Menu

Ajax ontwikkelt in Ghana

Met een feestelijke opening, waar ook koning Tutu de Tweede van Ashanti aanwezig was, is op 10 februari 2001 in Ghana Ofori in gebruik genomen. Het complex, bedoeld om jeugd op te leiden op een Ajax-waardig niveau, is vergelijkbaar met de Toekomst in Amsterdam. Een mooie gelegenheid om te horen hoe het met Ashanti Goldfields SC gaat, twee jaar nadat Ajax een belang van 51 procent in de club nam.

Op een van de foto's die financieel directeur Jeroen Slop nam tijdens zijn verblijf in Ghana, staat een handjevol demonstrerende supporters. 'We want new players!' staat er op de borden van de demonstranten.

Ad Zonderland is namens Ajax algemeen directeur van Ashanti Goldfields SC. Opleiden van spelers en het korte termijn-denken van sommige supporters stroken niet met elkaar, ondervindt ook hij: ,,Het aantrekken en wegsturen van spelers was hier dagelijkse praktijk. Ook bij Ashanti Goldfields is dat altijd het geval geweest.

De samenwerking met Ajax is gebaseerd op een andere visie, op andere ideeën. Jeugd krijgt negentig procent van onze aandacht en energie, tien procent gaat uit naar het eerste elftal. Dat is niet erg, want na een paar jaar profiteert het eerste elftal van Ashanti daar ook van. Dan is sprake van een continu hoog niveau en van doorstroming van talent naar het eerste elftal.

Maar het is in Amsterdam niet anders dan hier; supporters hebben moeite het bijbehorende geduld op te brengen. Ik heb dan ook regelmatig overleg met de Supportersvereniging van Ashanti Goldfields SC."

Academie

Doelstelling nummer 1 voor Ajax in Ghana is het opleiden van talent voor het eerste elftal in Amsterdam. Met de bouw van het complex in Obuashi is na twee jaar een grote stap in de goede richting gezet.

Jan Pruijn coördineert voor Ajax de opleidingen in Zuid-Afrika (Ajax Cape Town) en Ghana: ,,Ik denk dat we met de realisatie van een professionele voetbalschool - waar naast het voetbal ook aandacht is voor studie en ontspanning - goed op weg zijn. Het komt er nu op aan zo goed te selecteren dat we op de voetbalschool de grootste talenten van Ghana en omstreken krijgen. Met deze jongens kunnen we nu intensiever gaan trainen, helemaal als het veld naast het de academie gereed is. Dan wordt er zelfs twee keer per dag getraind en dat moet vooral het verschil gaan uitmaken.

Het veld is nog het grootste probleem. Het gras wordt polletje voor polletje in de grond gestopt, volledig met de hand. Dat kost veel tijd.''

Ajax Life Dit fragment van het artikel over Ghana is afkomstig uit de Ajax Life van vrijdag 2 maart. De krant van de Supportersvereniging en Ajax wordt thuisgestuurd naar de leden van de SVA en ligt vanaf vrijdag in de kiosken voor 3,50 gulden.

Inhoudsopgave Ajax Life no. 12

Eerder verschenen artikel: Ashanti Goldfields opent jeugdcomplex