Menu

Ajax ook nu met lege handen uit Gelredome

De titelkansen van Ajax zijn door de nederlaag op Eerste Paasdag tegen Vitesse verkleind. Na een chaotische eerste helft leidde Ajax wel dankzij een benutte strafschop van Bergdolmo, maar die voorsprong werd in de tweede helft volledig verspeeld. Vitesse kwam langszij en was scherp in het benutten van de kansen. Daardoor liep de ploeg uit naar een 3-1 overwinning en verloor Ajax ook deze wedstrijd in het Gelredome. Wamberto kreeg in de slotfase nog de rode kaart. Omdat Feyenoord op eigen veld niet verder kwam dan 1-1 tegen RKC, viel de schade nog enigszins mee, want Ajax blijft aan de leiding.

Vanwege de schorsing van Hatem Trabelsi, die vorige week zijn vierde gele kaart opliep, moest trainer Ronald Koeman teruggrijpen op Ferdi Vierklau. De andere rechtsback, John Heitinga was nog geblesseerd. Ook Rafael van der Vaart - thuis drie keer scorend tegen Vitesse - was nog ver weg van een rentree. De talentvolle middenvelder moet opnieuw worden geopereerd en is nog zeker vier weken verwijderd van een terugkeer op het veld. Daniel Cruz is evenals Knopper en Van der Gun nog niet speelklaar en deze week voegde John O'Brien - ook doeltreffend voor Ajax tegen Vitesse - zich bij de geblesseerden.

Yakubu was een opvallende naam in de basis van Ajax. De Ghanees kon in de maand december nog rekenen op een basisplaats, maar kwam na de winterstop nauwelijks binnen de lijnen. Vorige week tegen PSV speelde hij voor het eerst weer ruim 22 minuten mee en deze Paasdag startte hij dus in de beginopstelling.

Ajax trapte enkele minuten na half drie af voor de volgende wedstrijd van de waarheid. Het eerste schot richting doel kwam van Mido, die uit de tweede lijn naast schoot. Luttele minuten later volgde een schot van Wamberto, maar de bal hobbelde buiten bereik van de inkomende Van der Meyde net naast.

In de beginfase tastten beide ploegen elkaar af, waarbij Vitesse meer de ruimte kreeg dan Ajax en de eerste corner was voor Vitesse in de elfde minuut. Martel bracht voor en Grim sloeg met een vuist de bal weg. Ajax bouwde daarna rustig op via Maxwell die veelvuldig mee op kwam. Van Halst liet zich dan een linie zakken om het slot op de deur te houden.

In de zeventiende minuut zette Ajax een fraaie aanval op via Van Halst die Mido bediende, die op zijn beurt met een mooie hakje Pienaar vond. Wamberto was de laatste schakel van de combinatie, maar hij schoot via een Vitesse-speler over.

Waar Ajax moeite had om de vrije man te vinden, daar liep het bij Vitesse gesmeerder en had Ajax veel overtredingen nodig om de aanvalsdrift van de Arnhemmers te stoppen. De grootste kans voor de thuisploeg kwam in de twintigste minuut toen de bal hoog voor het doel van Grim kwam, maar daar stond Yakubu die opruimde.

Ook Vitesse trok regelmatig aan de handrem als Wamberto, Pienaar of Mido aan de bal was. Dat leverde de Amsterdammers in de 25e minuut een vrije trap op. Chivu poogde van grote afstand de bal in een keer achter Jevric te krijgen, de bal ging naast.

Maar na een half uur brak de wedstrijd open, want Ajax kreeg een strafschop. Yakubu had Mido met een mooie lange trap bediend en na een duel met Knol, waarin de Ajacied even werd vastgehouden, wees Bossen naar de stip. Bergdolmo zette zich achter de bal en ook nu schoot de Noor koelbloedig in de rechterhoek raak, 0-1.

Sikora leek al vlot na die openingstreffer Vitesse weer langszij te brengen. De linksbuiten was knap weggedraaid, maar zijn inzet werd door Grim ternauwernood met zijn linkervoet tot corner verwerkt.

Omdat Hofs in de 39e minuut Wamberto liet lopen, kreeg de kleine Braziliaan de mogelijkheid tot een schot. Net voor het strafschopgebied vuurde Wamberto af en zag zijn inzet via de bovenkant van de lat achter het doel belanden.

De kansjes voor Vitesse kwamen er wel, want Bergdolmo en Grim begrepen elkaar verkeerd. Sikora profiteerde niet. In de aanval erop maakte Hofs een overtreding op Pienaar. Er ontstond een klein opstootje waar Mido zich ook mee ging bemoeien. De spits kreeg geel van Bossen.

In de tweede helft kwam Ajax ongewijzigd binnen de lijnen. Vitesse-trainer Sturing had Mbamba ingebracht voor Hofs. Het eerste moment dat de Ajax-fans in het Gelredome juichten was in de 52e minuut toen RKC in de Rotterdamse Kuip op voorsprong was gekomen. Kort daarna wisselde Koeman zijn niet honderd procent fitte rechtsback Vierklau in voor middenvelder Galasek.

Pienaar moest in de 59e minuut worden opgelapt nadat Diarra hem vol in het gezicht had getrapt. Bossen had de gemene overtreding niet gesignaleerd, waardoor de Vitesse-speler een rode kaart ontliep. Een kleine duw van Pienaar aan het adres van Diarra werd direct door Bossen met een gele kaart bestraft. Een tel later kreeg ook Jan van Halst een knal van Diarra, maar ook nu zag de scheidsrechter het niet.

Met de wissel van Vitesse - Jhon van Beukering voor Matthew Amoah - kwam er meer dreiging voor het doel van Grim, want de jeugdinternational legde al direct Van Halst in de luren en schoot in zijn volgende actie op doel. Grim bracht simpel redding. Ook in de 70e minuut was de spits sterk in een duel met Bergdolmo die de bal corner werkte. Vitesse drong aan en kreeg hoekschop na hoekschop en in de 71e minuut was het Van Beukering die raak kopte, 1-1. Maxwell kreeg de bal nog op zijn hoofd, maar het lukte hem niet het tegendoelpunt te voorkomen.

Na de gelijkmaker was het tijd voor een debutant. Stefano Seedorf kwam binnen de lijnen voor de falende Andy van der Meyde.

Maar een minuut later was de aanvankelijke voorsprong zelfs helemaal verdwenen. Ruud Knol stond de bal op te wachten na de vrije trap van Martel en kreeg die na de verdedigende kopbal van Mido voor zijn voeten. De jeugdinternational aarzelde niet en haalde uit, 2-1.

Na die achterstand gooide Ajax alles op de aanval. Steven Pienaar ging met een blessure naar de kant en Nikos Machlas nam zijn plek onder een oorverdovend fluitconcert - hij speelde immers jaren voor de Arnhemmers - over.

Een lichte overtreding van Cristian Chivu op Sikora betekende zijn vierde van het seizoen, waardoor hij woensdag tegen Groningen moet toekijken.

Een blunder van Jan van Halst bracht de beslissing in de wedstrijd. De middenvelder speelde terug op Grim, maar had Mbamba over het hoofd gezien. Na een sprintduel tussen de Vitesse-speler en Bergdolmo scoorde de Ajacied vijf minuten voor tijd in eigen doel, 3-1.

Ajax bleef niets bespaard, want Wamberto reageerde dom op een overtreding van Sikora door een trap na te geven. Logischerwijs kreeg hij de rode kaart voorgeschoteld van Bossen. De Braziliaan schrok van zijn eigen reactie en bood zeer sportief de onfortuinlijke aanvaller zijn excuses aan.

Na drie minuten reservetijd maakte de scheidsrechter er een einde aan en hapte Ajax in het stof. De titelkansen werden zo behoorlijk verkleind, maar de schade bleef enigszins beperkt want Feyenoord kwam in eigen huis niet verder dan 1-1 tegen RKC. Feyenoord heeft een verliespunt minder dan de Amsterdammers, maar zij moeten nog naar PSV.