Menu
Ajax op bezoek bij 'Parel van Roemenië'

Ajax op bezoek bij 'Parel van Roemenië'

23 landstitels, 21 bekers, 1 Europese Super Cup én een Europa Cup 1 in 1986. De erelijst van Steaua Boekarest liegt er niet om en maakt de club de grootste club in de Roemeense voetbalgeschiedenis.

‘Ze lijken op Ajax’, was een veelgehoorde uitspraak na de loting voor de achtste finales van de UEFA Europa League. Wat, behalve de indrukwekkende palmares, zoveel betekent als dat ook Steaua Boekarest veel tijd en geld investeert in jonge voetballers. Eigenaar Gigi Becali sprak in het voorjaar hardop uit dat hij alleen Roemenen bij zijn club wil. Want al die investeringen die in het verleden werden gedaan, hielpen niet om concurrent Cluj te verdringen. Maar nu met een overwegend Roemeense selectie - Steaua telt slechts zes buitenlanders - slaagt de club er wel in aan een suprematie te werken binnen de landsgrenzen.

Steaua Boekarest staat halverwege de Roeemense competitie weer bovenaan de ranglijst met een ruime voorsprong, tien punten, op de nummer 2 Astra Ploiesti. Het doel van de club is om dit seizoen de 24ste landstitel te veroveren en zich te kwalificeren voor de groepsfase van de UEFA Champions League in het seizoen 2013-2014. Dan moet de club wel drie voorrondes overleven. Steaua heeft daarbij het voordeel van een beschermde status dankzij de goede resultaten van de club in het recente verleden.

Europees succes

De grootste Europese successen boekte de club uit Boekarest in de tweede helft van de jaren tachtig. Op 7 mei 1986 bereikte de euforie een hoogtepunt toen in de finale van de Europa Cup FC Barcelona werd verslagen in het stadion van Sevilla. Dankzij een winnende strafschoppenserie (4-2) kon doelman Helmuth Duckadam de ‘cup met de grote oren’ heffen. Met het noemen van de doelman, die dankzij zijn vier opeenvolgende reddingen in het Guinness Book of Records is opgenomen en als ‘Held van Sevilla’ door het leven gaat, wordt een volgende overeenkomst tussen Steaua Boekarest en Ajax aangehaald. Want net als Edwin van der Sar (in 1995 Ajax-doelman in de gewonnen Champions League-finale tegen AC Milan) nu bij Ajax directielid is, is Duckadam ere-president van de Roemeense club.

De brede selectie van Steaua Boekarest. De brede selectie van Steaua Boekarest.

Een jaar later won Steaua Boekarest de Europese Super Cup door Dinamo Kiev met 1-0 te verslaan. Gheorghe Hagi scoorde de winnende goal uit een vrije trap. Maar ook in 1988 en 1989 behoorde de meest geliefde club uit Roemenië – zes miljoen fans – tot de Europese top. In 1989 stond de club opnieuw in de finale, maar verloor die toen van AC Milan. Het recentste Europese succes dateert uit 2006 toen de club de halve finale in de UEFA Cup haalde en nipt door Middlesbrough werd uitgeschakeld.

Ook dit seizoen ging het de club in de Europa League voor de wind. De ploeg van de dit seizoen aangestelde trainer Laurentiu Reghecampf kwam de zes groepswedstrijden in de Europa League probleemloos door. Met Vfb Stuttgart, FC Kopenhagen en Molde als tegenstanders eindigde de Roemeense formatie fier bovenaan met elf punten. In eigen huis won Steaua van Kopenhagen en Molde. Alleen tegen Stuttgart moesten de Roemenen een nederlaag slikken.

Het openingsduel in Duitsland was nog zeer verdienstelijk in een gelijkspel geëindigd (2-2). Omdat de Roemenen op vijandelijke bodem ook gelijkspeelden tegen Kopenhagen en wonnen bij Molde werden elf punten vergaard. Maar voor Steaua was het toernooi al begin augustus gestart toen er in de derde kwalificatieronde werd gespeeld tegen Spartak Trnava. De club uit Boekarest verloor verrassend in eigen huis met 0-1, maar zette die misstap in de Slowakije recht (0-3). In de play-offs maakte de ploeg geen fouten en met 0-2 en 3-0 werd Ekranas in Litouwen verslagen. De gevaarlijkste Steaua-speler is de 24-jarige spits Raul Rusescu, die in Europa drie keer scoorde maar in de nationale competitie al zeventien doelpunten heeft gemaakt.

Parel van Roemenië

Het decor van de wedstrijd op 21 februari is de National Arena in Boekarest. Het is een parel van een stadion, dat - na vier jaar bouwen - in de zomer van 2011 klaar was voor gebruik. Direct dat eerste seizoen kreeg de Roemeense voetbaltempel de finale van de Europa League toegewezen. De Spaanse clubs Atlético Madrid en Athletic de Bilbao speelden de finale in een prachtige ambiance. De Madrilenen pakten de beker dankzij goals van Falcao en Diego. Dit seizoen is de Amsterdam ArenA op 15 mei het decor bij de Europa League-eindstrijd.

Volgens de Roemeense voetballers zelf is het stadion een stimulans om beter te spelen en zich te ontwikkelen. Het stadion biedt plaats aan bijna 55.000 supporters. Zowel de Rode Duivels (België) als Oranje heeft al kennis gemaakt met de imposante voetbaltempel. De Belgen verloren nipt met 2-1 en Oranje zegevierde met liefst 1-4. Voor zo’n laatste resultaat zal Ajax zeker tekenen donderdagavond!

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Steaua Boekarest