Menu
Ajax op jacht naar eerste prijs

Ajax op jacht naar eerste prijs

Ajax lijkt helemaal klaar voor het duel om de Johan Cruijff Schaal. De ploeg van trainer Frank de Boer neemt het daarin zaterdag in de eigen ArenA op tegen bekerwinnaar AZ. Als de landskampioen erin slaagt te winnen, verovert het voor het eerst sinds 2007 de bijbehorende schaal. Gabri liet zich destijds in het treffen met PSV kronen tot matchwinnaar.

Hoewel AZ tegen Ajax altijd net ietsje meer lijkt te kunnen, zien de voortekenen er ditmaal gunstig uit voor het uitspelende Ajax. Traditiegetrouw is de bekerwinnaar de thuisspelende ploeg in de ArenA. De Boer en de zijnen hebben namelijk een uitstekende voorbereiding achter de rug. Niet alleen werden alle oefenduels winnend afgesloten, ook het vertoonde spel lijkt een voorbode voor een mooi seizoen. Daarnaast oogt de selectie fit en maakte aanvoerder Siem de Jong als klap op de vuurpijl bekend graag nog een jaar in Amsterdam te willen blijven.

Saillant genoeg maakte geen van de huidige Ajacieden zes jaar geleden deel uit van de selectie die de laatste Johan Cruijff Schaal in de wacht sleepte. Kenneth Vermeer bijvoorbeeld was net verhuurd aan Willem II en een nog piepjonge De Jong zou ruim een maand later pas aansluiten bij de troepen van toenmalig trainer Henk ten Cate. Matchwinnaar Gabri verliet Ajax in 2010 en was het afgelopen jaar actief op de Zwitserse velden bij FC Lausanne-Sport. Wie wel een winnaarsmedaille kreeg omgehangen was Jaap Stam. De huidige assistent-trainer van Ajax, die destijds net was begonnen aan zijn tweede seizoen in Amsterdamse dienst, bleef in de rust achter in de kleedkamer ten faveure van Mitchell Donald. Achteraf bleek het de laatste prijs te zijn voor de topverdediger - die eerder in zijn loopbaan grote triomfen vierden met Manchester United en AC Milan - want twee maanden later hing hij zijn schoenen definitief aan de wilgen vanwege een gebrek aan motivatie.

De Ajacieden poseren met de Johan Cruijff Schaal in 2007. De Ajacieden poseren met de Johan Cruijff Schaal in 2007.

Hoewel de zevende en laatste Super Cup dateert uit 2007 stond Ajax de laatste jaren wel degelijk in de jaarlijkse seizoenouverture tussen de regerend landskampioen en bekerwinnaar. Zo werd vorig seizoen rond deze tijd duidelijk dat er voor De Boer nog een hoop werk aan de winkel was. De Ajacieden stonden namelijk in de finale tegen PSV al na tien minuten spelen met 2-0 achter door treffers van Ola Toivonen en Jeremain Lens. Toby Alderweireld deed op slag van rust nog wel iets terug, maar in het tweede bedrijf sloegen de Eindhovenaren wederom genadeloos toe via Toivonen en Georginio Wijnaldum. Tussendoor had Marcelo met een eigen treffer de spanning nog enigszins teruggebracht.

Ook voorafgaand aan het seizoen 2011-2012 trok Ajax aan het kortste eind. In een uiterst aantrekkelijk duel, dat grotendeels werd gedomineerd door de recordkampioen, kwam FC Twente op voorsprong door een benutte strafschop van Marc Janko. Alderweireld bracht met een rake uithaal de stand in evenwicht alvorens Bryan Ruiz een vlijmscherpe counter op fraaie wijze afrondde. ‘Het beste team wint niet altijd, zo is vanavond gebleken’, luidde na afloop het alleszeggende commentaar van de winnende coach, Co Adriaanse.

Met zeven zeges tot nu toe neemt Ajax de tweede plaats in achter PSV, dat negen maal de Johan Cruijff Schaal veroverde. AZ won de enige schaal in 2009 door sc Heerenveen met 5-1 te kloppen. Indien Ajax dus wint, verkleint het de marge met de Eindhovense rivaal tot een trofee.

Winnaars Super Cup/Johan Cruijff Schaal:

1949 SVV
1991 Feyenoord
1992 PSV
!993 Ajax
1994 Ajax
1995 Ajax
1996 PSV
1997 PSV
1998 PSV
1999 Feyenoord
2000 PSV
2001 PSV
2002 Ajax
2003 PSV
2004 FC Utrecht
2005 Ajax
2006 Ajax
2007 Ajax
2008 PSV
2009 AZ
2010 FC Twente
2011 FC Twente
2012 PSV

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst