Menu
Ajax ook Utrecht de baas in ArenA

Ajax ook Utrecht de baas in ArenA

Ajax heeft zondag een eenvoudige zege op FC Utrecht geboekt. In de Amsterdam ArenA won het team van Martin Jol met 4-0. Luis Suarez was twee keer trefzeker, terwijl de Ajax-defensie opnieuw de nul hield in een thuiswedstrijd.

Op simpele wijze heeft Ajax de prima thuisreeks in de competitie voortgezet. Net als vorige week tegen Vitesse kwamen de Ajacieden opnieuw vier keer tot scoren in de eigen ArenA. Ajax houdt daarmee de druk op FC Twente en PSV hoog. Ook poetste het de 2-0 nederlaag in de uitwedstrijd tegen Utrecht, eerder dit seizoen, op overtuigende wijze weg.

,,Ik hoop dat we onze kwaliteiten kunnen uitspelen”, sprak Jol in aanloop naar de wedstrijd. ,,Zeker ook omdat Suarez er weer bij is.” De aanvoerder zat afgelopen donderdag tijdens het Europa League-duel met Juventus (0-0) een Europese schorsing uit. Daarentegen miste hij in competitieverband nog geen minuut dit seizoen. Zijn terugkeer leverde Ajax in ieder geval twee doelpunten van zijn topscorer op. Met name de eerste treffer, vlak voor rust, kwam op bijzondere wijze tot stand. Een vrije trap van Jan Vertonghen belandde in de Utrechtse muur, waarna de Belg in de rebound de bal knalhard tegen de rug van Suarez knalde. Via zijn rug veranderde de bal dusdanig van richting dat Utrecht-keeper Sinouh, die de zieke Vorm verving, kansloos was: 1-0.

Keller maakt hands en zodoende wordt zijn treffer afgekeurd. Keller maakt hands en zodoende wordt zijn treffer afgekeurd.


Ajax had op het moment van Suarez’ curieuze treffer al tien minuten een man meer op het veld staan. In de 33e minuut kreeg Jan Wuytens een rode kaart van scheidsrechter Braamhaar nadat hij met gestrekt been in botsing kwam met Siem de Jong. Het betekende tevens een breekpunt voor Ajax, dat het tot dat moment lastig had tegen het verdedigend spelende Utrecht (doelpunt Keller wegens hands afgekeurd) dat het in de ArenA zonder de meegereisde aanhang moest doen. De 600 Utrecht-fans werd bij aankomst in Amsterdam naar de Domstad teruggestuurd wegens aanhoudende kwetsende spreekkoren.

In de rust voerde Jol twee wissels door. Marko Pantelic, die in de eerste helft een tik tegen zijn zij kreeg, bleef net als Vurnon Anita in kleedkamer achter. Met invallers Dennis Rommedahl en Urby Emanuelson binnen de lijnen liep Ajax in de tweede helft verder weg bij de tien man van Utrecht. Demy de Zeeuw (afstandsschot), Siem de Jong (kopbal) en de actieve Christian Eriksen namen eerder al een optie op de tweede treffer. Gregory van der Wiel was uiteindelijk na 66 minuten degene die Ajax’ tweede doelpunt op zijn naam zette. De verdediger kopte een voorzet van Rommedahl resoluut binnen: 2-0.

Enkele minuten later was het opnieuw raak. Suarez frommelde zich via een solo langs verschillende Utrecht-verdedigers, waarna hij oog in oog met Sinouh zijn 26e competitietreffer van het seizoen binnenschoot. Hij evenaarde daarmee bovendien een buitenlands clubrecord van Ajax, dat hij vanaf nu samen deelt met Ray Clarke die in het seizoen 1978/1979 tot 38 treffers in 44 officiële duels staat. Suarez heeft dat zelfde doelpuntenaantal nu al in 37 officiële optredens bereikt.

In de slotfase van Ajax - Utrecht kwam Suarez nog twee keer in de statistieken voor. De aanvoerder van Ajax kreeg een gele kaart en een assist op zijn naam. Eerst ging hij op de bon na een overtreding op keeper Sinouh. Kort daarna zag hij zijn inzet, die voorlangs dreigde te gaan, bij de tweede paal binnengetikt door Rommedahl: 4-0. De bekeuring van Braamhaar leverde Suarez overigens een schorsing voor het duel met Sparta Rotterdam op. De topscorer kan daardoor gelukkig wel, met een schone lei, over twee weken van de partij zijn in de topper tegen PSV.

Foto's: Gerard van Hees/Ajax.nl
Tekst: Ajax.nl


De Ajacieden juichen na het eerste doelpunt. De Ajacieden juichen na het eerste doelpunt.

Een geconcentreerde Eriksen loopt Mertens voorbij. Een geconcentreerde Eriksen loopt Mertens voorbij.

Marko Pantelic haalt uit. Marko Pantelic haalt uit.

 

Wuytens gaat met een gestrekt been in op De Jong en krijgt daarvoor rood. Wuytens gaat met een gestrekt been in op De Jong en krijgt daarvoor rood.

Vurnon Anita in actie. Vurnon Anita in actie.

Eyong Enoh werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Eyong Enoh werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.

De Jong kopt net naast het Utrecht-doel. De Jong kopt net naast het Utrecht-doel.

Alderweireld schiet de bal tussen de benen van Lensky. Alderweireld schiet de bal tussen de benen van Lensky.

Van der Wiel kopt tussen de benen van Sinouh en brengt Ajax op een 2-0-voorsprong. Van der Wiel kopt tussen de benen van Sinouh en brengt Ajax op een 2-0-voorsprong.

De Ajacieden vieren de derde treffer van Suarez. De Ajacieden vieren de derde treffer van Suarez.

Nicolas Lodeiro viel na zeventig minuten spelen in. Nicolas Lodeiro viel na zeventig minuten spelen in.

Suarez schiet terwijl Sinouh naar de bal reikt. Suarez schiet terwijl Sinouh naar de bal reikt.

 

Demy de Zeeuw loopt met de bal aan zijn voeten langs Silberbauer. Demy de Zeeuw loopt met de bal aan zijn voeten langs Silberbauer.


 

Dennis Rommedahl scoorde het vierde doelpunt. Dennis Rommedahl scoorde het vierde doelpunt.