Menu
Ajax op jacht naar negentiende beker

Ajax op jacht naar negentiende beker

Ajax speelt zondag in Stadion De Kuip de bekerfinale tegen FC Twente. In Rotterdam verdedigt de ploeg van trainer Frank de Boer de trofee die vorig seizoen werd veroverd ten faveure van Feyenoord.

Na een wekenlang gesteggel over veiligheid en de kosten die ermee gemoeid waren besloot de KNVB de finale toen te verdelen over twee wedstrijden. Vervolgens zetten de Amsterdammers in eigen huis de toon door de aartsrivaal met 2-0 te kloppen door twee vroege treffers van Siem de Jong.

Ruim anderhalve week later maakte Luis Suarez in de return al na vier minuten de openingstreffer. Twintig minuten na rust legde De Jong het thuispubliek definitief het zwijgen op: 0-2. Hoewel Jon Dahl Tomasson in de 71ste minuut nog iets terug deed gaven De Jong (77’) en Suarez (83’) met hun tweede treffer van de avond de bekerzege nog meer glans.

‘Vooraf werd een kolkende Kuip beloofd’, blikte toenmalig coach Martin Jol na afloop terug. ‘Dan denk je toch: hadden we er in de ArenA maar eentje bij gemaakt. Het enige dat je hier kunt doen, is vroeg scoren. Dat lukte, en daarna hebben we ook geen problemen meer gehad.’

Siem de Jong bejubeld in bekerfinale 2010. Siem de Jong bejubeld in bekerfinale 2010.

De finale van 2011 is een herhaling van de eindstrijd uit 1979. Nadat deze ontmoeting onbeslist bleef (1-1) volgde twee weken later een replay. Uiteindelijk legde Ajax de Tukkers daarin over de knie middels treffers van Ray Clarke (26’), Simon Tahamata (47’) en Dick Schoenaker (65’).

Saillant detail is dat Ajax in hetzelfde seizoen de competitie afsloot met een thuiswedstrijd tegen FC Twente. Onder anderen Tscheu La Ling (2x) en Tahamata (2x) bezorgden de Enschedeërs toen een monsternederlaag: 8-1. Inmiddels zijn de verhoudingen in het betaalde voetbal veranderd en is een dergelijke score volgende week bij het sluitstuk in de ArenA uitgesloten.

Indien Ajax de finale wint, is het de negentiende bekerwinst in de clubgeschiedenis. Mochten de Ajacieden de dubbel grijpen zou het de eerste keer zijn sinds 2002. Toen groeide Zlatan Ibrahimovic in de bekerfinale uit tot matchwinner en werd tien dagen later in Nijmegen bij NEC de 28e landstitel gevierd.

De bekerfinale FC Twente - Ajax begint zondag om 18.00 uur.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst