Menu
Ajax op jacht naar achtste Cruijff Schaal

Ajax op jacht naar achtste Cruijff Schaal

Ajax start het nieuwe seizoen zondag officieel met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. In de Amsterdam ArenA gaat de ploeg van trainer Frank de Boer vanaf 18:00 uur op jacht naar de achtste schaal in de historie. Mocht deze missie worden volbracht komen de Amsterdammers op gelijke hoogte met de Eindhovense opponent.

Ajax legde in 2007 voor het laatst beslag op de Super Cup. En ook toen was PSV de tegenstander. In een weinig hoogstaand duel profiteerde Gabri van voorbereidend werk van Dennis Rommedahl en Klaas Jan Huntelaar: 1-0. Verder was het opvallend dat Luis Suarez één dag na de ondertekening van zijn contract meteen zijn eerste prijs veroverde als Ajacied. Van de huidige selectie zijn Vurnon Anita en Gregory van der Wiel de enige overgeblevenen die vijf jaar geleden het succes van dichtbij meemaakten. Eerstgenoemde bleef negentig minuten op de bank en Van der Wiel kwam na 25 minuten als vervanger in het veld voor de geblesseerde George Ogararu.

De eerste editie van de Supercup stamt uit 1949. SVV versloeg destijds in de finale Quick Nijmegen met 2-0. Pas in 1991 kreeg de jaarlijkse strijd tussen de landskampioen en bekerwinnaar een vervolg en vanaf dat moment was een traditie geboren. Het duurde uiteindelijk tot 1993 voordat Ajax de Supercup in de wacht sleepte. Maar deze eerste schaal was er gelijk een om in te lijsten. In De Kuip werd aartsrivaal Feyenoord met 0-4 op de pijnbank gelegd. Jari Litmanen maakte in het eerste bedrijf de openingstreffer. Na rust verdubbelde de huidige Ajax-coach De Boer de score alvorens Marc Overmars, tegenwoordig directeur voetbalzaken van Ajax, en opnieuw Litmanen het Amsterdamse feest compleet maakten.

Ajax veroverde de Johan Cruijff Schaal in 2007 voor het laatst. Ajax veroverde de Johan Cruijff Schaal in 2007 voor het laatst.

Ook in 1994 en 1995 troffen Ajax en Feyenoord elkaar in de Supercup en in beide gevallen trok het keurkorps van trainer Louis van Gaal aan het langste eind: 3-0 en 2-1 (na verlenging). Toen de Supercup in 1996 werd omgedoopt in de Johan Cruijff Schaal met de Amsterdam ArenA als vaste locatie leek niets een verdere hegemonie van Ajax in de weg te staan. Het tegendeel bleek echter waar, want in datzelfde jaar delfde de recordkampioen, evenals in 1998 en 1999, het onderspit tegen achtereenvolgens PSV (2x) en Feyenoord.

Het duurde uiteindelijk tot 2002 voordat Ajax middels een 3-1- zege op PSV de Johan Cruijff Schaal weer eens in Amsterdam hield. Hoewel Ajax twee jaar later nog wel verrassend onderuit ging tegen FC Utrecht (4-2-verlies) volgde hierna opnieuw een trilogie met PSV als opponent. Dat de prestatiecurve van Ajax in de Johan Cruijff Schaal een uiterst grillig verloopt kent, werd in 2010 en 2011 opnieuw duidelijk als FC Twente de Ajacieden in eigen huis de baas is. De JC Schaal van 2012 dan ook een welkome aanvulling in de prijzenkast van Ajax zijn.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst