Menu
'Ajax op goede weg in UEFA Cup'

'Ajax op goede weg in UEFA Cup'

Ajax heeft een goede stap gezet richting de volgende ronde van de UEFA Cup. De tweede wedstrijd in de poulefase werd met 1-0 gewonnen van MSK Zilina uit Slowakije.

Luis Suarez verscheen meerdere keren voor MSK Zilina-keeper Dusan Pernis. De Uruguayaan schoot een keer raak; genoeg voor de overwinning op de Slowaken. Luis Suarez verscheen meerdere keren voor MSK Zilina-keeper Dusan Pernis. De Uruguayaan schoot een keer raak; genoeg voor de overwinning op de Slowaken.

Door de nipte nederlaag twee weken geleden in Birmingham tegen Aston Villa was het credo voor het elftal van Marco van Basten voor het tweede duel in de groep eenvoudig; tegen het stugge Zilina moesten drie punten worden behaald om Europees overwinteren in eigen hand te houden. Hoe simpel de opdracht ook luidde, eenvoudig was de wedstrijd tegen de Slowaken voor Ajax niet. Dat was voornamelijk te danken aan de negatieve spelopvatting van de regerend kampioen van Slowakije dat een groengele muur voor hun doelman Dusan Pernis optrok. Maar ook het trage spel van Ajax was debet aan een lastige wedstrijd.

,,De eerste helft was matig", erkende Van Basten dan ook. ,,Dat kwam voornamelijk doordat we in een veel te laag baltempo voetbalden en doordat we niet snel genoeg van links naar rechts speelden. Daardoor stonden zij telkens weer goed." Desondanks kreeg Ajax wel een aantal prima mogelijkheden op de openingstreffer. Rasmus Lindgren mocht een aantal keer van vlak buiten het strafschopgebied aanleggen, maar zijn schoten werden geparreerd door Pernis. Ook Luis Suarez dribbelde regelmatig naar lieve lust door de defensie van de Slowaken, maar telkens was óf de eindpass niet voldoende óf stond een uitgeschoven been net een mogelijke treffer in de weg. Drie minuten voor de rust zorgde de Uruguayaan alsnog voor 1-0. Jan Vertonghen schoot van afstand, maar een verdediger blokte het schot. Suarez was er als de kippen bij om in te tikken.

Dat Van Basten niet tevreden was over de eerste speelhelft liet hij merken met een ingreep in de rust. Siem de Jong bleef achter in de kleedkamer en werd vervangen door Kennedy. De Zweed nam zijn stek op de rechtervleugel in, waardoor Suarez achter spits Klaas Jan Huntelaar ging spelen. ,,De bedoeling was om het wat breder te houden. Dat lukte prima. De tweede helft was beter; er zat meer variatie in." Met een beetje meer geluk had Ajax de wedstrijd in de tweede helft kunnen beslissen, maar Huntelaar kopte een bal al duikend tegen de paal. De grootste mogelijkheid was voor Suarez. De dribbelaar liet zien over een prima schot te beschikken, maar zijn snoeiharde knal stuitte via de onderkant van de lat en de lijn weer het veld in.

Door het missen van die kansen aan Ajax-zijde, bleef Zilina hopen op een toevalstreffer. Een dubbele wissel aan de kant van de Slowaken zorgde voor wat meer aanvalsdrang en enkele schoten van afstand. ,,Met die sterke spits in het veld hadden we het nog behoorlijk lastig", aldus Van Basten. Waar Kenneth Vermeer in de eerste helft nauwelijks meer te doen had dan het verwerken van terugspeelballen, hield de doelman zijn ploeg na de rust met prima reflexen op de been. Dat Vermeer uiteindelijk de 'nul' hield, bevestigde dat Ajax in de Amsterdam ArenA nauwelijks te kloppen is. Al 747 minuten heeft het elftal geen tegentreffer geïncasseerd en is Ajax in negentien officiële wedstrijden ongeslagen.

Kijkend naar de stand in poule F verscheen er bij Van Basten een kleine glimlach op het gezicht. ,,Of zes punten voldoende moeten zijn om door te gaan? Het lijkt me dat je dan wel dichtbij komt. We zijn goed op weg." Aan de leiding in de groep gaat, dankzij een 0-1-overwinning op Slavia Praag, Aston Villa. Ajax en HSV delen de tweede plaats. De Hamburgers hebben echter pas één wedstrijd gespeeld. De volgende UEFA Cupwedstrijd van Ajax is op donderdag 27 november in Hamburg.

Bekijk vrijdag de samenvatting van Ajax - MSK Zilina en de reacties na afloop op Ajax TV.
Ga nu alvast naar de website van Ajax TV >>