Menu

Ajax ook nu mindere van PSV

De historische feiten spraken al niet in het voordeel van Ajax, want nog nooit kwam de thuisploeg in de Arena tot winst. Omdat Ajax in de eerste helft niet genoeg druk kon zetten, stond het bij rust al met 0-2 achter. In de tweede helft ging Ajax met vleugelaanvallers spelen, maar werden de kansen niet benut. Via een penalty schoot Bergdolmo Ajax wel naar 1-3.

Yakubu, Maxwell, Trabelsi en Zlatan keerden vanmiddag terug in de basiself van Ajax in de topper tegen PSV. Dat betekende dat Tim de Cler, Johnny Heitinga, Nikos Machlas en Andy van der Meyde vanaf de bank moeten toekijken. Bij PSV koos Gerets voor het spitsenduo Kezman en Jan Vennegoor of Hesselink.

Met de opstelling greep Adriaanse terug naar het behoudende systeem met vijf verdedigers: Trabelsi, Bergdolmo, Chivu, Maxwell en Yakubu ervoor. De Ajax-trainer gaf voorafgaande aan het seizoen al aan meer punten uit de toppers te willen halen en PSV kan je, ondanks de stand op de ranglijst, daaronder zeker scharen.

Zlatan keerde terug van een schorsing, die hem vijf duels aan de kant hield. De andere drie zijn terug van blessures. Maxwell en Yakubu kregen dinsdag hun speelminuten met Jong Ajax, maar Trabelsi moest 'koud' aan de wedstrijd beginnen. Warm zou hij wel direct bij het betreden van het veld zijn geworden, want de sfeer zat er in het bijna uitverkochte stadion goed in.

Zlatan was het diepste aanspeelpunt in de Ajax-aanval en Wamberto stond kort achter hem. Van der Vaart stond weer pal achter Wamberto en O'Brien en Galasek waren naar binnen geposteerde middenvelders. Van Trabelsi en Maxwell werd verwacht dat ze over de flanken opkwamen en Yakubu moest Kezman net voor de verdediging opvangen.

De eerste vijf minuten was het balbezit voor Ajax, dat PSV al op het middenveld tegen hield. Gevaar in het strafschopgebied leverde dat nog niet direct op.

Bij balverlies trok Ajax zich razendsnel terug, wat betekende dat de backs van PSV mee op konden komen. In de zevende minuut leverde dat al een corner op. Die belandde voor de voeten van Jan Vennegoor of Hesselink. Niemand ruimde op bij Ajax, waardoor Kezman de bal over de lijn kon frummelen en Ajax op een zeer vroege achterstand zette, 0-1. Opnieuw een tegengoal uit dode spelsituatie.

Ajax was geschrokken door het snelle doelpunt en kwam niet meer tot gedegen aanvalsspel. Te gehaast zochten de Amsterdammers de combinatie, waardoor PSV veelvuldig kon onderscheppen.

Ook in de veertiende minuut stonden de middenvelders van Ajax te dicht bij het eigen strafschopgebied, waardoor er geen druk werd gezet als PSV een aanval opzette. Zo kon het ook gebeuren dat Theo Lucius van bijna 30 meter kon uithalen. Op bijna dezelfde manier als Stewart vorige week scoorde, zo schoot Lucius raak, 0-2.

Scheidsrechter Dick Jol zat kort op het spel en floot direct bij kleine overtredingen. Maar de vrije trappen die Ajax kreeg werden niet goed vervolgd.

PSV wisselde snel. Al in de 26e minuut verliet de trekkenbenende Bouma vervangen door Ramzi, de doelpuntenmaker van vorig seizoen voor PSV.

Ajax liet zich makkelijk de kaas van het brood eten op gevaarlijke plaatsen. Zo verloor Chivu net voor het eigen strafschopgebied de bal aan Kezman. De spits haalde uit, maar zocht het doel te hoog.

Wamberto was in de 33e minuut dicht bij een doelpunt. Op aangeven van Zlatan tikte hij de bal langs Waterreus maar de PSV-goalie zat er net met de vingertoppen aan. De corner werd door de doelman weggestompt voordat Ajax gevaarlijk werd.

Door balverlies voorin van Chivu, die in zijn eentje de verdediging van PSV wilde slechten, kon PSV eruit komen via Kezman. De kopbal van Vennegeoor of Hesselink ging via een Ajax-lichaamsdeel achter. De afgeslagen corner werd door Bøgelund naast geschoten.

In de rust liet Adriaanse Andy van der Meyde en Mido warmlopen. Beiden kwamen ook in het veld. Ajax moest natuurlijk iets proberen na de desastreus verlopen eerste helft en met de vleugels bezet kon er eerder worden gestoord dan tot dan toe was gedaan. Yakubu en O'Brien waren de slachtoffers van de wissels. Misschien zou het ook helpen dat Ajax nu richting de F-side speelde.

De eerste actie van Mido was op links direct goed. Zijn tweede actie was het aanvuren van de supporters en dat vond gehoor. Ajax moest vroeg scoren, dan was er misschien nog iets mogelijk. Zlatan was er in de 50e minuut redelijk dicht bij, maar zijn vlammende schot ging een centimeter of 20 over de kruising.

In de 60e minuut bewees Galasek het gelijk van de trainer om hem te laten staan. Met een briljante pass lanceerde hij Wamberto die alleen op Waterreus afging. De naar linksbuiten uitgeweken Braziliaan maakte een fraaie beweging om de keeper heen, maar schoot in het zijnet. Ajax drong aan en ook Van der Meyde leek het tij te kunnen bij Ajax met goed en dreigend spel.

Met man en macht streed Ajax om de wedstrijd een draai te geven. In de 68e minuut was Zlatan dicht bij de aansluitingstreffer, maar ook nu zocht de Zweed het doel hoger dan het staat.

Ajax kwam naderbij. Een fantastische voorzet van Van der Meyde werd door Mido zeer goed binnengekopt. Helaas had Jol een overtreding van de Egyptenaar gezien en keurde hij het verdiende doelpunt af. Tot woede van de Ajacieden, waardoor een opstootje ontstond. Een aanval later kreeg Mido geel voor een overtreding.

PSV kwam bijna niet meer in spel voor en de vrije trap van Heintze in de 73e minuut illustreerde dat. Hij schoot ver voorbij het Ajax-doel achter.

Ook in de 78e minuut leek Ajax dicht bij een treffer, maar de bal vloog net te hoog over Wamberto heen om succes te worden. Het was de laatste actie waar Trabelsi bij was betrokken want hij werd in dezelfde minuut vervangen door Heitinga.

Maar in de 80e minuut was het over en sluiten. Een voorzet van rechts werd door invaller Rommedahl in de verste hoek geschoten, 0-3.

In de 85e minuut ging Wamberto in het strafschopgebied tegen de grond. Bergdolmo, die op de training nauwelijks mist, ontfermde zich over de strafschop en schoot ook nu raak, 1-3.