boschker. De betrouwbare doelverdediger nam het record over van clublegende Epi Drost. De 36-jarige Boschker lijkt voorlopig nog wel even mee te kunnen in de Eredivisie. Op de website van zijn club kijkt Boschker, ondanks het gemis aan wedstrijden, met een goed gevoel terug op zijn Ajax-jaar. ,,Het was een brok ervaring'', benadrukte Boschker dat de korte overstap hem nog iets had opgeleverd. Het kijkje in de Ajax-keuken heeft de doelman verder gevormd. ,,Ik ben kampioen geworden en heb grote spelers meegemaakt. In het begin moest ik tijdens de trainingen op mijn tenen lopen, maar later ging het steeds beter.''

Met Jan van Halst is overigens nog een oud-Ajacied actief bij FC Twente. De voormalige ijzervreter op het middenveld heeft de kicksen al lang opgeborgen; Van Halst vervult de functie van manager commerciële zaken. In het seizoen 2001-2002 behoorde Van Halst tot de Ajacieden die zich onder trainer Ronald Koeman tot kampioen mochten laten kronen.

FC Twente opende de huidige voetbaljaargang met een 3-0 nederlaag tegen aartsrivaal Heracles Almelo. Een week na de seizoensouverture lukte het de Tukkers het in Almelo geleden verlies te compenseren met een verrassende zege (1-0) op PSV. Verder slaagde FC Twente erin AZ in Alkmaar op 2-2 te houden, terwijl in de Kuip werd verloren van Feyenoord (2-1). De ploeg van Rutten is vooral in eigen huis moeilijk te kloppen. Buitenshuis acteren de Twentenaren doorgaans (iets) minder sterk. Al heeft de ploeg in N'Kufo wel de (gedeelde) topscorer in de Eredivisie in de gelederen. De in Congo geboren Zwitser moet voorlopig sc Heerenveen-revelatie Afonso Alves naast zich dulden. Beide schutters sloegen dit seizoen al negen keer toe. Kenneth Perez en Wesley Sneijder volgen het duo overigens met zeven treffers op de voet.

Op 17 december 2000 boekten de Ajacieden hun laatste, afgetekende thuisoverwinning op FC Twente. Boschker maakte die zondagmiddag vijfmaal de gang naar het net. Treffers van Nikos Machlas (2), Rafael van der Vaart, Cristian Chivu en Tomás Galásek bezorgden de Amsterdammers een 5-0 voorsprong. Jan Vennegoor of Hesselink deed een kwartier voor tijd iets terug door Ajax-keeper Fred Grim te verschalken. Met de riante 5-1 zege bereikten de Ajacieden lachend de winterstop. Wellicht inspireert die zege de huidige lichting Ajacieden opnieuw tot heldendaden tegen de Tukkers.

Ajax - FC Twente, de laatste vijf keer:

2005-2006: 2-0
2004-2005: 1-2
2003-2004: 1-0
2002-2003: 2-1
2001-2002: 3-2

Ajax speelt zondag tegen FC Twente. De wedstrijd begint om 14.30 uur en er zijn nog kaarten verkrijgbaar. Lees daarover meer op de pagina kaartverkoop.