Menu

Ajax op de valreep naar winst: 2-1

Pas in de 85ste minuut kwam Ajax vandaag op een 2-1 voorsprong tegen FC Groningen. De gasten kwamen nauwelijks over de middenlijn, maar hoefden ook niet al te zeer te schrikken van de Amsterdammers. Kansen kwamen er wel voor de thuisploeg, maar scoren lukte maar moeilijk. Van der Vaart bracht zijn ploeg in de 57ste minuut op 1-0. Lees hier de opstellingen en de hoogtepunten.

85. GOAL AJAX. Ajax vecht terug en krijgt waar het recht op heeft. Rafael van der Vaart geeft voor. Escude kopt door en Heitinga rondt ook met het hoofd af.

75. Goal Groningen. FC Groningen komt eigenlijk uit het niets op voorsprong. Kort na de wissel kopt de ingevallen Drent een bal door, waarna Salmon zo maar kan binnenschieten. De Ajacieden staan verbaasd naar elkaar te kijken.

74. WISSEL. Van Damme komt in het veld voor de moegestreden Sneijder.

71. WISSEL. Hugo komt in het veld voor Melchior Schoenmaker.

69. FC Groningen breekt gevaarlijk uit. Salmon en Heitinga gaan een lang sprintduel aan dat door de Groninger wordt gewonnen. Het schot is echter minder, want dat belandt recht in de handen van Lobont.

68. Korte corner tussen Van der Vaart en Sneijder. Heitinga kan in het strafschopgebied net niet met zijn hoofd bij de bal.

65. WISSEL. Anastasiou komt in het veld voor Ibrahimovic. Mitea maakt plaats voor Sikora.

65. Sneijder geeft een mooie lange bal op Pienaar. Sneijder loopt in en krijgt de bal terug. Zijn schot gaat net over.

64. De wedstrijd wordt grimmiger. Sneijder krijgt een harde block-tackle te verwerken en protesteert heftig tegen scheidsrechter Oskam.

63. De verdediging van FC Groningen maakt het zich erg moeilijk door een bal net te zacht terug te koppen. Van der Vaart kan tussen de falende Schoenmaker en Lambers komen, maar komt in de sandwich ten val. Penalty of niet.... Oskam laat verder spelen.

61. WISSEL Groningen. Martin Drent komt in het veld voor Chris de Witte.

58. Sneijder probeert het eens van afstand. Zijn harde schot gaat echter net naast.

57. GOAL AJAX! Eindelijk lukt het dan toch. Maxwell bouwt samen met Mitea op. Van der Vaart krijgt links in het strafschopgebied de bal. De aanvoerder neemt deze mooi mee en tikt de bal rechts langs keeper Lambers. 1-0!

55. FC Groningen komt er een keer gevaarlijk uit. Glen Salmon rent het strafschopgebied in, maar wordt vanachter correct gestopt door Maxwell die de bal corner tikt. Ex-Ajacied Tuhuteru neemt de corner, maar Lobont kan deze makkelijk wegplukken.

52. Voorzet Maxwell van links. De bal gaat hoog over iedereen heen. Het publiek begint te fluiten. Ajax speelt te slordig.

51. Van der Vaart en Mitea zetten een aanval op. De steekbal die uiteindelijk voor Ibrahimovic was bedoeld, komt weer niet aan.

49. Een actie aan de rechtkant belandt bij Ibrahimovic die de bal terug wil geven op Pienaar. De rechtsbuiten was echter niet doorgelopen en Groningen kan weer opbouwen.

48. Prachtig combinatiespel tussen Galásek, Ibrahimovic, Sneijder en weer Galásek. De Tsjech kan de mooie opzet niet afronden met een doelpunt. De bal gaat over.

46. Anastasiou en Sikora mogen van Koeman al warmlopen.

46. Sneijder heeft er zichbaar zin in meteen na rust. Na een mooie solo schiet hij over.

45+4. Scheidsrechter Oskam fluit voor de rust.

45+4. Sneijder neemt met een fraai schot van afstand het doel van Groningen onder vuur. Lambers verslikt zich in de bal en Ajax lijkt op 1-0 te komen. Maar als een bliksemschicht draait de keeper zich om en pakt de bal net voor de lijn op.

45+2. GELE KAART FC Groningen. Krstev wordt op de bon geslingerd voor een charge op Pienaar.

45. Er komen vier extra minuten bij door de vele blessuregevallen.

38. WISSEL GRONINGEN. Brian Pinas moet geblesseerd het veld verlaten. Hij wordt vervangen door Ignacio Tuhuteru.

22. Ibrahimovic wordt hard onderuit geschopt door Melchior Schoenmakers.

21. Ibrahimovic probeert het dit keer van net buiten het zestienmetergebied. Lambers kan de bal echter keren.

19. Groningen komt gevaarlijk voor het doel van Lobont. De voorzet van rechts wordt in een keer door Van Gessel op doel geschoten. De bal gaat naast.

18. Ibrahimovic kopt de bal na de corner van Sneijder wel naar de grond, maar kan er verder geen kracht en richting aan geven.

16. Mitea weet weer ver door te dringen in het vijandelijke strafschopgebied maar Lambers komt, met gevaar voor eigen leven zijn doel uit en ziet dat zijn verdediger de bal corner trapt.

15. Ibrahimovic neemt de bal plotseling op zijn slof en schiet hard tegen de kruising.

14. Escudé weet in de verdediging de bal net genoeg vaart mee te geven waardoor Heitinga Salmon kan verdedigen.

12. Na een vloeiende combinatie tussen Maxwell en Mitea komt de bal voor bij Van der Vaart. De aanvoerder heeft een prachtige goal in gedachten, maar met zijn rug richting doel wordt de beoogde hakbal doorzien.

10. Met Nigel de Jong wordt aan de volgende aanval gebouwd. De rechtsback geeft de bal mee aan Van der Vaart maar daarna grijpt Groningen in.

9. Mitea zet de bal goed voor, maar Van der Linden kopt hem corner. De corner wordt slecht genomen. Lambers vangt simpel.

6. Met een prachtige pass bedient Sneijder de wegspurtende Pienaar. De Zuid-Afrikaan heeft te veel tijd nodig om de bal goed te leggen waardoor Groningen met drie man voor de bal kan gaan liggen. Ajax claimt hands en wil een strafschop maar Oskamp gaat daar niet in mee.

5. Groningen-doelman neemt geen risico als hij Mitea op zich af ziet komen en trapt de bal richting tweede ring.

4. Corner Ajax. Sneijder brengt de bal goed voor, maar Groningen werkt weg. Maxwell vangt op een passt weer naar Sneijder, maar daar verspeelt Ajax de bal.

Opstellingen:

Ajax: Lobont, De Jong, Heitinga, Escudé, Maxwell; Galásek, Van der Vaart, Sneijder, Pienaar, Ibrahimovic, Mitea.
Wissels: Stekelenburg, Van Damme, Vermaelen, Sikora, Yakubu, Obodai, Anastasiou.

FC Groningen: Lambers, Florén, Schoenmakers, Kruiswijk, Van der Linden, Smit, De Witte, Van Gessel, Salmon, Krstev, Pinas
Wissels: Fränkel, Westerveld, Hugo, Drent, Römer, Tuhuteru, Baidjoe.