Menu

Ajax op gemak richting Valencia

Menige wedstrijd voor een Champions-Leagueduel was lastig dit seizoen. Maar de ontmoeting in het kletsnatte Oosterenkstadion met FC Zwolle was er een om in te lijsten. Qua oefening voor dinsdag in elk geval, als wedstrijd stelde het duel weinig voor. Ajax werd in het zadel geholpen door een schutterende Zwolle-defensie. Via twee treffers van Rafael van der Vaart, twee van Zlatan Ibrahimovic en een eigen doelpunt van Albert van der Haar wandelden de Amsterdammers naar een keurige 0-5 overwinning.

De wedstrijd tussen FC Zwolle en Ajax begon tien minuten later, omdat veel mensen kort voor half acht nog buiten de stadionpoorten stonden. Het kleine stadionnetje in de oude Hanzestad zat propvol en ´s middags om half drie was het gezellige doch regenachtige stadscentrum drukbevolkt met militaire politie. Daar hadden de Ajacieden geen last van. Zij waren ´s ochtends al naar Hengelo vertrokken, zodat ze ´s avonds uitgerust bij het Oosterenkstadion aankwamen.

Ronald Koeman begon toch met Rafael van der Vaart in het basiselftal. De Ajax-trainer gunde Steven Pienaar rust voor de ontmoeting tegen Valencia. Omdat Koeman van mening is dat Van der Vaart gevaarlijker is als hij in de zestien meter moet komen en er niet al moet zijn, was de strijdwijze gebaseerd op een 4-5-1 opstelling, met Ibrahimovic als enige spits. Nourdin Boukhari was zijn basisplaats kwijtgeraakt. Terug in de basis was Hatem Trabelsi, die na een rustdag op woensdag weer aan de rechterkant geposteerd stond. Dat ging niet tegen koste van Nigel de Jong, want de Amsterdammer wisselde met de Tunesiër regelmatig van rechtsachter naar rechtshalf.

FC Zwolle startte evenwel offensiever dan Ajax en kwam via Promes aan de rechterkant sterk opzetten. In de vierde minuut kreeg de thuisploeg al een kansje maar Lim-Duan schoot voorlangs. Ajax zette daar, behalve veel slordige passing en misverstanden in de combinaties, een vrije trap in de achtste minuut tegenover. Cristian Chivu ontfermde zich over de bal en de Roemeen schoot goed in. Inval-keeper Diederik Boer stompte de bal echter over zijn eigen lat. De corner leverde niets op. Dat deed ook de volgende hoekschop niet, terwijl Koeman afgelopen week hamerde op het feit dat Ajax gevaarlijker moet worden uit deze situaties.

Maar Ajax is wél gevaarlijker met Rafael van der Vaart in de ploeg. De jongeling, na drie maanden weer in de basis, ontving in de vijftiende minuut met zijn rug naar het doel gericht de bal van Sneijder. Niemand die dacht dat hij er met drie Zwollenaren om zich heen uit zou komen waardoor de naar voren gekomen Sneijder te hulp schoot. Onnodig, want Van der Vaart draaide en schoot – wel met de nodige dosis geluk – onder Boer door de openingstreffer binnen, 0-1.

Drie minuten later scoorde Sneijder bijna 0-2 maar vanaf de twintig meter spatte de bal op de kruising. In de 21ste minuut was het wel raak. Een voorzet van Maxwell werd verkeerd beoordeeld door de Zwolle-defensie, de keeper dacht dat de verdediger hem zou onderscheppen en vice versa. Daardoor kon Ibrahimovic zijn voet achter de bal zetten en zo de 0-2 hard in de linkerbovenhoek knallen.

Dat was precies het scenario dat Koeman al weken in zijn hoofd had. Snel de wedstrijd beslissen en uitspelen. FC Zwolle hielp nog een handje mee. In de media circuleert al een paar weken het gerucht dat de Zwolle-spelers aan het muiten zijn. Het werd ontkend, maar in de 33ste minuut leek dat warempel wél het geval. Albert van der Haar speelde de bal terug en daar had Boer totaal niet op gerekend. Pas toen de bal achter de lijn verdween, kwam de doelman in actie. De grensrechter wees toen echter al met zijn vlag naar het midden, 0-3.

Ajax zat op rozen. Geen moment kwam de ploeg, die dinsdag een cruciale wedstrijd in de tweede ronde van de Champions League speelt, in gevaar. Hilarisch werd het bij vlagen een beetje, omdat de Zwolle-spelers de Ajax-aanvallers zo nu en dan zelf richting Boer lanceerden met totaal mislukte passes. Dommer waren de gele kaarten die Galásek en Lobont kort na elkaar opliepen. Lobont sprintte in de 34ste minuut zijn doel uit en kegelde Cvetkov omver. Ook Galásek kreeg van scheidsrechter Vink een gele prent voorgeschoteld na een overtreding ver bij het doel vandaan.

In de tweede helft werd het duel bij vlagen nog komischer. Ajax kwam in de 58ste minuut op 0-4 na een prima dieptepass van Sneijder op Pienaar. De Zuid-Afrikaan, na rust in het veld gekomen voor De Jong, gaf perfect voor op de meegelopen Van der Vaart die simpel binnen kon tikken.

Kort daarna had Van der Vaart zelf de 0-5 kunnen binnenschieten na een mooie pass van Maxwell op Ibrahimovic. De Zweed wilde de bal bij de tweede paal inschieten, maar Boer verlengde de bal naar de Heemskerker. Die ramde op zijn beurt de bal hoog over het doel.

Daarna probeerde Michel Doesburg het mooiste doelpunt van de avond op zijn naam te schrijven. De verdediger van Zwolle kopte een voorzet van Pienaar schitterend tegen de kruising. De bal kaatste terug het veld in waar Van der Vaart hem weer tegen de paal kreeg. De amusementswaarde steeg per minuut.

Gelukkig viel er nog wel een doelpunt. Ibrahimovic schoot op zijn gemakje de 0-5 binnen. Er waren nog 25 minuten te spelen, maar echt grote kansen kwamen er niet meer. Ajax hoefde niet meer zo nodig en Koeman wisselde Van der Vaart voor Boukhari en Sneijder verliet het veld voor Witschge. Goals kwamen er niet, maar niemand die daar om treurde.

Vooral Koeman niet: ,,We moeten proberen deze fase waarin we veel wedstrijden spelen, waaronder Champions League, zonder kleerscheuren door te komen. Dus zonder blessures en zonder puntverlies. Nu werden we zelfs geholpen door de tegenstander bij de derde goal en dan is de wedstrijd gespeeld. Toch zijn we doorgegaan en hebben we aan het doelsaldo gewerkt. Vol vertrouwen kijken we uit naar Valencia. Ik vond ook de samwerking tussen Van der Vaart en Ibrahimovic goed. Van der Vaart heeft veel rendement. Hij maakt de eerste goal en dat de wedstrijd snel beslist werd, is voor hem ook goed. Zlatan heeft het net gevonden. Dat hij nu weer twee keer scoort, geeft hem vertrouwen. Of Rafael dinsdag in de basis staat daar gaan we de komende dagen rustig over nadenken. Hij heeft vanavond een goede stap gezet richting het 100 procent fit zijn, maar Valencia is natuurlijk wel van een ander niveau.”