Menu
Ajax ontvouwt ambities aan fans

Ajax ontvouwt ambities aan fans

Ajax presenteerde donderdag het algemeen beleidsplan en het technisch beleidsplan aan de supporters. In het supportershome ontspon zich een informatieve avond waarop heden, verleden en toekomst de revue passeerden.

Het décor was treffend gekozen en symbolisch tegelijk. Algemeen directeur Maarten Fontein, Jeroen Slop (financieel directeur) plus technisch directeur Martin van Geel vertelden hun verhalen voor een levensgrote, roodzwarte vlag van Amsterdam. Later gaf ook trainer Henk ten Cate zijn visie op de nabije voetbaltoekomst. De supporters, directieleden en trainer werden bovendien welkom geheten met een foto uit 1995. Op het projectiescherm koesterden de toenmalige Ajacieden de vers veroverde Wereldbeker voor clubteams.

Technisch directeur Martin van Geel behandelde een deel van de voetbalvragen. Technisch directeur Martin van Geel behandelde een deel van de voetbalvragen.

Vlag en beeld illustreerden de ambities. De Amsterdamse club opstuwen in de vaart der volkeren. Waar mogelijk: oude successen evenaren. ,,De Champions-league winnen is een droom’’, hield Fontein de supporters voor. ,,Om die droom mogelijk te realiseren, moet je een goed klimaat scheppen. Het juiste klimaat creëer je door deeldoelstellingen na te streven.’’ Eén keer in de twee jaar landskampioen worden, is zo’n deeldoelstelling. ,,Ook willen we ons elk jaar weer scharen bij de beste zestien clubs van Europa’’, vervolgde Fontein. Een omzetstijging van vijf a zes procent is nodig om blijvend te kunnen investeren in de professionele organisatie, de spelers en de jeugdopleiding. Het opleiden van nieuw talent zal altijd een centrale rol blijven spelen binnen de club. Talenten worden opgeleid om in beginsel dominant en aantrekkelijk voetbal te spelen.

Ontspannen ontvouwde ook Henk ten Cate zijn sportieve (nabije) toekomstplannen met Ajax. Ontspannen ontvouwde ook Henk ten Cate zijn sportieve (nabije) toekomstplannen met Ajax.

De campagne ‘Ik ben Ajacied’ is vooral bedoeld om de band tussen club en supporters verder aan te trekken. Fontein benadrukte meerdere punten en ambities die Ajax ook in de toekomst aan nieuwe successen moet helpen. Want het draait bij Ajax natuurlijk vooral om de sportieve prestaties van het eerste, benadrukte de algemeen directeur nog maar eens. ,,Alles wat je doet moet in dienst staan van het eerste elftal. Ajax is geen bedrijf, Ajax is een club. Een club die zijn clubcultuur wil handhaven en die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheden zal nemen.’’ De kleine honderd supporters die de avond bijwoonden, lieten de mogelijkheden om vragen te stellen niet onbenut. Zo leverde de uitleg over een beoogde samenwerking met een Chinese profclub, de eerste vragen op. ,,Wat moet Ajax op de Chinese markt?’’, vroeg een supporter zich hardop af. Aan de ambitie om in China voet aan de grond te krijgen, liggen sportieve én commerciële motieven ten grondslag. Een Ajax-delegatie heeft inmiddels drie bezoeken aan China gebracht. Ajax kan clubs de ontbrekende voetbalknowhow leveren. ,,De voetbalscholen zijn er al’’, legde Fontein uit. ,,Maar het ontbreekt de Chinezen nog aan voetbalkennis. We nemen de tijd voor het vinden van een club of bond waarmee we kunnen samenwerken.’’ De (voetbal)kennis en kunde plus de bekendheid en de aansprekende historie van Ajax, kunnen de Amsterdamse club ook geld opleveren. Uit onderzoek blijkt dat miljoenen voetbalminnende Chinezen geïnteresseerd zijn in de verrichtingen van Ajax. Er gloren in meerdere opzichten grote kansen voor de roodwitte club. Bijvoorbeeld ook in het uitbaten van fanartikelen.

Fontein in een illustratief Ajax-decor. De Amsterdamse kleuren, supporters én prijswinnende Ajacieden domineren het beeld. Het zijn belangrijke pijlers voor de beoogde Ajax-toekomst. Fontein in een illustratief Ajax-decor. De Amsterdamse kleuren, supporters én prijswinnende Ajacieden domineren het beeld. Het zijn belangrijke pijlers voor de beoogde Ajax-toekomst.

Het zoeken naar nieuwe inkomsten is simpelweg een noodzaak. Fontein: ,,Want we hebben niet de begroting van clubs als Real Madrid en Manchester United. Maar goed, die hadden we in de jaren zeventig evenmin. We spiegelen ons sportief bijvoorbeeld ook liever aan Olympique Lyon. Die club komt toch ook elk jaar weer ver in de Champions-league.’’ Slop en Van Geel stonden Fontein bij op hun specialistische werkgebieden. Financiële kwesties en sportief-inhoudelijke vragen werden door Slop en Van Geel van antwoorden voorzien. Al had niet elke vraag betrekking op het beleidsplan.
Henk ten Cate besloot de avond met een terugblik op zijn eerste maanden als hoofdtrainer van Ajax. Uiterlijk ontspannen trok de trainer een eerste, tevreden conclusie. De Amsterdammer heeft de zaken op het veld tot nu toe redelijk op orde. Ten Cate heeft het naar zijn zin in de ArenA.
,,Het heeft het laatste jaar aan balans ontbroken in de ploeg’’, constateerde Ten Cate een tekortkoming uit het verleden. ,,Veel goede spelers zijn nog jong. Gabri en Stam brengen balans in de ploeg. Die spelers brengen ook leiderschap met zich mee.’’ Ajax moet de hofleverancier blijven van Oranje. Opdat Nederland trots zal zijn op de club die de komende jaren hopelijk nieuwe voetbaltrends zal zetten. Ten Cate bracht zijn ambities en doelen treffend onder woorden. ,,We willen presteren en opleiden. Dat kost tijd. Die tijd is kostbaar en niet altijd beschikbaar. Net zo min als dat je altijd dwingend en dominant kunt spelen. Je moet ook realistisch zijn. De beste worden is niet makkelijk, de beste blijven is nog veel moeilijker. Als supporters en trainers moeten we vooral trots op elkaar zijn en blijven. We zijn één familie. In goede en in slechte tijden.’’ Ten Cate, die de supporters bovendien nog trakteerde op een mop, werd vervolgens beloond met een welgemeend applaus.