Menu
Ajax op beslissende momenten onderuit

Ajax op beslissende momenten onderuit

Het keiharde werken en het bij vlagen perspectiefrijke spel leverde Ajax tegen Aston Villa niets op. Het duel ging met 2-1 verloren. Het waren vooral 'momenten' die Ajax opbraken.

De openingsfase was stormachtig te noemen. Wellicht lichtjes beïnvloed of geïmponeerd door de intimiderende voetbalsfeer op het volgepakte Villa Park hadden de Ajacieden moeite overeind te blijven. Een misser van Kenneth Vermeer leidde uiteindelijk al vroeg de openingstreffer in. De goalie greep op een beslissend moment mis op een hoge bal vanaf de flank. Aston Villa-captain Martin Laursen strafte de fout af met een onverbiddelijk harde kopbal: 1-0.

Het was alsof de tegentreffer de Ajacieden desondanks volhardde in hun voornemen om de eerste poulewedstrijd toch tot een succesvol einde te brengen. De Villans bleven gevaarlijk, maar ook de gasten kropen uit hun schulp. Een kwartier na de treffer van Laursen bracht Thomas Vermaelen koppend Ajax weer naast de thuisploeg. De Belg stond vogelvrij en profiteerde prima van die geboden ruimte: 1-1. Urby Emanuelson bediende de Ajacied uit een corner op maat. Kort daarop leken ook Klaas Jan Huntelaar en Rasmus Lindgren de bal voor het intikken te hebben. Beide spelers gingen naar de bal, waarna deze maar net naast het doel van Brad Friedel verdween.

Op slag van rust gebeurde alsnog het onvermijdelijke voor de dapper strijdende Amsterdammers. Desastreus moment nummer twee diende zich aan; opnieuw speelde onfortuin de Ajacieden zwaar parten. Oleguer kwam luttele centimeters tekort om de voorzet van Ashley Young onschadelijk te maken. Omdat ook geen enkele collega-verdediger meer bij de bal kon, haalde Engels international en middenvelder Gareth Barry van dichtbij de trekker over: 2-1.

,,Jammer dat zo’n treffer op zo’n moment valt’’, blikte Marco van Basten terug. ,,Maar uiteindelijk heb je nog een helft om jezelf terug te knokken. Bij vlagen stond het bij ons voor de rust best goed. We speelden aardig en het lukte bij vlagen om de wedstrijd te controleren. De momenten van Vermeer en Oleguer zijn momenten die kunnen gebeuren.’’

Het was een klap die Ajax niet meer te boven kwam. De hartstochtelijke, verbale steun van de 1.200 hun club achterna gereisde Ajacieden kon daar niets meer aan veranderen. Met Dario Cvitanich en Leonardo als verse aannvallend ingestelde krachten, werd maar met moeite een bescheiden vuist gemaakt. Met Gregory van der Wiel in de ploeg en Urby Emanuelson als (doorgeschoven) nieuwkomer op het middenveld, nam de druk op Friedel wel toe. Werkelijk uitgespeelde kansen leverde het niet op. Ondanks de druk naar voren, bleef het oppassen voor de counter van de Villans. Kenneth Vermeer hield de gasten in de wedstrijd met enkele belangrijke reddingen.

Van Basten keek verder dan de twee ‘momenten’. ,,Na rust voetbalden we niet meer’’, zei de Ajax-coach. ,,We hanteerden de lange bal en lieten het aankomen op de fysiek. Dat maakte Aston Villa alleen maar sterker.’’

In de poule van Ajax en Aston Villa versloeg Hamburger SV eerder op de avond al MSK Zilina. De komende tegenstander van Ajax verloor met 1-2. Op 6 november ontvangt Ajax MSK Zilina in de Amsterdam ArenA. Dan kunnen de Amsterdammers zich revancheren voor de 'valse start' in de groepsfase van de UEFA Cup.