Menu
Ajax op jacht naar eerste competitiezege

Ajax op jacht naar eerste competitiezege

Ajax speelt zondag tegen Roda JC de eerste competitiewedstrijd van het seizoen voor eigen publiek. Na het verlies tegen Willem II wacht coach Marco van Basten de taak zijn manschappen op scherp te zetten.

Dennis Rommedahl haalt uit tijdens de vorige editie Ajax - Roda JC Dennis Rommedahl haalt uit tijdens de vorige editie Ajax - Roda JC

Van een ideale voorbereiding is geen sprake. Veel Ajacieden ontbraken tot donderdag vanwege interlandverplichtingen. Roda-trainer Raymond Atteveld kampt in mindere mate met hetzelfde euvel als Van Basten. De 42-jarige Amsterdammer mist in de aanloop naar het duel in de Amsterdam ArenA middenvelder Willem Janssen (Jong Oranje) en aanvaller Andres Oper (Estland). In tegenstelling tot vorig seizoen kan de ploeg uit Kerkrade geen beroep doen op onder anderen Cheikh Tioté en Roland Lamah, die respectievelijk vertrokken naar FC Twente en het Franse Le Mans. Dat verlies wordt gecompenseerd door de nieuwelingen Edwin Linssen (VVV-Venlo), Mark De Man (Anderlecht), Ruud Vormer (AZ) en Harrie Gommans (Vitesse). Bij de transfer van laatstgenoemde was een belangrijke rol weggelegd voor Martin van Geel. De voormalige technisch directeur van Ajax werd twee maanden geleden aangesteld als de nieuwe directeur voetbalzaken van de Limburgse club.

Vorig seizoen stond Ajax - Roda JC vooral in het teken van het competitiedebuut van Jan-Arie van der Heijden. De toen 19-jarige middenvelder kwam na 66 minuten in het veld voor Robbert Schilder en onderscheidde zich onmiddellijk met enkele fraaie staaltjes techniek. Zijn meest in het oog springende actie was de lange pass op Dennis Rommedahl, die vervolgens de bevrijdende 4-2-eindstand liet aantekenen. ,,Jan-Arie is een linkspoot met voetbalinzicht en een goede pass", omschreef toenmalig trainer Adrie Koster zijn debutant na afloop. Op de tribunes werd de Schoonhovenaar qua spel al snel vergeleken met de voormalige Ajax-coryfeeën Wim Jonk en Arnold Mühren.

Ook twee seizoenen geleden zegevierde Ajax in de thuiswedstrijd tegen Roda. Wesley Sneijder en Zdenek Grygera bepaalden al voor rust de eindstand op 2-0. Eén seizoen eerder leek Ajax in de halve finale van de beker af te stevenen op een nederlaag. Totdat Klaas Jan Huntelaar in de blessuretijd met een prachtige omhaal gelijkmaakte (1-1) en daarmee heel Roda tot wanhoop dreef. Vervolgens deelden Ryan Babel (2x) en opnieuw Huntelaar in de verlenging de genadeklap uit. Twee maanden later wonnen de Amsterdammers de beker door in de finale PSV met 2-1 te verslaan.

Ajax - Roda JC begint zondag om 14.30 uur.

Resultaten van de laatste vijf edities:

2007/2008 Ajax - Roda JC 4-2 (04-11-2007)
2006/2007 Ajax - Roda JC 2-0 (27-12-2006)
2005/2006 Ajax - Roda JC 4-1 (24-09-2005)
2004/2005 Ajax - Roda JC 1-0 (25-09-2004)
2003/2004 Ajax - Roda JC 4-2 (14-03-2004)

Klik hier voor kaarten voor Ajax - Roda JC>>