Menu
Ajax op herhaling in Friesland

Ajax op herhaling in Friesland

Ruim vier weken nadat de ploeg van trainer Adrie Koster het competitieduel bij sc Heerenveen met 4-2 won, treffen beide teams elkaar donderdag in de eerste ronde van de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions League.

Vorig seizoen opende Heerenveen sterk in de play-offs tegen Ajax. In het Abe Lenstra Stadion wonnen de Friezen met 1-0. Vorig seizoen opende Heerenveen sterk in de play-offs tegen Ajax. In het Abe Lenstra Stadion wonnen de Friezen met 1-0.

De ontmoeting tussen Ajax en Heerenveen is hetzelfde affiche als in de play-offs van vorig seizoen. Toen gingen de Amsterdammers, onder leiding van toenmalig trainer Henk ten Cate, in de heenwedstrijd met 1-0 onderuit. Lasse Nilsson maakte die avond in het Abe Lenstra Stadion de enige treffer van de wedstrijd. Ook na het doelpunt van de inmiddels vertrokken Zweedse aanvaller waren de beste kansen voor de thuisploeg. Behalve Nilsson stuitte onder anderen Jakob Poulsen op doelman Maarten Stekelenburg, de enige uitblinker aan Amsterdamse zijde.

Ajax zette uiteindelijk de opgelopen averij recht door enkele dagen later de return met 4-0 te winnen. De thuisploeg kwam in de Amsterdam ArenA binnen een minuut op een 2-0-voorsprong. Eerst was het Klaas Jan Huntelaar die in de 22ste minuut van dichtbij raak schoot. Vervolgens verdubbelde Ryan Babel de score na een knappe individuele actie. Een kwartier na rust gaf Huntelaar zijn oude ploeg de genadeslag door een zelfverdiende strafschop achter doelman Rob van Dijk te schieten: 3-0. De voormalige sluitpost van onder meer Feyenoord stond koud in het veld nadat eerste keeper Brian Vandenbussche de penalty had veroorzaakt en daarvoor een rode kaart ontving. Uiteindelijk maakte invaller Kenneth Perez het Amsterdamse feest compleet door de vierde treffer voor zijn rekening te nemen.

Ajax mist tegen de Friezen een zestal spelers. Jurgen Colin is door Koster teruggezet naar het tweede elftal vanwege het verschijnen van een artikel waarin de verdediger uithaalt naar de club en de trainer. Jan Vertonghen is voor één duel geschorst. De Belg liep die sanctie vorig jaar op in het shirt van RKC Waalwijk, dat in de play-offs om promotie/degradatie onderuit ging tegen VVV-Venlo. Thomas Vermaelen kampt met een liesblessure en is ook een groot vraagteken voor de return van maandag. Daarnaast kan Koster ook geen beroep doen op de al langer geblesseerden Erik Heijblok, Laurent Delorge en Gregory van der Wiel.

Heerenveen moet het donderdag mogelijk doen zonder Miralem Sulejmani. De Servische aanvaller liep in het slotduel van de competitie tegen Excelsior een knieblessure op. Hoewel zijn herstel goed verloopt, komt het eerste duel met Ajax wellicht te vroeg. Het ontbreken van de onlangs tot voetbaltalent van het jaar verkozen aanvaller zou een fikse aderlating betekenen voor coach Gertjan Verbeek. De Serviër is bezig aan een uitstekend seizoen en staat naar verluidt in de belangstelling van vele clubs in binnen- en buitenland.

De wedstrijd in Heerenveen staat onder leiding van Eric Braamhaar. De 41-jarige Tukker wordt geassisteerd door Arie Brink en Wilco Lobbert. Mike van der Roest fungeert als vierde official.

De wedstrijd op je pc zien?
Ga naar de website van Planet Voetbal >>